16 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: Συστάσεις για άνοιγμα των σχολείων με «μοντέλο Μαΐου»


Η αλματώδης άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες με τριψήφιο αριθμό μολύνσεων, προκαλεί ανησυχία και για το άνοιγμα των σχολείων. Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις. Τι λενε οι ειδικοί.



Με την ανησυχία ότι η διασπορά του κορωνοϊού ενδεχομένως να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί για αργότερα το πρώτο κουδούνι των σχολείων, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας ότι το νέο σχολικό έτος θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Προς το παρόν το άνοιγμα των σχολείων είναι στον «αέρα», με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν στα τέλη Αυγούστου, όταν πλέον η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και η κυβέρνηση θα έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας.

Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήδη στο «τραπέζι» των συζητήσεων έχει τεθεί το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν με τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική από μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και το σενάριο τα μαθήματα να γίνονται εκ περιτροπής, όπως τον Μάιο.

Στο «τραπέζι» τα εκ περιτροπής μαθήματα – Με μάσκα οι μαθητές στα θρανία
Όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα  οι λοιμωξιολόγοι, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Ένα από τα σενάρια – το πιο αισιόδοξο – είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά, με όλους τους μαθητές στη θέση τους. Για να γίνει βέβαια αυτά, θα πρέπει ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων να είναι σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού στα σχολεία.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την εκ περιτροπής διδασκαλία, μοντέλο που ακολουθήθηκε προς τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να γίνουν οι αναπληρώσεις των χαμένων διδακτικών ωρών. Είναι ένα από τα πιο πιθανά σενάρια με δεδομένο ότι εφαρμόστηκε για περίπου ένα μήνα για τις τάξεις οι οποίες είχαν πάνω από 15 μαθητές.

Το τρίτο σενάριο που έχει αρχίσει να συζητείται και να προτείνεται και από λοιμωξιολόγους είναι η χρήση μάσκας από τους μαθητές στις τάξεις ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα. Βέβαια το μέτρο αυτό έχει αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή του ειδικά για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

«Σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλο φορτίο, θα ανοίξουν σε κανονικές συνθήκες με τα παιδιά να φορούν μάσκα. Σε περιοχές με υψηλό φορτίο (όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) ενδεχομένως τα σχολεία να ανοίξουν όπως άνοιξαν στα τέλη Μάη», δήλωσε προ ημερών στο Mega ο λοιμωξιολόξος Νίκος Σύψας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως  θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω 2ου κύματος ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα και μίλησε για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες το οποίο θα εισηγηθεί με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και άλλες χώρες. Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (να σπάσει η πυκνότητα της τάξης), θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης ανέφερε πως με βάση αυτό που βλέπουν οι λοιμωξιολόγοι να έρχεται, αν δεν δράσουμε όλοι για να ανακοπεί η επιδημία, θα είναι λεπτομέρεια το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. «Θα έχουμε πολύ σοβαρότερα κοινωνικά και οικονομικά θέματα να μας απασχολούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικο» ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου, διευκρινίζοντας πως οι μάσκες θα πρέπει να είναι ή υφασμάτινες ή χειρουργικές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος αναφερόμενος στα πιθανά σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι «ακόμα και αν δεν δυσκολέψουν τα πράγματα, υπάρχει πρόταση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα σχολεία να ανοίξουν εκ περιτροπής ή εξ’ αποστάσεως τα σχολεία».  «Πρέπει να καλυφθεί το έξοδο με τις μάσκες, εφόσον είναι απαραίτητο», πρόσθεσε, σημειώνοντας τις ελλείψεις ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς κάτω από ειδικές συνθήκες.

Τέλη Αυγούστου οι αποφάσεις
Οι τελικές αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν προς τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως έχει δηλώσει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, Νίκος Κωνσταντίνου, στις 20 Αυγούστου υπάρχει προγραμματισμός για κρίσιμη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος η ημερομηνία έναρξης και ο τρόπος που θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα έχουν προκύψει μέχρι τη συγκεκριμένη ημέρα.

«Όσο για το αν θα ανοίξουν τα σχολικά κυλικεία, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Αυτές μας υπέδειξαν να μην ανοίξουν τα κυλικεία. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν έχει διευκρινιστεί, όπως και τόσα άλλα πράγματα, γιατί προχωράμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα», επεσήμανε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.
Πηγή: newpost.gr