14 Οκτωβρίου 2020

Φίλης-Συρίγος: Δεν αποκλείεται στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία για το Oruc Reis Άγγελος Συρίγος:  Ο Ερντογάν πιστεύει ότι θα θέσει νέους όρους στην διπλωματική διαπραγμάτευση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για στρατιωτική αντίδραση, αν χρειαστεί – Κωνσταντίνος Φίλης: Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με συναλλακτικούς όρους


Την άποψη του βουλευτή Άγγελου Συρίγου κι του διεθνολόγου Κωνσταντίνου Φίλη ζήτησε το protothema.gr προσπαθώντας να ανιχνεύσει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η νέα κρίση με την Τουρκία μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να στείλει το Oruc Reis συνοδευόμενο από έναν στολίσκο τουρκικών πολεμικών πλοίων σε μια περιοχή μόλις 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο και 21 μίλια από τη Ρόδο, σε μια περιοχή που η Ελλάδα έχει κυριαρχκά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες. «Οι έρευνες του Oruc Reis θα γίνουν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα» υποστήριξε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 Συρίγος: Ο Ερντογάν έχει ενθαρρυνθεί από την απίστευτη ανοχή της Δύσης  

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει τον μπούσουλα των 35 ημερών και είναι έτοιμη για στρατιωτική αντίδραση αν χρειαστεί, αλλά επιλογή την διπλωματία, αυτό είναι το ισχυρό μας χαρτί» επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος στο protothema.gr αναφερόμενος στην κρίση που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου με την έξοδο του Oruc Reis και διήρκεσε μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου οπότε το τουρκικό ερευνητικό επέστρεψε στην Αττάλεια.

Ο κ. Συρίγος εξηγεί ότι με την νέα έξοδο του Oruc Reis για σεισμικές έρευνες ο Ερντογάν «πιστεύει ότι θα θέσει νέους όρους στη διπλωματική αντιπαράθεση» και προσθέτει: «Έχει ενθαρρυνθεί από την απίστευτη ανοχή που δείχνει η Δύση σε όλα αυτά τα οποία κάνει η Τουρκία».

Σε ερώτηση του protothema.gr, ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος αξιολογεί ως εξαιρετικά ισχυρές τις πιθανότητες το Oruc Reis να ξεκινήσει έρευνες σε μια περιοχή μόλις 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο.