15 Οκτωβρίου 2020

Αδιόρθωτος Μηταράκης προσπαθεί να κάνει τον σεισμό… σωσμό



 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Αμετανόητος εμφανίζεται για ακόμα μία φορά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί την πυρκαγιά στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας και την τραγική κατάσταση η οποία δημιουργείται, με χιλιάδες ανθρώπους να μην έχουν πού να κοιμηθούν, ούτε καν στα χωράφια.

Πάνω στα αποκαΐδια, ο κ. Μηταράκης ούτε στο ελάχιστο δεν μπορεί να αναλογισθεί ότι όλα αυτά που βιώνει σήμερα η Λέσβος και σε μικρότερο βαθμό και τα άλλα νησιά, είναι αποτέλεσμα της τραγικής και αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής, που επιμένει να κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά, χωρίς την ελάχιστη προοπτική.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, πρόβαλε για ακόμα μία φορά ως λύση τις κλειστές δομές, που στη Χίο και στην Λέσβο δεν προχώρησαν λόγω των αντιδράσεων, όπως είπε, των κατοίκων τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ επέρριψε ευθύνες για την παρούσα κατάσταση στην Μόρια στην έλλειψη της απαραίτητης ευθύνης των τοπικών αρχόντων.

«Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μικρότερες δομές, ασφαλέστερες και με ανθρώπινες συνθήκες. Αυτό το κάνουμε σε τρία νησιά και είναι αναγκαίο να γίνει και εδώ, στην Λέσβο», πρόσθεσε.

Ούτε κατ΄ ελάχιστον δεν ξεφεύγει από τον στόχο του να γεμίσει τα νησιά με κλειστά κέντρα – φυλακές, που απλώς εγκλωβίζουν και διαιωνίζουν το πρόβλημα αντί να το λύνουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ούτε κατ΄ ελάχιστον δεν αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους ότι η λύση είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, η διεθνοποίηση του προβλήματος και η ανάληψη από τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους των ευθυνών και των βαρών που τους αναλογούν.

Αλλά, όταν έχει στόχο τις υπερδομές, δεν πάει αλλού το μυαλό του.

Υ.Γ. Η έκφραση ο σεισμός να γίνει σωσμός, καθιερώθηκε από τον μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας το 1986.
https://astraparis.gr/