9 Οκτωβρίου 2020

Π.Αντωνίου: Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στις τουριστικές επιχειρήσεις για να αποφύγουν το λουκέτο ή τον αφελληνισμο τους

 

Την παρέμβαση των προέδρων του ΣΕΤΕ και του ΞΕΕ για να δοθεί επειγόντως έκτακτη ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, λόγω κατάρρευσης του τζιρου τους, επαπειλούμενες άμεσα να καταστούν μη βιώσιμες, με συνέπεια το λουκέτο ή και τον αφελληνισμό τους, ζητεί το μέλος του ΞΕΕ κ.Περικλής Αντωνίου.

Σε επιστολή του προς τους κυρίους Γιάννη Ρέτσο και Αλέξναδρο Βασιλικό, ο κ.Αντωνίου γράφει:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επίκειται ο τέταρτος κύκλος του Προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής (ΕΠΙ.ΠΡΟ.), τη στιγμή, που δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιχειρήσεις, αν έχει εγκριθεί το αίτημα ένταξης τους στο τρίτο κύκλο ΕΠΙ.ΠΡΟ.

Ίσως θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη Πολιτεία ( και συγκεκριμένα το Οικονομικό της Επιτελείο), το εξής: Ενα μεγάλο μέρος/ποσοστό  των χορηγηθέντων  και χορηγηθησόμενων ποσών, όλων των κύκλων των Προγαμμάτων ΕΠΙ.ΠΡΟ. να μην επιστραφεί στο Δημόσιο. 

Να θεωρηθεί δηλαδή ως «Επιχορήγηση»/Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή (ΜΗ.ΕΠΙ.ΠΡΟ.), τουλάχιστον για όσες επιχειρήσεις έχουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους (π.χ. ενδεικτικά πάνω από 20-25%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019), κλιμακώνοντας την ΜΗ.ΕΠΙ.ΠΡΟ., αναλογικά με το ύψος της μείωσης του ΤΖΙΡΟΥ!!!

Για όλες και ιδιαίτερα τις 12μηνης λειτουργίας επιχειρήσεις, με  μεγάλη πτώση του τζίρου τους,  η «Επιχορήγηση»/ΜΗ.ΕΠΙ.ΠΡΟ είναι αναγκαία και περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη, προκειμένου να μπορέσουν, δίχως το... «λίπος» της φετεινής τουριστικής περιόδου, να συνεχίσουν την ομαλή (κατά το δυνατόν) επόμενη/χειμερινή λειτουργία τους, αποφεύγοντας την 6-7μηνη περίπου διακοπή των εργασιών τους (καθιστώντας ίσως ανεφικτη την επαναλειτουργία τους), που είναι και το πιθανότερο σενάριο για τη συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων, που υπέστησαν σημαντική μείωση του τζίρου τους, με ότι τούτο συνεπάγεται για την Οικονομία, Απασχόληση, Εισοδήματα, Κατανάλωση, Ρευστότητα, Εισροή πόρων στα Δημόσια και Ασφαλιστικά Ταμεία και γενικώτερα για το Τουρισμό/Ανάπτυξη του κάθε Προορισμού και Περιφέρειας,αναπτυγμέ-νου/-νης ή προβληματι-κού/-κής.

Τα χρονικά περιθώρια της διατήρησης/συνέχισης ή μη της λειτουργίας τους είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθόσον διανύουμε τον Οκτώβριο και επομένως η σχετική Απόφαση της Πολιτείας περί Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αναμφίβολα επείγει!

Οπως επίσης επείγει το ζήτημα της ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ των επιχειρήσεων, με σημαντική πτώση του τζιρου τους, πριν να είναι πολύ αργά και η κατάσταση καταστεί  μη αναστρέψιμη και όχι μόνο...

Διαφορετικά, στη καλύτερη περίπτωση η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους και στη χειρότερη αδυναμία επαναλειτουργίας τους στην επόμενη σαιζόν ή το λουκέτο, μη αποκλείοντας και τον ... αφελληνισμό τους, θα είναι το αποτέλεσμα της μη έγκαιρης, αναγκαίας και ικανής «ενίσχυσης/αποζημίωσης» τους, με το ολικό κόστος (Κοινωνικοοικονομικό κ.α.) ... της μη «υποστήριξης» τους, να είναι πολλαπλάσιο της αιτούμενης/προτεινόμενης Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής! 

Και τούτο διότι —μεσούντος του κορωνοιού, καθώς και της  επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, των συνεπειών της 10χρονης Κρίσης, σε συνδιασμό με το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, που ... δεσπόζουν στα «αθωράκιστα», πολύπαθα νησιά μας, μαζί με τις χρόνιες παθογένειες και στεβλώσεις στη καθημερινότητα μας— πλήττεται η Αναγνωρισιμότητα, η Επισκεψιμότητα, οι Επενδύσεις(Ιδιωτικές,Δημόσιες), η Ανάπτυξη κ.λ.π., αφού, μεταξύ των άλλων... αρνητικών μας μεγεθών και δεδομένων, πριν καλά-καλά βγούμε από τις προηγούμενες Κρίσεις, μπαίνουμε στις...επόμενες!

Αγαπητοί Πρόεδροι,

Προσβλέπουμε στην άμεση παρέμβαση σας αρμοδίως, για την ενίσχυση ή και ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ των επιχειρήσεων, που επλήγησαν, πεπεισμένοι απόλυτα ότι η ολική ωφέλεια, που θα προκύψει (και δημοσιονομικά), θάναι πολλαπλάσια του κόστους της υποστήριξης τους, μέσω της Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής!