Επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, ζητά παρέμβαση από το υπουργείο Τουρισμού
Νέα αρνητική εξέλιξη για τον ελληνικό Τουρισμό, καθώς αναμένεται ανακοίνωση και από την ολλανδική κυβέρνηση, που θα εντάσσει τα ελληνικά νησιά στην “πορτοκαλί ζώνη”, που σημαίνει ότι όποιος ταξιδεύει από αυτά προς την Ολλανδία, θα αντιμετωπίζει καραντίνα 14 ημερών. Αντιθέτως η υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει στο “κίτρινο”, όπου επιτρέποντα τα ταξίδια χωρίς καραντίνα.
Ήδη η Corendon, από τους κορυφαίους ολλανδικούς tour operators, με επιστολή της που δημοσιεύει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ανακοινώνει τον τερματισμό των πτήσεων για εφέτος από την Ολλανδία, αφού όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “…δεν υπάρχει καμία προοπτική να αλλάξουν οι ταξιδιωτικές συμβουλές σε κίτρινο”.
Η νέα αυτή αρνητική εξέλιξη, επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στον ελληνικό Τουρισμό και πολλά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κως, πλήττονται καθοριστικά.
Μάλιστα η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Ντίνα Σβύνου, με επιστολή της προς τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, διαπιστώνει την απουσία παρεμβάσεων του υπουργείου Τουρισμού και θέτει σειρά σοβαρών ερωτημάτων για την πολιτική του υπουργείου Τουρισμού, ενώ ζητά “έστω και την τελευταία στιγμή” παρέμβαση.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Σβύνου: “…Ανήκουν ΟΛΑ τα Ελληνικά νησιά σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου?
Γιατί δεν έγινε σχετικός διαχωρισμός (όπως άλλωστε συνέβη με την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας), ώστε κάποιοι νησιωτικοί προορισμοί να συνεχίσουν να λειτουργούν τουριστικά στην αγορά της Ολλανδίας;
Στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, όταν ένα παραπάνω και εμείς ως επιχειρηματίες, προσπαθήσαμε με μεγάλες απώλειες να στηρίξουμε την οικονομία, περιμένουμε από το υπουργείο τουρισμού να λειτουργήσει ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ, προνοητικά και προστατευτικά προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις, προλαβαίνοντας καταστάσεις και προσπαθώντας να περισώσει ότι είναι δυνατό.
Σας καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή να προχωρήσετε σε άμεσες διαπραγματεύσεις και παρεμβάσεις, ώστε Ελληνικοί προορισμοί που δεν φέρουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο να συνεχίσουν να λειτουργούν”.
Παρεμβάσεις
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα δημοσιοποιηθούν σήμερα στις 9.00 π.μ., υπάρχει καθυστέρηση, που οφείλεται σε πιέσεις μεγάλων tour operators, που ζητούν από την ολλανδική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει “πορτοκαλί”, συγκεκριμένα νησιά και όχι το σύνολο.
Άξιο απορίας είναι βέβαια τι κάνει το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού.
Αυτή την στιγμή, μόνο από την TUI, βρίσκονται στα ελληνικά νησιά 6.500 Ολλανδοί τουρίστες…
Η Corendon
Η επιστολή της Corendon, που αποκαλύπτει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, έχει ως εξής:
“Dear Partners,
Very unfortunately, the Dutch government last night has decided to change the travel advice from the Netherlands to all Greek islands as per today morning to orange, meaning: only necessary travel allowed. As a reason they state that the number of people that has been infected after a stay on one of the Greek islands has increased significantly recently. The peninsula Peloponnese and the mainland remain on yellow for now, but also PVK airport we have to close as the booked volume on mainland Parga is much too little to
What does it mean for our operation?
Photo by Samuele Giglio on Unsplash
Photo by Samuele Giglio on Unsplash
From today on we will cancel all outgoing flights from the Netherlands until our last departure end of October 2020, as there is no outlook for the travel advice to change back to yellow. Flights from Belgium and Germany remain open for sales. In principal, all clients will keep their initially booked travel schedule and fly back to the Netherlands on their initially booked flight. In case clients wish to fly back earlier, we want to facilitate those wishes. They need to contact the local reps in order for them to map and inform us about all wishes, as already been instructed by our rep department. It might be needed that we will need to schedule extra flights to bring clients back to the Netherlands.
Thank you for your continued support. We will be in contact as soon as there are new developments. For now remain safe & healthy”.
Η Ολλανδία
Η χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης που προαναγγέλει τις αλλαγές, έχει ως εξής:
“Τελευταία τροποποίηση στις: 07-09-2020 | Εξακολουθεί να ισχύει στις: 08-09-2020
Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό, ενώ ήταν σε διακοπές στα ελληνικά νησιά, αυξήθηκε απότομα. Αυτό έχει συνέπειες για τις ταξιδιωτικές συμβουλές για τα ελληνικά νησιά. Οι ταξιδιωτικές συμβουλές θα προσαρμοστούν την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου το πρωί. Σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε ένα ελληνικό νησί ή είστε εκεί; Λάβετε υπόψη ότι η κατάσταση για αυτό το νησί θα γίνει «πορτοκαλί» (μόνο τα απαραίτητα ταξίδια). Η χερσόνησος της Πελοποννήσου και η ηπειρωτική Ελλάδα παραμένουν «κίτρινες» (προσέξτε για κινδύνους ασφαλείας)”.
Η επιστολή των ξενοδόχων της Κω
Η επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων, που υπογράφει η πρόεδρος κα. Ντίνα Σβύνου και η οποία “ρίχνει το γάντι” στο υπουργείο Τουρισμού, έχει ως εξής:
“Προς:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Υπουργός, κ. Χάρης Θεοχάρης
Υφυπουργός, κ. Μάνος Κόνσολας
Κοινοποίηση: Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος
Δήμαρχος Κω, κ. Θεοδόσης Νικηταράς
Πρόεδρος ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ως μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη λάβαμε χθες την ανακοίνωση της Ολλανδικής κυβέρνησης βάσει της οποίας τα Ελληνικά νησιά κατατάσσονται στις μη ασφαλείς περιοχές. Από σήμερα αρχίζει η επιστροφή των Ολλανδών, χωρίς να έχουμε χρονικό ορίζοντα αλλαγής των δεδομένων. Η αγορά της Ολλανδίας είναι η τρίτη για το νησί της Κω και είναι αυτή που κινεί τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και την τοπική αγορά.
Εύλογο και συγκεκριμένο το ερώτημα που τίθεται από όλους εμάς:
Ανήκουν ΟΛΑ τα Ελληνικά νησιά σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου?
Γιατί δεν έγινε σχετικός διαχωρισμός (όπως άλλωστε συνέβη με την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας), ώστε κάποιοι νησιωτικοί προορισμοί να συνεχίσουν να λειτουργούν τουριστικά στην αγορά της Ολλανδίας?
Στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, όταν ένα παραπάνω και εμείς ως επιχειρηματίες προσπαθήσαμε με μεγάλες απώλειες να στηρίξουμε την οικονομία, περιμένουμε από το υπουργείο τουρισμού να λειτουργήσει ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ, προνοητικά και προστατευτικά προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις, προλαβαίνοντας καταστάσεις και προσπαθώντας να περισώσει ότι είναι δυνατό.
Σας καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή να προχωρήσετε σε άμεσες διαπραγματεύσεις και παρεμβάσεις, ώστε Ελληνικοί προορισμοί που δεν φέρουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Με τιμή,
Κωνσταντίνα Σβύνου Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω”.
Δυσάρεστη έκπληξη λέει η TUI
Ο Arjan Kers, γενικός διευθυντής της TUI Netherlands, χαρακτηρίζει την προαναγγελθείσα ένταξη των ελληνικών νησιών στην “πορτοκαλί ζώνη”, ως «πολύ δυσάρεστη έκπληξη».
«Νομίζω ότι είναι τρομερό να βλέπεις ότι τώρα επηρεάζονται και οι παραθεριστές στην Ελλάδα. Αυτοί, αλλά και εμείς, εκπλαγήκαμε με αυτές τις ταξιδιωτικές συμβουλές. Μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, πολύ περισσότερο επειδή είναι δυνατόν να ταξιδέψει κάποιος στην Ελλάδα από γειτονικές χώρες», τόνισε.
Σύμφωνα με ολλναδικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι οι ταξιδιωτικές συμβουλές για τα ελληνικά νησιά θα προσαρμοστούν σε πορτοκαλί το πρωί της Τρίτης. Το ταξίδι σε μια πορτοκαλί περιοχή δεν συνιστάται, εκτός εάν είναι απαραίτητο ταξίδι.
Η TUI έχει επί του παρόντος περίπου 6.500 ταξιδιώτες στην Ελλάδα, σε 10 διαφορετικούς προορισμούς. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην Κρήτη, την Κω, τη Ρόδο και τη Ζάκυνθο.
Όπως αναφέρει ο κ. Kers, όλοι οι ταξιδιώτες που διαμένουν σε ένα από τα ελληνικά νησιά, θα ενημερωθούν από την TUI για τις νέες ταξιδιωτικές συμβουλές και τις συνέπειες για τη διαμονή τους. Θα ταξιδέψουν πίσω στην Ολλανδία με την αρχική πτήση επιστροφής, όσο το δυνατόν περισσότεροι την επόμενη εβδομάδα.Οι προγραμματισμένες πτήσεις θα ταξιδέψουν κενές προς το παρόν και θα επαναπατρίσουν μόνο ταξιδιώτες. Για ταξιδιώτες που θα επέστρεφαν στις Κάτω Χώρες μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται καταγραφή των επιλογών πτήσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τους φέρουν άμεσα πίσω. Οι ταξιδιώτες που είχαν προγραμματίσει διακοπές στην Ελλάδα θα ενημερωθούν προσωπικά ότι το ταξίδι τους ακυρώνεται”.
“Το κλείσιμο της Ελλάδας είναι ένα ακόμη πλήγμα για την ήδη “πληγωμένη” ταξιδιωτική βιομηχανία. Οι τρέχουσες ταξιδιωτικές συμβουλές καθιστούν τις διακοπές στον ήλιο σχεδόν αδύνατες. Μόνο το Algarve και η Μαδέρα στην Πορτογαλία, το Curaçao και το Bonaire προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα προς το παρόν», καταλήγει ο γενικός διευθυντής της TUI.
Πηγή: https://money-tourism.gr/