24 Αυγούστου 2020

«Μπουρλότο» στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης βάζει η Άγκυρα, εκθέτοντας τη Γερμανία – Η στάση της Αθήνας


Η κίνηση από πλευράς Τουρκίας να κρατήσει το Oruc Reis να… περιπλανιέται στην Ανατολική Μεσόγειο και μέσα – έξω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα επιβεβαιώνει τη στάση της Αθήνας που από την αρχή υποστήριζε πως οι αναφορές από πλευράς της γειτονικής χώρας στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματικές.

«Μπουρλότο» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έβαλε για μια ακόμα φορά την Κυριακή η Τουρκία διαλύοντας την όποια προοπτική διαλόγου – τουλάχιστον άμεσα- με την Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπει σε κανέναν διάλογο με τη γειτονική χώρα εφόσον δεν αποδείξει εμπράκτως τη διάθεσή της για αποκλιμάκωση της έντασης και εξεύρεσης λύσης με ειρηνικά μέσα.

Με την κίνηση αυτή η Άγκυρα εκθέτει όμως και τη Γερμανία, σε ό,τι αφορά την επιρροή της Ανγκελα Μέρκελ η οποία έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα προκειμένου οι δύο χώρες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου αποτρέποντας το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή και σύρραξης όσο η Γερμανία κατέχει την προεδρία της ΕΕ.

Το τοπίο άλλαξε άρδην μετά την επιλογή της Τουρκίας να επεκτείνει την παράνομη Navtex για το Oruc Reis, η οποία έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, μέχρι της 27 Αυγούστου. Πλέον η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Mάας, στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, θα γίνει σε πολύ διαφορετικό κλίμα, από αυτό που υπολόγιζε η Γερμανία. Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμη σημασία αποκτά η επίσκεψη του Μάας την ίδια μέρα στην Άγκυρα προκειμένου να συναντήσει τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η κίνηση από πλευράς Τουρκίας να κρατήσει το Oruc Reis να… περιπλανιέται στην Ανατολική Μεσόγειο και μέσα – έξω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της Αθήνας που από την αρχή ξεκαθάριζε πως η αναφορά από πλευράς της γειτονικής χώρας στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική, τόνισαν διπλωματικές πηγές, αντιδρώντας στην επέκταση της Navtex.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ειδικοί τονίζουν πως η ημερομηνία επέκτασης της παράνομης Navtex μόνο τυχαία δεν είναι. Συγκεκριμένα, αξίζει να σημειωθεί πως η τρίμηνη περίοδος από το αίτημα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου λήγει στις 28 Αυγούστου. Την ίδια μέρα προσανατολίζεται από τη Γερμανία η έναρξη διαδικασίας διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, η οποία πάγωσε μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, στην οποία η Αθήνα δήλωνε ανοιχτή, υπό τον όρο να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση, έως και το βράδυ της Κυριακής το Oruc Reis κινούνταν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίζει τις… βόλτες του έως και την Πέμπτη, με το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή και να παρακολουθεί το τουρκικό πλοίο και τη συνοδεία του 24 ώρες το 24ωρο.

Δείτε που βρισκόταν στις 23:00 της Κυριακής

Η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα : Επεκτείνει την παράνομη Navtex για το Oruc Reis ως τις 27 Αυγούστου
Νωρίτερα η Άγκυρα, ανακοίνωσε την επέκταση έως τις 27 Αυγούστου της παράνομης Navtex (που έληγε σήμερα, 23/8, το βράδυ), βάσει της οποίας το Oruc Reis παραβιάζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας επικίνδυνη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Άμεση η αντίδραση της Αθήνας – Σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΠΝ
Στο πλαίσιο αυτό η επιφυλακή του Πολεμικού Ναυτικού και η παρακολούθηση του Oruc Reis και της συνοδείας του συνεχίζεται κανονικά.

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει φυσικά και η ελληνική κυβέρνηση που δεν αφήνει καμία πρόκληση της Τουρκίας να πέσει κάτω, με το Μαξίμου να βλέπει στην παράταση της Navtex άλλη μια απόδειξη ότι κάθε αναφορά της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο και στο διάλογο είναι καθαρά προσχηματική.

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική» ήταν η άμεση αντίδραση του Μαξίμου, με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές να συμπληρώνουν πάντως ότι «με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να διεθνοποιήσει τα προβλήματα που δημιουργεί η προκλητικότητα της Τουρκίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολική Μεσογείου.

Σε δύσκολη θέση η Γερμανία μετά την τρικλοποδιά της Τουρκίας
Με τη νέα επιλογή του για παράταση της Navtex και του πολεμικού κλίματος ο Ερντογάν εκθέτει την Γερμανία και την Ανγκελα Μέρκελ που έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα προκειμένου η Τουρκία και η Ελλάδα να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου αποτρέποντας το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή και σύρραξης όσο η Γερμανία κατέχει την προεδρία της ΕΕ.

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται αλλάζει άρδην το κλίμα υπό το οποίο θα διεξαχθούν οι επισκέψεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της εν εξελίξει γερμανικής διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να υπάρξει ένας νέος γύρος διπλωματικών επαφών.

Στο απόηχο της παράτασης της navtex και των νέων εμπρηστικών δηλώσεων του Ερντογάν με αναφορές και σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα η προσπάθεια του Μάας για αποκλιμάκωση της έντασης και καλλιέργεια πρόσφορου εδάφους για διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα μάλλον είναι καταδικασμένη.

Η συνάντηση του Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 25 Αυγούστου, με την Αθήνα όμως να έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση και όλους τους τόνους ότι με το Oruc Reis να μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την τουρκική προκλητικότητα να συνεχίζεται αμείωτη δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αφού η Τουρκία δείξει έμπρακτα ότι προχωρά σε αποκλιμάκωση της έντασης, είναι έτοιμη για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016, όπως προτείνει και η Γερμανία, για τη μονή διαφορά μας που είναι η υφαλοκρηπίδα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αυξήσει μαζί με την Κύπρο την πίεση προς την ΕΕ να λάβει ως οφείλει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, μήνυμα που προφανώς θα επαναλάβει στον Μάας, ο οποίος σύμφωνα πάντα με το μέχρι τώρα πρόγραμμα όπως το μεταφέρουν διπλωματικές πηγές το απόγευμα της Τρίτης θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Αυγούστου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. όπου αναμένεται ότι ο Υπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει ένα έγγραφο επιλογών για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πριν την εκ νέου κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, καταβάλλονταν προσπάθειες, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, για να πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα (28/8) στο Βερολίνο, η επόμενη τριμερής συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας (Σουρανή, Καλίν, Χέκερ), στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναθέρμανση των διερευνητικών ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.

Όμως, μετά τις νέες επικίνδυνες επιλογές της Τουρκίας η πιθανότητα να «τιναχθεί στον αέρα» ο προγραμματισμός αυτός είναι πολύ μεγάλη, κάτι που σημαίνει βίαιη επιστροφή στο σημείο μηδέν.

Πηγή: in.gr