27 Νοεμβρίου 2020

Ξεκίνησε με επιτυχία η μεταφορά της σακολέβας «Καλή Τύχη» και του τρεχαντηριού «Γεώργιος» από το Πυθαγόρειο με προορισμό την Κάτω Γατζέα



Την Παρασκευή 20/11/2020 ξεκίνησε με επιτυχία η μεταφορά της σακολέβας «Καλή Τύχη» και του τρεχαντηριού «Γεώργιος» από το Πυθαγόρειο με προορισμό την Κάτω Γατζέα στα περίχωρα του Βόλου. 
Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, το «Καλή Τύχη» κατασκευάστηκε στο Καρλόβασι από τον φημισμένο ναυπηγό Γ. Φλαμουράκη το 1901. Έχει ολικό μήκος 13,40μ. και μέγιστο πλάτος 3,39μ. Το τρεχαντήρι «Γεώργιος» κατασκευάστηκε στη Σάμο το 1949 και έχει ολικό μήκος 10,45μ. και μέγιστο πλάτος 3,80μ. 


Τα δύο καΐκια διασώθηκαν από το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Ν. Δημητρίου», το 1998 και το 2003 αντίστοιχα, και παραχωρήθηκαν στο Δήμο Ανατολικής Σάμου για να συμπεριληφθούν στα εκθέματα του ΜΝΝΤΑ. 
Ευχαριστούμε το  ναυπηγείο της εταιρίας ΡΕΠΠΟΣ-ΙΚΕ που ανέλαβε το δύσκολο και απαιτητικό έργο της αποκατάστασης των δύο σκαφών. Ευχόμαστε το έργο του να ολοκληρωθεί σύντομα και με πλήρη επιτυχία, ώστε να υποδεχθούμε με μεγάλη χαρά τα δύο καΐκια πίσω στην Σάμο, στους χώρους του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης.