Τι έγινε τελικά το 1,3 δις ευρώ της ΕΕ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ρωτά την κυβέρνηση με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς με αφορμή τόσο τη νέα ανείπωτη τραγωδία στην Καρδίτσα λόγω του κυκλώνα Ιανού που οδήγησε στο θάνατο συνανθρώπων μας, όσο και τις τεράστιες καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας σε Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα.
Όπως επισημαίνει ο Νότης Μαριάς η νέα αυτή φυσική καταστροφή αναδεικνύει για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των καθεστωτικών μνημονιακών κομμάτων αλλά και των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων που την τελευταία τριετία δεν αξιοποίησαν το 1,3 δις ευρώ της ΕΕ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αφήνοντας ανοχύρωτη τη Θεσσαλία, τη Στερεά και τα Επτάνησα. Έτσι όπως και στις αρχές Αυγούστου με την Εύβοια έτσι και τώρα ζούμε μια «νέα Μάντρα».
Κατόπιν ο πρώην Ευρωβουλευτής προχώρησε στην αποκάλυψη ότι με αφορμή σχετική παρέμβασή του στις 29/11/2017 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας όπου είχε ζητήσει την αποδέσμευση σχετικών κονδυλίων και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Αναπτύξεως η τότε Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις απόψεις του επισημαίνοντας δύο φορές με έμφαση ότι βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας τα παραπάνω 1,3 δις ευρώ τα οποία η χώρα θα μπορούσε να απορροφήσει. Μάλιστα κλείνοντας την τότε παρέμβασή της η κα Κρέτσου είχε επισημάνει ότι στην παρούσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 1,3 δις ευρώ τα οποία μάλιστα δεν είχαν μέχρι τότε καν δαπανηθεί και τα οποία ήταν διαθέσιμα για δράσεις τόσο για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όσο και για μέτρα πρόληψης κινδύνων και τα οποία βεβαίως για να ενεργοποιηθούν απαιτούσαν την υποβολή εκ μέρους κυβέρνησης και περιφερειών σχετικών επιχειρησιακών σχεδίων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και διαδικασίες γενναίας αποζημίωσης και χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, των αγροτών και των νοικοκυριών που θα είχαν υποστεί ζημιές.
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: Τόσο πέρυσι τον Αύγουστο όσο και φέτος τον Αύγουστο δημοσίευσα άρθρα μου ζητώντας την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τα παραπάνω κονδύλια της ΕΕ ύψους 1,3 δις ευρώ και για τον λόγο αυτόν κάλεσα την τότε νεοσύστατη κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ευκαιρία. Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι ισχύει το διαχρονικό ρητό «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». Και όμως η κυβέρνηση θα μπορούσε να δαπανήσει το 5% των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για εκτέλεση έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και για αποζημίωση πληγέντων και μάλιστα αναδρομικά από το 2014. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ κατά 95% ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί και να φτάσει μέχρι και το 1,3 δις ευρώ μέσω της αξιοποίησης όλων των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της ΕΕ.
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: Παρά τις συνεχείς μου παρεμβάσεις την τελευταία τριετία με τις οποίες καλούσα τις εκάστοτε κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν το παραπάνω ποσό για να οχυρωθεί η χώρα ενόψει των επικείμενων φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής εντούτοις τόσο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και με κυβέρνηση ΝΔ δεν έγινε απολύτως τίποτε. Μόνο που την εκάστοτε κυβερνητική αμέλεια μη αξιοποίησης τα τρία τελευταία χρόνια του πακτωλού των παραπάνω διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων δυστυχώς την πλήρωσαν πολλοί αδικοχαμένοι συμπολίτες μας.
Τελικά τι έγινε το 1,3 δις ευρώ της ΕΕ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών; Γιατί δεν αξιοποιήθηκε; Που πήγαν τα χρήματα αυτά;
Θα μας απαντήσει επιτέλους κανείς από τους υποτιθέμενες αρμόδιους;
Επισυνάπτουμε το αποκαλυπτικό βίντεο με την παρέμβασή μας στην Ευρωβουλή στις 29/11/2017 και τις παρεμβάσεις της τότε Επιτρόπου κας Κρέτσου.