4 Φεβρουαρίου 2021

Με θετική ματιά βλέπουν οι Ελληνες ειδικοί το ρωσικό εμβόλιο-Στο 92% η αποτελεσματικότητά του



 Την εκτίμηση ότι ενδεχομένως σύντομα να εγκρίνει ο ΕΟΦ το ρωσικό εμβόλιο, εξέφρασε μέλος της επιτροπής.
Την εκτίμηση ότι ενδεχομένως σύντομα να εγκρίνει ο ΕΟΦ το ρωσικό εμβόλιο, εξέφρασε ο γενικός αρχίατρος και διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του 401 ΓΣΝ Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Λάζαρος Καρνέσης.

Όπως είπε, στον ΘΕΜΑ 104,6, το ρωσικό εμβόλιο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και αν έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές θα λάβει έγκριση. Όσο περισσότερα εμβόλια τόνισε, τόσο το καλύτερο.

Μιλώντας για τα φαινόμενα άρνησης του εμβολιασμού από υγειονομικούς προκαλώντας διασπορά σε νοσοκομεία, ο κ. Καρνέσης το απέδωσε στην κόπωση που παρουσιάζουν αλλά και στην ελλιπή ενημέρωση για το εμβόλιο. «Υπάρχει παραπληροφόρηση για τις επιπτώσεις του», τόνισε χαρακτηριστικά. «Είμαι σίγουρος όμως ότι ένα μεγάλο ποσοστό θα επανέλθει και θα κάνει αυτό που πρέπει για την ασφάλεια τους να καλυφθούν και να μη διασπείρουν άλλο τον ιο σε ασθενείς», σημείωσε. Όσον αφορά το προσωπικό στα στρατιωτικά νοσοκομεία αποκάλυψε ότι εμβολιάστηκαν περίπου σε ποσοστό 70%.

Ηλ. Μόσιαλος: Εξαιρετική η αποτελεσματικότητα του Sputnik V με μία μόνο δόση
Στα πολύ θετικά νέα για το «Sputnik V» κατά του Covid-19, που παρουσιάζει αποτελεσματικότητα άνω του 90%, αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, που χαρακτήρισε παράλληλα εξαιρετική την κίνηση της AstraZeneca να δοκιμάσει νέο σχήμα εμβολίου με διπλό ιικό φορέα, χρησιμοποιώντας τον ένα από τους δύο αδενοϊούς που χρησιμοποιεί και το ρωσικό εμβόλιο, σε συνεργασία με το ρωσικό ινστιτούτο ερευνών Gamaleya.

Εξαιρετική είναι η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου μετά από μία μόνο δόση, τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτηση του στο Facebook, ύστερα από τη σημερινή δημοσίευση των ερευνών από τη δοκιμή φάσης ΙΙΙ στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Όπως επισημαίνει, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Covid-19, είκοσι μία ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (δηλαδή την ημέρα που θα λάμβαναν τη δεύτερη δόση), καταγράφηκε ως 91,6% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 85,6 -95,2). Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ισχυρή προστασία – μεγαλύτερη από 87% – σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως φύλου. Πιο συγκεκριμένα:

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91,8% (67,1 – 98,3%) σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο Covid-19 ήταν 100% (94,4 – 100%).
Από τη 15η έως την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 73,6% και μετά από την ημέρα 21, η αποτελεσματικότητα ήταν 100%.
Το ρωσικό εμβόλιο, που είναι γνωστό και ως Gam-Covid-Vac, χρησιμοποιεί δύο ιικούς φορείς: αρχικά για την πρώτη δόση τον αδενοϊό 26 (Ad26) και μετά τον αδενοϊό 5 (Ad5). Η χρήση δύο διαφορετικών ‘εμβολίων’, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, αποσκοπεί στην υπέρβαση πιθανής προϋπάρχουσας ανοσίας στον αδενοϊό στον πληθυσμό. Η κύρια διαφορά του με το εμβόλιο Oξφόρδης-AstraZeneca είναι πως χρησιμοποιούνται δύο φορείς για να μεταφέρει στα κύτταρα την πληροφορία της παραγωγής της πρωτεΐνης-ακίδας, ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του ιού.

Υπογραμμίζει επίσης ότι, όπως προκύπτει από τα νέα αποτελέσματα για το ρωσικό εμβόλιο, τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς του, οφείλονται σε μία μόνο δόση του εμβολίου. Την πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας τη φέρει στο σώμα ο ιικός φορέας Ad26. Το μονοδοσικό εμβόλιο των Janssen/Johnson & Johnson χρησιμοποιεί επίσης τον αδενοϊό Ad26 και στοχεύει στην πρωτεΐνη ακίδα.

Επισημαίνει πως η υψηλή αποτελεσματικότητα και η μείωση της σοβαρότητας της νόσου μετά από μόνο μία δόση του εμβολίου, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τις τρέχουσες στρατηγικές εξοικονόμησης δόσεων. «Περιμένουμε», προσθέτει, «νέα για την πορεία του φακέλου του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ και αισίως και νέα για την προστασία που παρέχει έναντι των νέων παραλλαγών του ιού».

Τέλος, καταλήγει σημειώνοντας πως «είναι επίσης πολύ σημαντικό, πως πολλές άλλες χώρες έχουν κάνει συμφωνίες αγοράς του ρωσικού εμβολίου και χιλιάδες άνθρωποι θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται σύντομα και με αυτό. Η πανδημία δεν θα λήξει, αν δεν έρθουν σε πέρας μαζικοί εμβολιασμοί σε όλο τον πλανήτη».

ΕΚΠΑ για Sputnik-V: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19
Την ίδια ώρα το  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προχώρησε σε μία νέα ενημέρωση για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έναντι στον ιό SARS-Cov-2 κατά την κλινική μελέτη φάσης 3, το οποίο είχε ήδη δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις κλινικές μελέτες φάσης 1/2.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης φάσης 3 των Denis Y Logunov και συνεργατών που δημοσιεύτηκαν στις 2 Φεβρουαρίου 2021 στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet (DY Logunov et al. Safety and efficacy of an rAd26 and rAd5 vector-based heterologous prime-boost COVID-19 vaccine: an interim analysis of a randomised controlled phase 3 trial in Russia. The Lancet. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)00234-8).
Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη φάσης 3 που πραγματοποιήθηκε σε 25 νοσοκομεία και πολυκλινικές στη Μόσχα. Συμπεριλήφθησαν ασθενείς ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών, με αρνητική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2 καθώς και αρνητικά IgG και IgM, χωρίς ιστορικό λοιμώδους νόσου το προηγούμενο 14ημερο και χωρίς προηγούμενο εμβολιασμό τις προηγούμενες 30 ημέρες από τον εμβολιασμό.Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 3 προς 1 να λάβουν είτε το εμβόλιο είτε εικονικό εμβόλιο.

Οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές και όλο το προσωπικό της μελέτης δεν γνώριζαν ποιος ασθενής λάμβανε ενεργό και ποιος εικονικό εμβόλιο. Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών (0.5mL ανά δόση). Το εμβόλιο χρησιμοποιεί φορέα αδενοιό (rAd26 η πρώτη δόση και rAd5 η δεύτερη δόση) που περιέχει το γονίδιο για την κωδικοποίηση και την παραγωγή της γλυκοπρωτείνης S του ιού SARS-CoV-2. Μεταξύ 7 Σεπτεμβρίου και 24 Νοεμβρίου 2020, 21.977 ενήλικες ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν είτε το εμβόλιο (n=16501) είτε το εικονικό εμβόλιο (n=5476).

Τι έδειξε η έρευνα
Συνολικά 19.866 άτομα έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ή του εικονικού εμβολίου και συμπεριελήφθησαν στην ανάλυση. Την 21η ημέρα από την πρώτη δόση του εμβολίου 16 (0.1%) από τους 14.964 συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο και 62 (1.3%) από τους 4.902 συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό εμβόλιο εμφάνισαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19.

Επομένως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου την 21η ημέρα μετά την 1η δόση ανήλθε στο 91.6%. Το ποσοστό της ορομετατροπής με βάση την παρουσία αντισωμάτων IgG έναντι του SARS-CoV-2 (anti-RBD IgG) ανήλθε στο 98.25%. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε οποιαδήποτε στιγμή κατά την περίοδο παρακολούθησης υπολογίστηκε στο 73.1%. Η προστασία ξεκίνησε να εκδηλώνεται ήδη από τη 15η ημέρα μετά τον εμβολιασμό, και υπολογίζεται ότι μεταξύ της 15ης και της 21ης ημέρας είναι 73.6%. Σε όλες τις υπο-αναλύσεις ως προς το φύλο και την ηλικία η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν άνω του 87%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91.8% στους συμμετέχοντες άνω των 60 ετών.

Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν περιπτώσεις COVID-19 μέτριας ή σοβαρής βαρύτητας σε όσους έλαβαν το εμβόλιο, ενώ καταγράφηκαν 20 περιπτώσεις COVID-19 μέτριας ή σοβαρής βαρύτητας μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν εικονικό εμβόλιο στις πρώτες 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Επομένως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής βαρύτητας COVID-19 τις πρώτες 21 ημέρες μετά την 1η δόση του εμβολίου ήταν 100%. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες (94%) ήταν βαθμού σοβαρότητας 1 (ήπιες).

Οι 45 από τους 16.427 (0.3%) συμμετέχοντες που έλαβαν εμβόλιο και 23 από τους 5.435 (0.4%) συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό εμβόλιο εμφάνισαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ καμία δε συσχετίστηκε με τον εμβολιασμό.
Συνολικά καταγράφηκαν 4 θάνατοι κατά τη διάρκεια της μελέτης που δε συσχετίστηκαν με τον εμβολιασμό (3 στην ομάδα των συμμετεχόντων που έλαβαν το εμβόλιο και 1 στην ομάδα των συμμετεχόντων που δεν έλαβαν το εμβόλιο). Συμπερασματικά, η ενδιάμεση ανάλυση της μελέτης φάσης 3 του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έδειξε 91.6% αποτελεσματικότητα μετά την 1η δόση του εμβολίου.