11 Δεκεμβρίου 2020

Reuters: Επίκειται ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για κυρώσεις εναντίον της κατοχικής Τουρκίας



Οι Ηνωμένες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Βέβαια, δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τι είδους κυρώσεις θα επιβάλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να επιβάλει “χαμηλές” κυρώσεις για να διασώσει τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Reuters:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτησή, πέρυσι, του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο πρακτορείο, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματούχων των ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή ενδέχεται να επιδεινώσει τους ήδη προβληματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Το πολυαναμενόμενο βήμα, το οποίο είναι πιθανό να εξοργίσει την Άγκυρα και να περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις με την επερχόμενη διοίκηση του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden, θα μπορούσε να ανακοινωθεί ανά πάσα στιγμή, ανέφεραν πηγές.

Οι κυρώσεις θα στοχεύουν την Τουρκική Προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών και τον επικεφαλής της, Ισμαήλ Ντεμίρ, ανέφεραν οι πηγές.

Αρκετές πηγές δήλωσαν ότι περιμένουν την ανακοίνωση την Παρασκευή, αλλά μία πηγή είπε ότι θα μπορούσε να έρθει οποιαδήποτε μέρα και ίσως την Πέμπτη.

Αμερικανές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για τους S-400 θα είναι αντιπαραγωγικές και θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις, δηλώνει Τούρκος αξιωματούχος

Αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα βλάψουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.

Επικαλούμενο τέσσερις πηγές, ανάμεσά τους δύο Αμερικακούς αξιωματούχους, λίγο νωρίτερα το Reuters ανέφερε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας για τους S-400.

“Οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα βλάψουν τις σχέσεις”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

“Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων με τη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Δεν θα δεχτούμε μονομερείς επιβολές”, είπε.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ – Άγκυρα,

https://hellasjournal.com/