Της Κύρας Αδάμ
1.Η Αθήνα επισπεύδει
2.Η Άγκυρα κοροϊδεύει
3.Το Βερολίνο επιχαίρει
Αναλυτικότερα:
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επισήμως πλέον , παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ Μισέλ τόνισε ιδιαιτέρως την «άμεση» εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δέκα ημέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με προϋπόθεση την «αποκλιμάκωση» της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός , επισπεύδοντας την έναρξη του διαλόγου απέκρυψε σκοπίμως και ευλόγως τρία θέματα:
Με την άμεση έναρξη διαλόγου , η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι «κερδίζει χρόνο» ώστε να προλάβει το επόμενο διάστημα να προχωρήσει η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέες αγορές και «φρεσκαρίσματα» του οπλικού συστήματος της χώρας.
Σκοπίμως η κυβέρνηση ,προκειμένου να μην «ερεθίσει» περισσότερο τον, έτσι και αλλιώς, εξαγριωμένο Ερντογάν, δεν προσδιορίζει επακριβώς τι εννοεί με τον όρο «αποκλιμάκωση της έντασης». Διότι είναι άλλης βαρύτητας – σχεδόν αμελητέας-η απομάκρυνση του Ορους Ρεις από την περιοχή της ΝΑVΤΕΧ «για συντήρηση» όπως δικαιολογείται η Άγκυρα και άλλο πράγμα είναι η επίσημη δέσμευση ότι η Άγκυρα θα πάψει να «τουρκοποιεί» την περιοχή δράσης του Ορους Ρεις που δεν είναι τουρκική ΑΟΖ , αλλά περιοχή μη οριοθετημένης ΑΟΖ- επομένως και ελληνική AOZ.
Επιπροσθέτως , η κυβέρνηση ουδέποτε αποσαφήνισε –παρά τις πιέσεις που δέχεται- ότι η απομάκρυνση των τουρκικών πολεμικών από την περιοχή σε καμμία περίπτωση ΔΕΝ συνεπάγεται και απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων, από το «σπίτι τους» δηλαδή την ελληνική κυριαρχία.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη , για να μην μπει σε περιπέτειες η ίδια, ( η χώρα έτσι και αλλιώς είναι σε μεγάλη περιπέτεια), ουδέποτε εξειδίκευσε τις « οικονομικές κυρώσεις» σε βάρος της Άγκυρας και πολύ περισσότερο ουδέποτε αναφέρθηκε στο μεγάλο όπλο της εναντίον της Τουρκίας, που είναι η Αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, η οποία επιτρέπει στον Ερντογάν να αποθησαυρίζει πολύ ευρωπαϊκό χρήμα , που χρησιμοποιεί και για τους εξοπλισμούς του, απειλώντας ευθέως την Ελλάδα.
2. Στον αντίποδα, η Τουρκία επιμένει ότι «ξόφλησε» τις υποχρεώσεις της με την απόσυρση του Ορους Ρεις « για συντήρηση» ,επιμένοντας παράλληλα και παράνομα ότι η περιοχή κινήσεων του πλοίου «ανήκει στην τουρκική επικράτεια».
Η Άγκυρα ακόμα …κοροϊδεύει από τώρα την απειλή επιβολής ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της, με τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου να δηλώνει:
«Δεν περιμένω να μας επιβληθούν κυρώσεις στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Αν συμβεί, θα στοχεύσει στα πλοία και στους ανθρώπους μας, έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Μας έχουν αποτρέψει τέτοια πράγματα παλαιότερα; Όχι!»
Δηλώνει ακόμα πρόθυμη η Τουρκία για «διαπραγματεύσεις χωρίς όρους», αποκαλύπτοντας όμως το θέμα και των περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων αυτών.
Για την Άγκυρα το θέμα των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι «το ένα και μοναδικό θέμα της οριοθέτησης των θαλασσιών ζωνών» όπως θέλει η Αθήνα, αλλά θα είναι ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΪΗΣΗ ΤΟΥΣ.
Είναι εμφανές ότι τα θέματα διμερούς ελληνο/τουρκικής διαπραγμάτευσης απέχουν παρασάγγας μεταξύ τους και δύσκολα θα βρει μέση οδό η Αθήνα, όσο και αν επείγεται να ξεκινήσει «άμεσα» τις διαπραγματεύσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζει από την πρώτη κιόλας ημέρα της ελληνο/τουρκικης προσέγγισης στο Βερολίνο, στις αρχές Αυγούστου, ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να υποχωρήσει στη «θεματολογία του» για τις διαπραγματεύσεις.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει τώρα το ΜΙLITAIRE και το αποκαλύπτει, στο αρχικό έγγραφο ποτ-πουρί ΣΟΥΡΑΝΗ- ΚΑΛΙΝ στο Βερολίνο, η ελληνική πλευρά είχε αυτοβούλως προσπαθήσει να προλάβει και να δεσμεύσει την Άγκυρα ότι «δεν θα δημιουργήσει θέματα που αφορούν νησίδες και βραχονησίδες». Ο Ερντογάν απέρριψε αμέσως την διατύπωση αυτή και για να κάψει την εκκολαπτόμενη «έγγραφη συμφωνία» αποκάλυψε στον τύπο τη συνάντηση του Βερολίνου. Αφήνοντας την Αθήνα και το Βερολίνο στα κρύα του λουτρού και στα παράπονα.
Έκτοτε σταθερά και αμετάβλητα η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη για «διάλογο χωρίς προϋποθέσεις» , αλλά με την σταθερή υπενθύμιση ότι το θέμα του διαλόγου είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων του Αιγαίου. Με άλλα λόγια η τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Γι’ αυτό και ο Τούρκος ΥΕΘΑ δηλώνει ανελλιπώς ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων του Αιγαίου θα συζητηθεί οπωσδήποτε» με την Αθήνα.
Στο ίδιο πλαίσιο θεμάτων προωθεί η Άγκυρα και «την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νήσων» κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Ένα από τα «μυστήρια των Αθηνών» είναι ότι ουδέποτε οι ελληνικές κυβερνήσεις έφεραν την Άγκυρα μπροστά στις δικές της χοντρές παραβιάσεις της Συνθήκης με βάση τα άρθρα 13 και 16 αυτής.
3. Το Βερολίνο, που δεν επιθυμεί να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στον πρώτο οικονομικό συνέταιρο της, την Τουρκία, τις τελευταίες ημέρες «μαρκάρει» στενά την Αθήνα να δεσμευθεί ότι δεν θα προτείνει κυρώσεις στο Συμβούλιο. Ο καλύτερος τρόπος για το Βερολίνο , θα ήταν μια συνάντηση υψηλού επιπέδου Αθήνας/ Άγκυρας πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου, ύστερα από την αρχική ελληνοτουρκική συνάντηση του Βερολίνου. Ή στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να υπάρξει μια έγγραφη συμφωνία ( σ.σ. χωρίς εισαγωγικά αυτή τη φορά) για την έναρξη του διαλόγου. Στο μεταξύ ο Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει πρώτος- πρώτος στην διαδικτυακή, αυτή τη φορά, ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στην περίπτωση που δεύτερος- δεύτερος μιλούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τότε το Βερολίνο ( και η Ουάσιγκτον) θα είχαν σοβαρό λόγο ανακούφισης τους ..
https://www.militaire.gr/