25 Ιανουαρίου 2021

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα από τη χρήση κολχικίνης – Πώς θα χορηγείται και σε ποιους – Τι λένε οι ειδικοί



 Πρόκειται για ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, που εντάσσεται στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με covid – 19 μετά από αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης.

Ένα νέο όπλο μπαίνει στη φαρέτρα των επιστημόνων για να μπορέσουν να πολεμήσουν κόντρα στον κορωνοϊό. Πρόκειται την κολχικίνη που εγκρίθηκε από την επιτροπή των ειδικών στη χώρα μας για χρήση στο σπίτι. Μάλιστα τις προϋποθέσεις χορήγησης του φαρμάκου ανακοίνωσε επισήμως την Κυριακή η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν.

Πρόκειται για ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, που εντάσσεται στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με covid – 19 μετά από αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης. Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας.

Στην απόφαση της έγκρισης της Κολχικίνης συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε το Σάββατο, και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται:

– Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

– Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

– Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Τι λένε οι ειδικοί
Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, αλλά δεν είναι πανάκεια, τόνισε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

«Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο, κοντολογίς την εξέλιξη της νόσου σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποιας ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας. Αυτό ξεκίνησε από την ιδέα του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου, καρδιολόγου, ο οποίος είχε εμπειρία στη χρήση της. Σχεδιάστηκε ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλαμε συμπεράσματα» τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.

«Στον Καναδά δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Montreal Heart Institute. Το Ινστιτούτο σχεδίασε εξωνοσοκομειακά μελέτη, τύφλα τυχαιοποιημένη μελέτη, συγκριτικά με εικονικό φάρμακο που ανακοινώθηκε μόλις χθες, κι έδειξε σημαντικά αποτελέσματα όσον άφορα τη μη ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, και τη μείωση θνητότητας, για πρώτη φορά το έχουμε αυτό, και προλαμβάνει την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ασθενούς» εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η μελέτη έδειξε ότι η περίπτωση μη εξέλιξης της νόσου μειώνεται κατά 25% συμπλήρωσε.

Η κολχικίνη δεν είναι πανάκεια, ξεκαθάρισε αλλά είναι οπωσδήποτε μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

«Θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Υπάρχουν αντενδείξεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να την πάρουν, μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάρει το φάρμακο αυτό. Και πρέπει να έχει προσβληθεί από τον ιό, και να έχει πάρει το πρώτο 24ωρο ιδανικά, ή το πρώτο 48ωρο. Θέλει αξιολόγηση ο ασθενής» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο εθνικός συντονιστής της μελέτης για το φάρμακο της κολχικίνης, Σπύρος Δετυεραίος, υποστηρίζει πως πρόκειται για ελληνική πρωτοβουλία που αποτέλεσε σπίθα για την έναρξη και άλλων μελετών παγκοσμίως.

«Είναι ένα όπλο στη φαρέτρα ενάντια στον κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.

Υποστήριξε πως τα δεδομένα της μελέτης είναι εντυπωσιακά, καθώς η χορήγηση κολκιχίνη σε ασθενείς με κορωνοϊό ελαττώνει τη νοσηλεία κατά 25%, τη διασωλήνωση κατά 50% και τους θανάτους κατά 44%.

O καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος υπογράμμισε, μιλώντας επίσης στο Mega, πως πρόκειται για ένα φθηνό και διαθέσιμο φάρμακο φυτικής προέλευσης και πως υπάρχει η δυνατότητα χορήγησής του και στο σπίτι.

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα
Παράλληλα, εντυπωσιακά χαρακτήρισε για τη θεραπεία του κορωνοϊού με χορήγηση κολχικίνης, τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, ο καθηγητής Καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, μιλώντας στο Star.

Όπως επισήμανε ο  κ. Στεφανάδης η κολχικίνη «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης».

Ο κ. Στεφανάδης διευκρίνισε ότι η οδηγία της Επιτροπής αφορά σε σύσταση για χρήση σε ασθενείς με κορωνοϊό άνω των 60 ετών αλλά και σε μικρότερης ηλικίας άτομα όταν υπάρχει υποκείμενο νόσημα.

Η χορήγησή της αφορά επίσης άτομα που ασθενούν αλλά παραμένουν στο σπίτι, καθώς στο νοσοκομείο ισχύει άλλο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Ο καθηγητής καρδιολογίας τόνισε ότι ο κορωνοϊός σε κάποιες ομάδες ασθενών δημιουργεί μεγάλα καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.  «Δεν ξέρουμε ακόμη ακριβώς τι γίνεται, είναι σίγουρο ότι σε μια ομάδα ασθενών στόχος είναι η καρδιά» τόνισε.

«Ξεκίνησε από μελέτη Ελλήνων επιστημόνων» επισήμανε σχετικά  ο κ. Στεφανάδης που υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος που έκανε επιστημονική δημοσίευση για την κολχικίνη, τον Ιούλιο του 2020.

ΕΟΦ: Μόνο με ιατρική συνταγή το φάρμακο
Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στην οποία αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου covid-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς, συνεδρίασε το ΕΣΕ φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Πηγή: newpost.gr