16 Οκτωβρίου 2020

Νέο «επιχείρημα» της Τουρκίας για το επεισόδιο με Δένδια: Δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης

 

Για πτήση χωρίς το προβλεπόμενο σχέδιο κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στο περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, «είχε δοθεί άδεια στην πτήση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για το Ιράκ, ωστόσο μετά τη βλάβη του αεροσκάφους στη Βαγδάτη η ελληνική πλευρά χρησιμοποίησε ένα δεύτερο αεροσκάφος το οποίο είχε άδεια να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό».
«Η είδηση ότι το αεροσκάφος του κ. Δένδια κρατήθηκε πριν την είσοδό του στον εναέριο χώρο μας είναι καθοδηγούμενη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ακσόι.

Νωρίτερα, η τουρκική πλευρά είχε αποδώσει το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα δόθηκε εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Κατά τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πριν το διάβημα.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Πηγή : kathimerini.gr