25 Νοεμβρίου 2020

Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου για τα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτήρια της Σάμου

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Κάτοικοι της Σάμου φέρνουν στην επικαιρότητα, με τον πιο τραγικό τρόπο, το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων και επικίνδυνων κτηρίων στο νησί τους. Οι ως άνω, μετά από επικοινωνία τους μαζί μας, με αφορμή τον πρόσφατο φονικό σεισμό στο νησί τους, κατά τον οποίο χάθηκαν οι ζωές δύο εφήβων, ζητούν την ριζική αντιμετώπιση από την Πολιτεία αυτού του προβλήματος, που ταλανίζει εδώ και καιρό το νησί τους, ενώ, σύμφωνα και με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, πολλές άλλες σεισμογενείς περιοχές και μεγαλουπόλεις της πατρίδας μας έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Επισημαίνουν, δε, οι Σάμιοι ότι στην περιοχή τους το πρόβλημα αυτό είναι μεγάλο, καθώς, ιδιοκτήτες ή κληρονόμοι παλιών ακινήτων, είτε δεν μπορούν να εντοπιστούν, είτε είναι τόσοι πολλοί συνιδιοκτήτες στο ίδιο ακίνητο, που συχνά, λόγω ασυμφωνίας ή αδιαφορίας, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες συντήρησης του ακινήτου τους.

Θεωρούν οι Σαμιώτες ότι, οι ισχύουσες, σήμερα, διατάξεις ελάχιστα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του άνω προβλήματος και ότι το νομικό πλαίσιο είναι τέτοιο, ώστε οι αρμοδιότητες των διαφόρων αρμοδίων Υπηρεσιών επί του θέματος να αλληλοσυγκρούονται, με αποτέλεσμα να μη γίνεται τίποτα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να λάβετε άμεσα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εγκαταλειμμένων και ετοιμόρροπων κτηρίων της Σάμου;

Ποια μεσο-μακροπρόθεσμα νομοθετικά μέτρα θα λάβετε, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των εγκαταλειμμένων και ετοιμόρροπων κτηρίων στην Ελληνική Επικράτεια;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ