25 Ιανουαρίου 2021

«Κλειδώνει» ο εκλογικός νόμος για ΟΤΑ



 Το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο στους ΟΤΑ αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προκειμένου να λάβει έγκριση και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά θα εισαχθεί για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ πηγές του ΥΠΕΣ εκτιμούν ότι θα ψηφιστεί έως το τέλος του μηνός.

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο όσον αφορά τις διατάξεις του, ωστόσο εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «κλειδώσουν» τα συγκεκριμένα ποσοστά που αφορούν την εκλογή από την πρώτη Κυριακή του δημάρχου καθώς και το ελάχιστο ποσοστό το οποίο θα εξασφαλίζει την είσοδο μιας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι πολύ πιθανό να τεθούν υπό συζήτηση και στο υπουργικό συμβούλιο με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης και βεβαίως τον πρωθυπουργό.
Είναι πολύ πιθανό, πάντως, να μειωθεί ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, ενδεχομένως και των περιφερειακών συμβούλων, αναλογικά βεβαίως με τον πληθυσμό, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για πολυάριθμα και γι’ αυτό δυσκίνητα πολλές φορές όργανα. Ειδικά εφόσον η σύγκλησή τους απαιτείται για όλα σχεδόν τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του δήμου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων είναι «υπερβολικά μεγάλος». Σημείωσε επίσης ότι όσα προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο έχουν αποφασιστεί μέσα από επαφές και συνομιλίες με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και αποτελούν σε μεγάλο βαθμό αιτήματά τους.

Η κατάργηση της απλής αναλογικής αποτελεί ασφαλώς τον βασικό στόχο, καθώς η εφαρμογή της έφερε πολλά προβλήματα στους δήμους, με κορυφαίο αυτό στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο δήμαρχος που εκλέχθηκε δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, οπότε και πρέπει να διαπραγματεύεται για κάθε απόφαση με συμβούλους οι οποίοι δεν ανήκουν στη δική του παράταξη. Με τον νέο εκλογικό νόμο, ένας συνδυασμός θα κερδίζει την πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή εφόσον το ποσοστό είναι από 40%-42% – ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Αλλωστε, στις βασικές προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών και κατ’ επέκταση του νέου εκλογικού νομοσχεδίου είναι να εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή εφόσον σημειώνει μεγάλο ποσοστό και όχι να βρίσκεται τελικά σε αυτή τη θέση κάποιος που έχει μειοψηφήσει κατά πολύ στον πρώτο γύρο.

Παράλληλα, για την «είσοδο» ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, για να εκλέξει δηλαδή εκπρόσωπο, θα πρέπει να επιτυγχάνεται συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο επίσης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, ωστόσο πιθανότατα θα είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει στις βουλευτικές εκλογές.

Επίσης, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών, θα καταργηθεί η τέταρτη κάλπη για τις δημοτικές εκλογές, η οποία αφορούσε τα κοινοτικά συμβούλια στους μεγάλους δήμους. «Τα κοινοτικά και τα διαμερισματικά συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα ψηφοδέλτιο», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Πηγή: kathimerini.gr

Τάνια Γεωργιοπούλου