18 Αυγούστου 2020

Ν. Σβύνου: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση -Κάμψη στις κρατήσεις και πολλές ακυρώσεις


Με πολλές ακυρώσεις για το υπόλοιπο της σεζόν και μία φθίνουσα πορεία στις κρατήσεις έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εξαιρετικά δύσκολη φετινή τουριστική σεζόν εν μέσω πανδημίας, όπως δήλωσε στον sky η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ντίνα Σβύνου.


“Είμαστε στο υποτιθέμενο πικ της τουριστικής σεζόν και βλέπουμε να ξεκινάει η φθίνουσα πορεία, γιατί είναι τέτοια τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι αποφάσεις τέτοιες που προτρέπουν τον ταξιδιώτη να αναστείλει τις διακοπές του, οπότε και από την προηγούμενη εβδομάδα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, βλέπουμε μια κάμψη στις κρατήσεις και βέβαια έχουμε πολλές ακυρώσεις για το 2020 και αναβολές των κρατήσεων για το 2021.

Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Είναι δυσάρεστο αυτό που λέω, αλλά έτσι βαδίζει η κατάσταση. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι ανοίξαμε τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας. Ήταν πρωτοφανές αυτό, σε αχαρτηγράφητα νερά, αλλά πάμε βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων”.

Η Πρόεδρος των ξενοδόχων Κω, σημείωσε επίσης ότι “δεν είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίζουμε, εμείς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, προκειμένου να δώσουμε ακόμη μια παράταση σ’ αυτή την τουριστική περίοδο. Όταν βγαίνουν κάποιες άλλες χώρες που επιβάλλουν την καραντίνα, μετά από ταξίδι στην Ελλάδα, αυτό αυτομάτων προτρέπει τον ταξιδιώτη να προβεί σε αναστολή του ταξιδιού του. Για το 2021 είναι οι περισσότερες κρατήσεις που λαμβάνουμε αυτή τη στιγμή, πολλά συμβόλαια έχουν ήδη κλείσει και αναμένουμε με την ελπίδα, ότι το ’21 δεν θα είναι μία ίδια χρονιά με τη φετινή.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Αναφορικά με το θέμα των αυξημένων κρουσμάτων που εμφανίζονται στα Δωδεκάνησα και δεν ανακοινώνονται, προκαλώντας εύλογα την ανησυχία του κόσμου, αλλά και τα μέτρα που ισχύουν στη Ρόδο και την Κω με κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 τα μεσάνυχτα στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου, η Ν. Σβύνου δήλωσε:

Θεωρώ ότι επικοινωνιακά ήταν λάθος η απόφαση να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις περιοχές μεταξύ των οποίων η Ρόδος και η Κως, στις 12 τα μεσάνυχτα, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Δε θα μας ενοχλούσε καθόλου αν από την αρχή ήταν αυτά τα δεδομένα, έτσι ώστε να μην προκαλέσουν καμία δυσάρεστη κατάσταση. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει τώρα, είναι ότι στοχοποιεί τους προορισμούς. Μία τέτοια απόφαση ή την παίρνεις οριζόντια για όλη τη χώρα, ή δεν την παίρνεις καθόλου. Αρα βρισκόμαστε στοχοποιημένοι, οι περισσότεροι θεωρούν ότι σε αυτά τα νησιά υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα.

Εμείς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό, γιατί η απόφαση είναι κεντρική να μην προχωρούν σε ανακοινώσεις, έχει όμως κι αυτό τα πλεονεκτήματά του. Κι εμείς ως ΠΟΞ από την αρχή θεωρήσαμε ότι δε θα ήταν εύστοχο να λέμε π.χ. ότι στη Ρόδο ή στην Κω έχουμε δύο κρούσματα. Γιατί και πάλι θα δημιουργούσε μία αρνητική εντύπωση γι αυτούς τους προορισμούς.

Εμείς γνωρίζουμε ως επιχειρήσεις ότι οφείλουμε να κρατάμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και αυτό κάναμε, εφαρμόζοντάς τα με ευλάβεια. Θεωρούμε ότι είμαστε προορισμοί που έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων και ότι για λόγους πρόληψης προχώρησαν σε αυτές τις αποφάσεις”.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Ερωτηθείσα για το άνοιγμα του Ισραήλ προς τη χώρα μας, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια στη χώρα και μάλιστα όπως έγινε γνωστό μόνο για τέσσερις περιοχές (Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Κέρκυρα) αποκλείοντας τα Δωδεκάνησα, η κυρία Σβύνου δεν έκρυψε τον προβληματισμό της, λέγοντας τα εξής:

Μας έκανε κι εμάς εντύπωση το γεγονός αυτό κι ακόμη το ψάχνουμε. Δεν έχω καμία σαφή απάντηση είναι όμως είναι θέμα που μας προβληματίζει.

Δε μπορεί να ανοίγει επιλεκτικά η χώρα μας, γιατί δεν είναι θέμα ζήτησης, αφού και τα δικά μας νησιά έχουν ζήτηση από την ισραηλινή αγορά και μάλιστα ήμασταν έτοιμοι να έχουμε κι αυξημένη κίνηση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και για τη Ρόδο και για την Κω, από τον Ιούνιο που συζητούσαμε το άνοιγμα της σεζόν. Σε δύσκολες καταστάσεις, είναι οξύμωρο από τη μία ν’ ανοίγουν προορισμοί και από την άλλη να κλείνουν άλλοι.

Σημειώνεται ότι αρκετές γιορτές των Εβραίων είναι από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως και τον Οκτώβρη (π.χ. 19 Σεπτεμβρίου η Πρωτοχρονιά τους) και δεδομένου ότι πολλοί Ισραηλινοί είναι λάτρεις της Ρόδου, είναι πλήγμα ο “αποκλεισμός” τους από το νησί, αφού χιλιάδες έρχονταν κάθε χρόνο στο νησί για να γιορτάσουν την περίοδο των διακοπών τους.