26 Ιανουαρίου 2021

Τουρισμός: Ποιες δαπάνες θα καλύψει το νέο πρόγραμμα – Τι ζητούν οι ξενοδόχοι



 Την κάλυψη μέρους των δαπανών που πραγματοποιήσαν όσες ξενοδοχειακές και εν γένει τουριστικές επιχειρήσεις λειτούργησαν το 2020 προβλέπει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο στήριξης ενός από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την υγειονομική κρίση.

Τι προβλέπεται

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα που θα ενεργοποιηθεί τον Φεβρουάριο, θα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που… ρίσκαραν και λειτούργησαν το προηγούμενο έτος και θα προβλέπει την επιδότηση δαπανών του 2020. Στις δαπάνες που θα επιδοτηθούν περιλαμβάνονται το μισθολογικό κόστος, τα χρεολύσια και οι πληρωμές προς τους προμηθευτές, ενώ και κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ (Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών).

Από το νέο εμπροσθοβαρές μέτρο θα επωφεληθούν οι επιχειρήσεις που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού, βάσει των απωλειών που έχουν υποστεί, αλλά και του όγκου των δαπανών που πραγματοποίησαν για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεών τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν καλυφθεί από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις, όπως για παράδειγμα από ποσά που έχουν λάβει από τους 6 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η κάλυψη των δαπανών μπορεί να ξεπερνά και το 70%, φθάνοντας ακόμη και το 90%, ανάλογα με τα κριτήρια που θα πληροί κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Στο νέο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν τα ξενοδοχεία που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 30%, ενώ κάθε περίπτωση θα εξετάζεται εξατομικευμένα με βάση τις ανάγκες ρευστότητας κάθε επιχείρησης και δεν θα υπάρχει οριζόντια προσέγγιση.

Πλαφόν 3 εκατ. ευρώ
Με το νέο εργαλείο θα μπορέσουν να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν καλύψει το όριο στήριξης των 800 εκατ. ευρώ, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου, με το πλαφόν της οικονομικής ενίσχυσης να ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο, να είναι βέβαιο για την ώρα το ύψος του τελικού πλαφόν. Πάντως, στο πλαφόν των 3 εκατ. ευρώ -αν τελικά ισχύσει- θα περιλαμβάνονται όλα τα ποσά που έχει αντλήσει μία επιχείρηση από τα διαφορετικά προγράμματα στήριξης που έχουν ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο ανακούφισης από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Το μεγάλο στοίχημα έγκειται στην αποζημίωση εκείνων των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά, αλλά παράλληλα διαθέτουν το υπόβαθρο και τις δυνατότητες να ανακάμψουν και να επανέλθουν στην κερδοφορία την επόμενη ημέρα.

Τα «λουκέτα»
«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή οριστικά λουκέτα, αυτά θα φανούν εάν δεν ανοίξουν για άλλη μια χρονιά κάποια ξενοδοχεία. Αυτό δεν μπορεί να μετρηθεί σήμερα, αυτό που μετράμε σήμερα είναι οι ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά είτε σε ρευστότητα, είτε σε άλλους δείκτες ακριβώς προκειμένου να βοηθηθούν τα ξενοδοχεία, και όταν έρθει η επανεκκίνηση να μπορέσουν να ανοίξουν. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα», είχε επισημάνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, στο πλαίσιο παρουσίασης της ετήσιας έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση που έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία του τουρισμού.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα επιπρόσθετο εργαλείο αμιγώς προσανατολισμένο στον τουρισμό για την ενίσχυση των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, έτσι ώστε τα καταλύματα να καταφέρουν να επιβιώσουν και, στην πορεία προς την επιστροφή στη νέα κανονικότητα που δημιουργείται με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, να αναπληρώσουν ένα κομμάτι των απωλειών που κατέγραψαν τους τελευταίους μήνες.

Τα αιτήματα των ξενοδόχων
Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για όλο το 2021, η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% καθώς και η δημιουργία ενός προγράμματος ρύθμισης του συνόλου των οφειλών προς το Δημόσιο βρίσκονται, την ίδια στιγμή, ψηλά στη λίστα των αιτημάτων των ξενοδόχων.

«Για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε την επόμενη ημέρα, χρειαζόμαστε ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων έως ότου επανέλθει η κανονικότητα και καταγράψουμε και πάλι υψηλές πληρότητες όπως στο παρελθόν», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. «Δεν αρκεί η αναστολή αποπληρωμής των χρεών. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα ρύθμισης όλων των οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 60 δόσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε από την αρχή τον προγραμματισμό των πληρωμών μας», συμπληρώνει, υπογραμμίζοντας ότι «το ελληνικό ξενοδοχείο φέτος δούλεψε μόνο 3 μήνες».

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, ιδιαίτερα σε μία χρονιά στρατηγικής σημασίας για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους, οι ξενοδόχοι βάζουν στο τραπέζι ένα πάγιο αίτημά τους που αφορά την αποκλιμάκωση του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%. «Είναι επιτακτική η ανάγκη να μειωθεί η φορολογία για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν σε μία χρονιά υψηλού ανταγωνισμού», τονίζει από την πλευρά της η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος του ΙΤΕΠ και της ένωσης ξενοδόχων Κω.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων ως μέτρο κατά της πανδημίας, μέχρι το τέλος Απριλίου βρίσκεται σε ισχύ ο μειωμένος ΦΠΑ 13% σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές.

Πηγή: tourismtoday.gr