24 Ιανουαρίου 2021

Χορτάσαμε υποσχέσεις, δεν συγχωρείται η αφέλεια, λέει το Επιμελητήριο στον Μηταράκη

 


«Πληρωμένη απάντηση» πήρε και από το Επιμελητήριο Χίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, στην προσπάθειά του να βρει συμμάχους για την δημιουργία της νέας δομής προσφύγων και μεταναστών που οραματίζεται για το νησί.

Οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες ακύρωσαν ως γνωστόν την συνάντηση που είχε προαναγγείλει ο υπουργός, ενώ το Επιμελητήριο Χίου, όπου και προσήλθε για συζήτηση το απόγευμα του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου 2021, στην ανακοίνωσή του καθιστά απολύτως σαφές ότι αν δεν εκκενωθεί η ΒΙΑΛ δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης  για την επόμενη φάση διαχείρισης του προσφυγικού.

Επιπλέον, ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθαρίζει στον υπουργό ότι η τοπική κοινωνία έχει χορτάσει επί πέντε χρόνια από υποσχέσεις που δεν έχουν τηρηθεί και προειδοποιεί ότι «δεν είμαστε στην αρχή της προσφυγικής κρίσης και η αφέλεια δεν συγχωρείται για κανέναν».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Χίου έχει ως ακολούθως:


«Σήμερα η διοικητική επιτροπή του Επιμελητηρίου Χίου συναντήθηκε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, καθώς θεωρήσαμε χρέος μας να ασκήσουμε για μια ακόμη φορά πίεση, ώστε να επισπευσθεί η λύτρωση της Χίου από την ιδιότυπη ομηρεία, στην οποία έχει καταδικασθεί.

Κατά τη συνάντηση εργασίας εκθέσαμε με δεδομένα τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις (εθνικές, οικονομικές, κοινωνικές) της μεταναστευτικής κρίσης για τα νησιά του Β. Αιγαίου.

Επισημάναμε το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι τοπικές επιχειρήσεις και καταστήσαμε σαφές το εξής:

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι για τα ακριτικά νησιά έφθασε πλέον η ώρα των έργων. Οι τοπικές κοινωνίες επί πέντε έτη άκουσαν και πίστεψαν πολλές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και πλέον περιμένουν πράξεις. Δεν είμαστε στην αρχή της προσφυγικής κρίσης και η αφέλεια δεν συγχωρείται για κανέναν.

Θα είμαστε εδώ με υπευθυνότητα να συζητήσουμε την επόμενη φάση διαχείρισης του προσφυγικού, όταν υλοποιηθεί με πράξεις η εξαγγελία για εκκένωση της ΒΙΑΛ.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και τα χρονοδιαγράμματα των οποίων η τήρηση κάπου πάντα… κολλάει (εν μέρει ή εν συνόλω) δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν βάση για εποικοδομητικό διάλογο και ανάληψη πρωτοβουλιών καλής πίστης μονόπλευρα».


Τα… είπε με τον Κάρμαντζη – Σύναξη αντιδημάρχων για να μην υπάρχει μοναξιά
Στην απογευματινή συνάντηση του κ. Μηταράκη με τον δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη παραβρέθηκαν – αντί για τους… αρμόδιους (για το προσφυγικό) αντιδημάρχους, όπως είχε ο ίδιος προαναγγείλει – όλοι οι αντιδήμαρχοι και επιπλέον ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ο γενικός γραμματέας του δήμου Χίου.

Προφανώς, έπρεπε να γίνει… μπούγιο που θα λειτουργούσε ως ψυχολογικά ως… τονωτικό στην μοναξιά που αισθάνεται να απλώνεται γύρω του ο υπουργός Μετανάστευσης.

Άλλωστε, τι συζητήθηκε και τι προέκυψε από αυτή την συνάντηση δεν έχει γίνει γνωστό προσώρας, αφού ούτε ανακοίνωση από τον δήμο Χίου υπήρξε, ούτε και βίντεο με δηλώσεις του κ. Μηταράκη, όπως ο ίδιος χθες είχε ενημερώσει ότι θα στείλει έχει φτάσει μέχρι  λίγο πριν τις 10 το βράδυ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Από τις δύο συναντήσεις του, στο δημαρχείο και στο Επιμελητήριο, μόνον φωτογραφίες με δύο αράδες κείμενο ανήρτησε ο κ. Μηταράκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι προφανές ότι άλλα περίμενε και άλλα βρήκε, τουλάχιστον στο Επιμελητήριο Χίου, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωσή του.

https://astraparis.gr/