5 Νοεμβρίου 2020

Aνακοίνωση Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου,"Συμπαράσταση σε όσους επλήγησαν από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου"

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Συμπαράσταση σε όσους επλήγησαν από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου

Οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες, στους συγγενείς και φίλους των δύο παιδιών στη Σάμο, που βρήκαν τραγικό θάνατο από το σεισμό που έπληξε τη Σάμο, τη Χίο, την Ικαρία, τους Φούρνους, τα τουρκικά παράλια και όλη τη γύρω περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.

 Εκφράζουμε και την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας στη Σάμο καθώς και τους συμπολίτες μας που έμειναν άστεγοι από τις ζημιές που υπέστησαν τα σπίτια τους. Τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση σε όσους και όσες τραυματίστηκαν. Συλλυπούμαστε τον γειτονικό λαό της Τουρκίας που και αυτός στη Σμύρνη μετράει τις πληγές που του άφησε ο καταστροφικός σεισμός.

Για αυτές τις πρώτες ημέρες: Όλος ο διοικητικός μηχανισμός του Πανεπιστημίου στη Σάμο είναι αναγκαίο να κινητοποιηθεί για να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στις αρμόδιες κρατικές επιτροπές που έχουν αναλάβει τον έλεγχο των κτιρίων και υποδομών του Πανεπιστημίου.

 Για την ασφάλεια των εργαζόμενων, διδασκόντων και κυρίως των φοιτητών, οι κρατικές υπηρεσίες οφείλουν - και τώρα και στο μέλλον όταν χρειαστεί - να πιστοποιούν εγγράφως και με υπευθυνότητα την καταλληλότητα ή όχι των κτιρίων. Είναι απαραίτητο το πανεπιστήμιο να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στους συναδέλφους που έχουν μείνει άστεγοι.

Ο καταστροφικός σεισμός στη Σάμο και οι υλικές ζημιές που προκάλεσε φανέρωσε για ακόμη μια φορά ότι η οικονομική ευαλωτότητα ορισμένων κοινωνικών ομάδων, όπως φοιτητών και φοιτητριών, πολλαπλασιάζεται από τέτοια φυσικά φαινόμενα για λόγους που οφείλονται στη διαχρονική έλλειψη κυβερνητικής πολιτικής για τις φοιτητικές εστίες. Το ίδιο ισχύει για έλλειψη μέτρων προστασίας και διάσωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς σπουδαίων πανεπιστημιακών κτιρίων, που λόγω του σεισμού κρίθηκαν ακατοίκητα.

Αυτήν τη στιγμή είναι επείγον να εξευρεθούν ασφαλείς χώροι για τη στέγαση των γραφείων του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού ώστε να επανέλθει η ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου. Η Πολιτεία οφείλει να χορηγήσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση όλων των ζημιών. Η πρυτανική αρχή και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αναμένουμε ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση, οικονομική και τεχνική, για την αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών. Ως Σύλλογος εκφράζουμε την έμπρακτη συμπαράσταση σε υλικό επίπεδο με τη δημιουργία ενός ποσού σε φοιτητές και φοιτήτριες σε απόλυτη ανάγκη.