18 Οκτωβρίου 2020

Ελληνοτουρκικά: “Φάλτσα στην διαχείριση της κρίσης και στην επικοινωνία”

 

Ο Αντιστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Λουκόπουλος γράφει στην προσωπική του σελίδα στο facebook για «Φάλτσα» στην διαχείριση της κρίσης και στην επικοινωνία.

Γράφει:

Βιώνουμε μία παρατεταμένη οξυμένη κρίση με την Τουρκία. Βέβαια από το 1974 βρισκόμαστε σε μία διαρκή ένταση με την Τουρκία για να λέμε τα πράγματα όπως είναι με τις γνωστές αυξομειώσεις. Απλά τώρα η Άγκυρα θεωρεί ότι οι συσχετισμοί και η παρούσα γεωπολιτική συγκυρία την ευνοεί να … “αποκαταστήσει” αυτά που χαρακτήρισε ο Νταβούτογλου “ιστορικά και γεωγραφικά λάθη”. Κάτι που δεν θέλαμε να καταλάβουμε παρά τις αφυπνιστικές φωνές κάποιων από εμάς.

Με παντελή απουσία Εθνικής Στρατηγικής και μη έχοντας Στρατηγική Κουλτούρα έχουμε φθάσει στο σημείο να κάνουμε Διαχείριση Κρίσεως και τίποτα άλλο παραπάνω και μάλιστα χωρίς να διαθέτουμε ένα θεσμοθετημένο ειδικό Όργανο προκειμένου να υποστηρίζει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού όπως είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Εδώ να πούμε ότι με το να βαπτίζεται κάποιος “Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας” δεν αποκτάς ταυτόχρονα και το…Όργανο. Δυστυχώς διαφαίνονται παλινωδίες αλλά και κακοφωνία και αυτό το βγαίνει σε εμάς τους πολίτες.

Το αρμόδιο συλλογικό κυβερνητικό όργανο, το γνωστό μας ΚΥΣΕΑ το οποίο έχει μετονομαστεί με τον Νόμο 4622/2019 περί «Επιτελικού Κράτους σε Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και με όντως σημαντικές αρμοδιότητες, συγκλήθηκε μία και μοναδική φορά, την 10 Αυγούστου, 20 ημέρες καθυστέρηση μετά την έναρξη της παρούσας κρίσης δηλαδή με την έξοδο του Ορούτς Ρέις και του Τουρκικού Στόλου. Από αυτή την συνεδρίαση αυτό που θυμόμαστε είναι ότι από τότε ο ΑΓΕΕΘΑ δεν ξαναφόρεσε την Στολή Παραλλαγής γιατί ενόχλησε πολλούς!

Θυμάμαι που εγώ προσωπικά αλλά και άλλοι αναλυτές και δημοσιογράφοι είχαμε κατακεραυνώσει τον κ. Τσίπρα για την απροθυμία του να συγκαλέσει ΚΥΣΕΑ όταν υπήρχαν συσσωρευμένες τουρκικές προκλήσεις τον Μάρτιο του 2017 και άλλα έλεγε έκανε ο τότε ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς και άλλα επέτρεπε να κάνει και να λέει ο κ. Καμμένος. Και βέβαια δεν υφίσταται σύγκριση αλλά η αναλογικότητα αναπόφευκτη.

Με μία σύντομη «χαλάρωση» βρισκόμαστε και πάλι στην αρχή της κρίσης και παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης μάλλον σαστισμένοι και ίσως αυτοπαγιδευμένοι. Αναπόφευκτο λοιπόν το εύλογο ερώτημα για το ποιος χειρίζεται την κρίση; Διαβάσαμε στις εφημερίδες πριν μερικές εβδομάδες για κάποια «dream team». Το μόνο που θα ήθελα να σχολιάσω για αυτήν την ομάδα είναι ότι «όταν δεν ξέρεις πραγματικά που θέλεις να πας, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθείς εκεί που δεν θέλεις». Και μάλλον έχουμε φθάσει εκεί που σίγουρα δεν θέλαμε. Και η όποια σαστιμάρα φαίνεται από την κακοφωνία που βγαίνει προς τα έξω. Όπως π.χ από τις μπερδεμένες κουβέντες περί «κόκκινων γραμμών» και της διάλεξης περί διαφοράς κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων που πάνω σε αυτήν θα σχεδιαστεί η επόμενη κίνηση των Τούρκων.

Η φιλότιμες προσπάθειες του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πέτσα, να διορθώσει τα …αδιόρθωτα την επόμενη των γνωστών δηλώσεων του κ. Γεραπετρίτη αποδεικνύει ότι όντως υπήρξε ζήτημα που αναγνωρίστηκε. Για αυτόν τον λόγο, με την κρίση ακόμα να εξελίσσεται επιβάλλεται να ομιλεί μόνον ο Πρωθυπουργός, ο ΥΠΕΞ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και για θέματα αυστηρά στρατιωτικού χαρακτήρα ο ΥΕΘΑ. Ουδείς άλλος.

Τέλος παίρνω την ευκαιρία να θίξω το θέμα της ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης με σχεδίαση και αποτελεσματική άσκηση Δημόσιας Διπλωματίας. Δεν πρέπει να χάσουμε το «παιχνίδι» από την Τουρκική Προπαγάνδα. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο φορέας σχεδίασης και εκπόνησης της Στρατηγικής Επικοινωνίας αλλά όποιος και αν είναι (πολύ φοβάμαι ότι δεν …υπάρχει) θα πρέπει να συμπεριλάβει και «επιχειρήσεις Αντιπροπαγάνδας». Ειδικοί υπάρχουν.