19 Αυγούστου 2020

Προβληματική η εξέλιξη της σεζόν στα νησιά της Δωδ/σου


Με δυσκολίες λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και με ικανοποιητικές πληρότητες -σε μερικές περιπτώσεις- εξελίσσεται η τουριστική σεζόν στα νησιά της Δωδεκανήσου.
Αυτό επισημαίνουν με δηλώσεις τους στην «δημοκρατική» οι τουριστικοί εκπρόσωποι των νησιών μας, εκτιμώντας πως αν δεν ήταν έτσι η διαμορφωθείσα κατάσταση, η φετινή τουριστική σεζόν, θα ήταν η καλύτερη από όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Ωστόσο, κάθε προορισμός, κάθε νησί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, είναι ξεχωριστό, έχει τα δικά του δεδομένα και φυσικά, έχει τους δικούς του επισκέπτες, τουρίστες, έλληνες και ξένους από διάφορες χώρες. Επιπλέον, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά, ποικίλλουν ανάλογα με την γεωγραφική θέση και επηρεάζονται είτε από τον τρόπο μετάβασης (συγκοινωνίες, πλοία, αεροπλάνα κ.λπ.) είτε από τις χώρες επισκεπτών, είτε από τους περιορισμούς που τίθενται στην Ελλάδα και στις χώρες από τις οποίες μεταβαίνουν στην χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση για τον τουρισμό στα νησιά της Δωδεκανήσου, εξαρτάται απόλυτα από τις εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού, τα περιοριστικά μέτρα, τον αριθμό των κρουσμάτων και όλα όσα επηρεάζουν τον ταξιδιώτη να κάνει τις διακοπές του.
ΚΩΣ
Σε ικανοποιητικά επίπεδα –υπό τις παρούσες συνθήκες- εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στην Κω. Όπως δήλωσε στην «δ» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ: «Εάν βρισκόμασταν υπό κανονικές συνθήκες, η φετινή θα ήταν η καλύτερη σεζόν για την Κω. Αυτό, μας το επιβεβαίωσαν όλοι οι τουρ οπερέιτορς και η TUI. Αλλά δυστυχώς, με την πανδημία του κορωνοϊού, όλα τα δεδομένα ανατράπηκαν. Μέχρι στιγμής η Κως έχει πληρότητες έως και 30% ενώ τα ξενοδοχεία, δουλεύουν με ικανοποιητικές πληρότητες. Στην Κω δεν είχαμε πολλά κρούσματα και αυτό, μας βοήθησε αρκετά. Όσον αφορά τα μέτρα, εφαρμόζονται κανονικά σε όλες τις επιχειρήσεις και στα ξενοδοχεία. Ωστόσο, η τελευταία οδηγία για να κλείνουν τα μπαρ στις 12 τα μεσάνυχτα, έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να διευκρινίσει η κυβέρνηση εάν θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά και τα μπαρ των ξενοδοχείων για τους πελάτες τους. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν έχουμε ακυρώσεις, αλλά προς το παρόν μόνον κρατήσεις. Εάν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο θα καταφέρουμε να μείνουμε ανοιχτοί και μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου».
ΠΑΤΜΟΣ
Εντελώς διαφορετική η εικόνα που παρουσιάζει η Πάτμος, το Ιερό Νησί της Αποκάλυψης, καθώς όπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου κ. Ιάκωβος Κουτλάκης, η τουριστική κίνηση δεν στηρίζεται στο μοντέλο του μαζικού τουρισμού: «Η Πάτμος, δεν στηρίζεται στον μαζικό τουρισμό, ούτε στο All Inclusive. Μέχρι και τώρα, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, έχουμε πάρα πολλή κίνηση αλλά είναι ευρωπαίοι και έλληνες που είτε έρχονται επειδή έχουν δικά τους σπίτια εδώ, είτε για να περάσουν διακοπές. Εμείς δεν εξαρτώμεθα από αεροπλάνα, η συγκοινωνία γίνεται κατά βάση με τα πλοία της ακτοπλοΐας. Το μόνο αρνητικό στοιχείο είναι ότι οι τουρίστες δεν βγαίνουν πολύ έξω, προτιμούν να μένουν μέσα. Η Πάτμος έχει τον δικό τους τουρισμό. Συγκεκριμένα, έχουμε τους individuals (μεμονωμένους επισκέπτες, έλληνες και ξένους), τους εραστές’ – repeaters έλληνες και ξένους που έρχονται συστηματικά, και όσους επιλέγουν να ταξιδέψουν για διακοπές για διάφορους λόγους, για πρώτη φορά κ.λπ. Μέχρι και πριν τον Δεκαπενταύγουστο είχαμε πληρότητες άνω του 50%. Το ξεπεράσαμε και φτάσαμε το 80% αλλά κάποιες συγκυρίες, μας δημιούργησαν πρόβλημα. Από την μία η υποχρεωτική καραντίνα που επιβάλλουν οι ξένες χώρες και από την άλλη το κρούσμα που παρουσιάστηκε. Ωστόσο, παραμένουμε με καλές πληρότητες και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο».
ΧΑΛΚΗ
Πολύ καλά σε πληρότητες, είναι το νησί της Χάλκης.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο δήμαρχος κ. Άγγελος Φραγκάκης: «Εδώ και έναν μήνα, είμαστε γεμάτοι από θέμα πληρότητας. Εδώ τα καταστήματα δεν κλείνουν νωρίς και οι τουρίστες μας, είναι είτε repeaters, είτε μεταβαίνουν στο νησί από την Ρόδο. Ο μεγαλύτερος όγκος έρχεται από την Ρόδο, βέβαια, αλλά υπάρχουν και πολλοί που έρχονται κάθε χρόνο και μας προτιμούν. Έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως κάναμε πολύ καλή προβολή και διαφήμιση του νησιού. Επιπλέον, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ξένων αλλά και ελλήνων που έχουν αγοράσει σπίτια στην Χάλκη και την επισκέπτονται με την πρώτη ευκαιρία. Όσο για τα μέτρα προστασίας, τηρούνται κανονικά και όπως καταλαβαίνετε, σε ένα μικρό νησί είναι πιο εύκολοι οι έλεγχοι οι οποίοι γίνονται συστηματικά».
ΚΑΡΠΑΘΟΣ
«Χαμένη χρονιά» για την Κάρπαθο χαρακτήρισε την φετινή, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού κ. Ηλίας Αλεξίου. Με δηλώσεις του στην «δ» υπογράμμισε ότι τα πράγματα με την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν είναι πολύ άσχημα, ενώ περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες: «Τα ξενοδοχεία στην Κάρπαθο, φέτος έχουν πολύ χαμηλές πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 20-25%. Για το νησί δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των κλειστών ξενοδοχείων, αλλά τα περισσότερα είναι κλειστά. Οι αγορές με τις οποίες δουλεύουμε είναι οι Ιταλοί που ήρθαν στην Κάρπαθο πολύ αργά (τέλος Ιουλίου), οι Ολλανδοί, οι Σλοβένοι και οι Αυστριακοί. Το ποσοστό των ελλήνων τουριστών είναι πάντα μικρό για το νησί μας. Και φέτος, δεν ήρθαν πολλοί έλληνες. Επιπλέον αναμένουμε τις εξελίξεις με τα τεστ και την καραντίνα που επιβάλλονται σε κάποιες χώρες για να δούμε τι θα γίνει και με τις πτήσεις που απομένουν μέχρι το τέλος Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς, φέτος είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την Κάρπαθο. Όσοι άνοιξαν είναι ζήτημα εάν θα βγάλουν τα έξοδά τους. Ήταν μια εντελώς χαμένη χρονιά για την Κάρπαθο και βλέπουμε μπροστά μας, έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για εργαζόμενους αλλά και για επιχειρηματίες».
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Η τουριστική περίοδος με την…. κλασική και κανονική έννοια του όρου, έχει δυστυχώς τελειώσει για την Κάλυμνο -δηλώνει στην «δ» ο Πρόεδρος της Καλυμνιακής Ένωσης Ξενοδόχων κ. Νικόλαος Τσαγκάρης: «Η Κάλυμνος που συνήθως τον Ιούλιο γεμίζει από ομογενείς οι οποίοι έρχονται από την Αμερική και την Αυστραλία κάθε χρόνο (και μάλιστα πολλοί επιλέγουν να παντρευτούν στο νησί), φέτος δεν έχει καθόλου κόσμο λόγω των απαγορεύσεων που ισχύουν από αυτές τις χώρες. Μέχρι και τις 15 Αυγούστου είχαμε πληρότητες περίπου στο 30% ενώ από τον Δεκαπενταύγουστο ο μέσος όρος στις πληρότητες είναι 35 – 40%. Εκτιμούμε ότι θα ξαναπέσει μέσα στο προσεχές διάστημα. Επειδή όμως, η Κάλυμνος είναι προορισμός για αναρριχητικό τουρισμό και κάθε χρόνο έχουμε ένα δίμηνο ‘γεμάτο’ ίσως εάν πάνε καλύτερα τα πράγματα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, να βελτιωθεί η κατάσταση για τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Όλα θα εξαρτηθούν από τους περιορισμούς στα ταξίδια, τις πτήσεις, τις εξελίξεις με την πανδημία κ.λπ. Φέτος ήταν μια πολύ κακή τουριστική σεζόν και μας δυσκόλεψε πολύ. Η τουριστική περίοδος με την…. κλασική και κανονική έννοια του όρου, έχει δυστυχώς τελειώσει για την Κάλυμνο…».


 Πηγή:www.dimokratiki.gr