11 Ιανουαρίου 2021

Χτύπημα κάτω από τη ζώνη στον επιχειρηματικό τουρισμό

 

Περικλής Π.Αντωνίου, Μέλος ΔΣ του ΞΕΕ και της Επιτροπής Παρακολούθησης Περιφ.Βορ.Αιγαίου, τ.Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου 

Πρός: Αξιότιμους Βουλευτές Λέσβου, κκ Χ.Αθανασίου, Γ.Μπουρνού, Μ.Κομνηνάκα
            Αξιότιμο Περιφερειάρχη Βορ.Αιγαίου, κο Κων/νο Μουτζούρη 
            Αξιότιμους Δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, κκ Σ.Κύτελη και Ακη Βέρρο
Κοιν.: Ενώσεις Ξενοδόχων Λέσβου, Χίου, Σάμου
           ΜΜΕ 

Θέμα: Λήψη ειδικών, όχι οριζόντιων, προσωρινών ή μη, μέτρων ενισχύσεων, ανά λογων του ύψους των απωλειών/ζημιών και των δαπανών, που αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να κάνουν στη διάρκεια της πανδημίας, του Μεταναστευτικού και των άλλων αρνητικών συγκυριών, που βιώνουν τα νησιά μας(Λέσβο,Χίο,Σάμο)


Σχετ.: Η από 10.01.20 ανάρτηση στο www.kerdos.gr, «Χτύπημα κάτω από τη ζώνη στον επιχειρηματικό τουρισμό».
              
Αξιότιμοι κκ Βουλευτές, κε Περιφερειάρχη, κκ Δήμαρχοι,

   Καλή σας χρονιά, με ανοιχτά καταλύματα/επιχειρήσεις, όχι μόνο ως προς τις υποχρεώσεις/πληρωμές τους (και στη πραγματικότητα...«κλειστά», δίχως εισπράξεις), αλλά και ως προς τα έσοδα τους και όχι μόνο.
Νέος χρόνος, νέο ξεκίνημα, με νέες πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, που άλλωστε απαιτούν οι κρίσεις. 
1. Αναφερόμενοι στο παραπάνω σχετικό, πράγματι η πανδημία, (σε συνέχεια και των όσων προηγήθηκαν, οπως π.χ. ενδεικτικά των παθογενειών και στρεβλώσεων του παρελθόντος, της 10ετους ύφεσης, του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, της επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων κ.λ.π), πλήττει σκληρά τα καταλύματα (τη Διαμονή και ακολουθεί η Εστίαση), κυρίως των Οικογενειακών/Πολύ Μικρών/Μικρών, ετήσιας λειτουργίας (και ιδαίτερα τα εκτός αστικού κέντρου και σχεδίου πόλης), πολύπαθων/προβληματικών, μη αναπτυγμένων Προορισμών/Περιφερειών, ίσως και...μή αναστρέψιμα!
   2. Αποτέλεσμα των όσων μέχρι σήμερα συσσωρευτικά βιώνουμε, μεταξύ άλλων, είναι και η στοχοποίηση των νησιών μας Λέσβου, Χίου, Σάμου, ως Προσφυγόπληκτων από Αναγνωρίσιμους Τουριστικούς Προορισμούς που ηταν.
   3. Επακόλουθο τούτων είναι σήμερα η κατάρρευση:
*των αφίξεων CHARTERS, μείωση τους φέτος (το 2021) 95% στη Λέσβο, καμία άφιξη στη Χίο, 85% στη Σάμο,
* των πληροτήτων των καταλυμάτων, κατά μέσο όρο κάτω του 20% και στις γιορτές σε μικρό μονοψήφιο ποσοστό ή και...μηδενικές, με κλείσιμο τους, όταν για να είναι οριακά βιώσιμα, απαιτούνται μέσης ετήσιες πληρότητες της τάξεως τουλαχιστον του 50%!
* του Εσωτερικού, Κοινωνικού και Τουρισμού για Όλους, που όλες,όλες ήταν λίγες εκατοντάδες VOUCHERS
* των εξ ανατολών επισκεπτών, κυρίως Τούρκων, με...μηδενικές αφιξεις 
* της Κρουαζιέρας, με κανένα Κρουαζιερόπλοιο 
* των Ημερίδων/Συνεδρίων/πάσης φύσεως Εκδηλώσεων (Επιστημονικών, Επιχειρηματικών/Εμπορικών,Κοινωνικών,Καλλιτεχνικών κ.α.), υπό...«εξαφάνιση»,
* με κατακόρυφη πτώση τουριστικών εισπράξεων/εσόδων, μακράν (υπολειπόμενων) των υποχρεώσεων/πληρωμών/δαπανών τους, που με τη σειρά τους έπληξαν την Απασχόληση, τη Ρευστότητα, τα Εισοδήματα, τις εισροές στα Δημόσια και Ασφαλιστικά Ταμεία, τους Παραγωγικούς Τομείς Πρωτογενή,Δευτερογενή,Τριτογενή, όταν σε κάθε διανυκτέρευση αντιστοιχούν τουλάχιστον πέντε κιλά ιχθυογεωργοκτηνοτροφικών προΐοντων (πέραν των βιοτεχνικών) Κατανάλωση και ενάμιση με δύο ημερομίσθια Απασχόληση.
   4. Συρρικνώνεται έτσι δραματικά η Ανταγωνιστικότητα (επαπειλούμενη ακόμα και η οριακή βιωσιμότητα) των Επιχειρήσεων, η Επιχειρηματική δραστηριότητα, οι Συναλλαγές (εμπράγματες και μη), οι Κατασκευές, οι Επενδύσεις κλπ,κλπ.
   5. Τι απατείται? Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων αναγκαίων και ικανών, απαιτείται:
5.1. Η άμεση, (πρίν να είναι...πολύ αργά και οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις ή αναστρέψιμες, αλλά απαγορευτικού κόστους), λήψη ειδικών προσωρινών ή και μόνιμων μέτρων (χρηματοδοτικών εργαλείων κ.α.) κρατικών ενίσχυσεων, ΟΧΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ, ανάλογων του ύψους των απωλειών/ζημιών τους και των δαπανών, που αναγκάσθηκαν να κάνουν στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στη διάρκεια του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, (που προηγήθηκε και συνεχίζεται), καθώς και του κόστους των συνεπειών των φυσικών καταστροφών/ακραίων καιρικών φαινομένων (οπως π.χ. πρόσφατα της Σάμου και αλλού), συνεκτιμώντας παράλληλα, στις οποίες ενισχύσεις/στήριξη, τις μειονεξίες/ιδιαιτερότητες/διαφορετικότητα της Περιφέρειας μας, τις Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από την επιδείνωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, τον ακριτικό, νησιωτικό χαρακτήρα των Προορισμών μας, με τα ακριβά/αποτρεπτικά Ναύλα, Τιμολόγια του Δημοσίου/ΔΕΚΟ/ΟΤΑ/Τραπεζών/Υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων/Πλαφοναρισμένων αμοιβών τρίτων/Προστίμων κλπ, όλων αναντίστοιχων προς τη Φέρουσα Πλουτοδοτική Ικανότητα Επιχειρήσεων/Νοικοκυριών.
5.2. Η διαφορετική/ευνοΐκή, ΟΧΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, αντιμετώπιση των νησιών μας, από άλλους αναπτυγμένους, υψηλής Αναγνωρισιμότητας και Επισκεψιμότητας, Προορισμούς, (αφού  τίποτα εδώ στο ΒΑΑιγαίο δε είναι το ίδιο με την άλλη Ελλάδα), ως πρός: 
* Τις ρυθμίσεις, διευκολύνσεις, ελαφρύνσεις, αναστολές, παγώματα υποχρεώσεων 
* Τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές (Ε.Π.) και Μή Επιστρεπτέες Προκαταβολές (Μη Ε.Π.), κυρίως με ουσιαστική αύξηση του ύψους αμφοτέρων, συμπεριλαμβάνοντας και Μη Ε.Π. στις πρώτες Ε.Π. (1η, 2η, 3η) και επαναπροσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού της Ε.Π., επιτυγχάνοντας δικαιότερα και το σκοπό θέσπισης της, που είναι η πραγματική στήριξη και διάσωση και των ΜΙΚΡΩΝ επιχειρήσεων, μη αναπτυγμένων, απειλούμενων με οικονομική κατάρρευση, Προορισμών
* Τη στήριξη των καταλυμάτων με τα ίδια μέτρα και εργαλεία, που λαμβάνονται για τις κλειστές επιχειρήσεις 
* Την ΕΝΤΑΞΗ όλων των ΘΕΤΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ επενδυτικών Προτάσεων, που η σύνταξη τους δεν είναι καθόλου ανέξοδη ούτε χωρίς κόπο, σε Αναπτυξιακά Προγράμματα ΕΣΠΑ, LEADER κ.α., και όχι...«κόψιμο» τους, λόγω π.χ. έλλειψης πόρων, όπως πρόσφατα...συμβαίνει με το LEADER της Λέσβου
* Την προκήρυξη νέων Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των νησιών μας και στις απαιτήσεις του Ανταγωνισμού 
* Τον εξορθολογισμό Τιμολογίων Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κλπ και με θέσπιση Ειδικών ή και Χειμερινών Τιμολογίων 
* Την αύξηση των ετήσιων διαθέσιμων πόρων «έξυπνης» Προβολής των νησιών μας (να είναι παντού, 365 μέρες το χρόνο) και για την αναστροφή της αρνητικής τους εικόνας και κακής ψυχολογίας των κατοίκων τους, αξιοποιώντας παράλληλα τα Προγράμματα Συνδιαφήμισης του Υπ.Τουρισμού με τους Τ.Ο. και συνεργασίες με τρίτους, οπως π.χ. ενδεικτικά με τη FRAPORT, Δ/νσεις Τουρισμού Εξωτερικού(ΔΙΤΕΞ), Αεροπορικές Εταιρείες (τακτικών πτήσεων/charters/χαμηλού ναύλου), MARKETING/PROJECT MANAGEMENT/PROMOTION κ.α., με θέσπιση ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ των Φυσικών και Ανθρωπογενών Πόρων και Αξιών τους
* Τον εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση, εμπλουτισμό Γενικών και Ειδικών Υποδομών, με έμφαση στις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού και στη Κατάρτιση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των επισκεπτών μας. Υπάρχει σχετική πρόσφατη μελέτη/πρόταση του ΙΝΣΕΤΕ/ΣΕΤΕ.
* Η άμβλυνση, αν όχι η «εξαφάνιση», της Εθνοκτόνου Γραφειοκρατίας, «μητέρας» πολλών δεινών μας, με αναβάθμιση των δομών της Δημόσιας Διοίκησης, στα πλαίσια του Ψηφιακού Μετασχηματισμού 
* Η Εξυγείανση της Αγοράς, με περιθωριοποίηση των στρατηγικών κακοπληρωτών (εχόντων και κατεχόντων)/«Μπαταχτσήδων»,θα ελευθερώσει δυνάμεις της Αγοράς και θα ενισχύσει τις Μικρές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αφού αδυνατούν να εισπράξουν από τους ασυνεπείς, που γίνονται ολοένα και περισσότεροι, με ολοένα μεγαλύτερες οφειλές προς Ιδιώτες/Νοικοκυριά, Απασχολούμενους, Επιχειρήσεις, Δημόσια και Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κλπ,κλπ, «εκμεταλλευόμενοι την ανεκτικότητα?» της Πολιτείας απέναντι τους.

Αξιότιμοι κκ Βουλευτές, κε Περιφερειάρχη, κκ Δήμαρχοι,
   Προσβλέποντας στη συναντίληψη και στη προσωπική παρέμβαση σας, για διεκδίκηση λήψης προσωρινών ή μή, Ειδικών —ΟΧΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ— Μέτρων κρατικής ενίσχυσης, Πόρων, Προγραμμάτων κ.α., ανάλογων του ύψους των ζημιών/απωλειών και των όποιων δαπανών αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται οι επιχειρήσεις των νησιών μας να κάνουν στη διάρκεια όλων των δυσμενών συγκυριών, που βιώνουνε, δίχως δική τους ευθύνη, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αμβλυνθεί και το (συνεχώς διευρυνόμενο) ΧΑΣΜΑ, που τους χωρίζει από τους Αναπτυγμένους Προορισμούς, εις βάρος της Κοινωνικής και Εδαφικής Συνοχής και της Οικονομικής Σύγκλισης, στόχων της Ε.Ε.

Χρόνια σας πολλά,
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Περικλής Π. Αντωνίου, 697 697 4600