30 Νοεμβρίου 2020

Τέλος το «Εστία» σε Χίο και Λέσβο, όλοι οι πρόσφυγες στα κλειστά κέντρα

 

Έως τις 30 Νοεμβρίου 2021 θα εφαρμόζεται σε Χίο και Λέσβο το πρόγραμμα «Εστία», για την φιλοξενία ευάλωτων ομάδων προσφύγων, ενώ στην συνέχεια όλοι θα μεταφερθούν στις κλειστές δομές που φιλοδοξεί να κατασκευάσει στα δύο νησιά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Αυτή η πρόβλεψη υπάρχει στην πρόσκληση του υπουργείου για το στεγαστικό πρόγραμμα του 2021, που αναρτήθηκε σήμερα, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 στην Διαύγεια, ενώ – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση – «υφιστάμενες μονάδες που λειτουργούν στην περιφερειακή ενότητα Χίου & στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου εντάσσονται έως και 30 Νοεμβρίου 2021, οπότε και διακόπτεται η λειτουργία του προγράμματος».

Από πηγές του υπουργείου έγινε γνωστό ότι μετά την ημερομηνία αυτή όσοι διαμένουν στη Χίο σε διαμερίσματα του προγράμματος Εστία θα μεταφερθούν στην νέα κλειστή δομή κι αν αυτή δεν υπάρχει, όπως τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν, προφανώς στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ. Αν και θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα για τη Χίο, αφού το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ είναι απολύτως ακατάλληλο για την φιλοξενία των ευάλωτων ομάδων.

Στο πρόγραμμα Εστία 2021 νέες προτάσεις δεν θα γίνονται δεκτές στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,  στις Π.Ε.  Έβρου, Ροδόπης & Ξάνθης,  στην Π.Ε. Χίου, στην Π.Ε. Σάμου και στους δήμους Λέρου και Κω.

Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει διάρκεια 12 μηνών και προϋπολογισμό, 91.513.400,03 ευρώ, ο οποίος θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου μέσω έκτακτων πόρων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.