3 Ιουλίου 2020

Οι πρώτες πτήσεις δεν άλλαξαν τα δεδομένα στον τουρισμό


Χαμηλώνουν περαιτέρω οι προσδοκίες για τα φετινά έσοδα στον τουρισμό, καθώς οι πρώτες πτήσεις δε δείχνουν να αλλάζουν τα δεδομένα, οι ενδείξεις από την εισροή μέσω των αερομεταφορών δεν είναι ενθαρρυντικές, οι πληρότητες είναι μικρές, ενώ ουσιαστικές κρατήσεις για τον Ιούλιο δεν υπάρχουν.



Σε 10.000 υπολογίζονται οι επιβάτες που προσγειώθηκαν χθες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας τα οποία διαχειρίζεται η γερμανική Fraport, ενώ σε 21.100 εκτιμάται ότι ανήλθαν όσοι κατέφτασαν την ίδια ημέρα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αμφότερα τα στοιχεία δείχνουν επίπεδα πολύ χαμηλά σε σχέση με πέρυσι. Από την αρχή του έτους έως σήμερα η Fraport καταγράφει μείωση άνω του 90% στην επιβατική κίνηση,

Στα περιφερειακά αεροδρόμια το ξεκίνημα ήταν διστακτικό, καθώς την Τετάρτη 1η Ιουλίου (πρώτη ημέρα ανοίγματος διεθνών πτήσεων) έγιναν 85 πτήσεις, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν 80. Οι πληρότητες ήταν μέτριες, παρ’ ότι κάποιοι προορισμοί όπως Κρήτη και Ρόδο είχαν μεγαλύτερη ζήτηση.

Οι πτήσεις που προσγειώθηκαν χθες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ήταν από τις χώρες Γερμανία, Αυστρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Ελβετία. Οι περισσότερες πτήσεις ήταν κατά σειρά από τις χώρες Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Τσεχία και Κύπρο.

Στο Ελευθέριος Βενιζέλος την Τρίτη 30 Ιουνίου έγιναν 30 πτήσεις με 12.000 επιβάτες, ενώ την Τετάρτη 1η Ιουλίου έγιναν 55 πτήσεις μεταφέροντας 21.000 ταξιδιώτες. Στην επιβατική κίνηση περιλαμβάνονται τόσο οι επιβάτες στο εσωτερικό δίκτυο όσο και στο δίκτυο εξωτερικού.

Μπορεί λοιπόν το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων σχεδόν να διπλασίασε τις πτήσεις αλλά και τους ταξιδιώτες που πέρασαν από τις πύλες του Ελευθέριος Βενιζέλος, όμως και πάλι συγκριτικά με την περυσινή σεζόν η απόσταση είναι χαώδης. Έτσι, η κίνηση των πρώτων ημερών, κάθε άλλο παρά ελπίδες για να κάνει τη διαφορά στην τουριστική σεζόν καλλιεργεί.

Πέρυσι, οι επιβάτες που είχαν ταξιδέψει στο Ελ. Βενιζέλος την 30η Ιουνίου ήταν 90.000, ενώ την 1η Ιουλίου ήταν 95.000. Συνολικά το φετινό Ιούνιο καταγράφηκε πτώση σε επίπεδο πτήσεων κατά 71% έναντι του περυσινού αντίστοιχου μήνα, ενώ σε επίπεδο επιβατικής κίνησης η πτώση ήταν στο 88%.

Το άνοιγμα της «ψαλίδας» συγκριτικά με πέρυσι περισσότερο στον αριθμό επιβατών έναντι των πτήσεων, εξηγείται από τις χαμηλές πληρότητες που καταγράφονται φέτος, καθώς ο κόσμος διστάζει ακόμη να ταξιδέψει με το αεροπλάνο, υπό το φόβο του Covid-19.

Από Αύγουστο οι κρατήσεις

Μπορεί οι πτήσεις από το εξωτερικό να ξεκίνησαν, ωστόσο οι ξενοδόχοι δεν θεωρούν ότι είναι τέτοια η δυναμική που θα κάνει την διαφορά. Πληρότητα και κρατήσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει και κυμαίνονται σε ποσοστά 90% χαμηλότερα από πέρυσι.

Η νέα έξαρση του Covid-19 διεθνώς φαίνεται πως αποθάρρυνε περαιτέρω και όσους σκέφτονταν να ταξιδέψουν σε ξένη χώρα για διακοπές, ενώ όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η όποια κινητικότητα στις κρατήσεις υπάρχει από τον Αύγουστο και μετά.

Ήδη η μισή και πλέον σεζόν έχει περάσει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το στένεμα των περιθωρίων για να σωθούν κάποια από τα περυσινά έσοδα, ενώ – προς το παρόν – περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των ξενοδοχειακών μονάδων δεν έχει ανοίξει.

Όπως τονίζει στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχειακού ομίλου Aldemar Resorts κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, «ότι ήτανε να γίνει για την επανεκκίνηση έγινε. Από δω και στο εξής αναμένουμε αναστροφή του κλίματος, καθώς μπορεί να μπήκαν οι πτήσεις, όμως θα πρέπει αφενός να… γεμίσουν και αφετέρου να αυξηθούν ώστε να πούμε ότι θα κάνουν κάποια διαφορά. Προφανώς και οι όποιες καθυστερήσεις και μη μελετημένες αποφάσεις, θα δυσχεράνουν το ούτως ή άλλως δύσκολο έργο μας».

«Κλειστές» ή… χτυπημένες οι κύριες δεξαμενές της Ελλάδας

Θυμίζουμε πως με τις κύριες τουριστικές «δεξαμενές» της Ελλάδας είτε κλειστές, είτε χτυπημένες σφόδρα από τον κορονοϊό, η σεζόν θεωρείται εκ προοιμίου χαμένη. Με την 3η πιο δυνατή τουριστική δεξαμενή της χώρας, τις ΗΠΑ να είναι φέτος εντελώς ακυρωμένη, και τη 2η μεγαλύτερη, τη Βρετανία επίσης κλειστή προς το παρόν και με μεγάλο πρόβλημα Covid-19, είναι σαφές ότι στενεύουν τα περιθώρια για τη «διάσωση» μέρους των εσόδων.

Πολλώ δε μάλλον, όταν οι αγορές που ακολουθούν, η 4η Γαλλία, η 5η Ιταλία και η 6η Ισπανία αφενός έχουν μεγάλο θέμα με τον κορονοϊό, αφετέρου θα στηρίξουν φέτος το δικό τους προϊόν, τάση που θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες όπως η Αυστρία αλλά και η Γερμανία. Σε πρόσφατο γκάλοπ στη Γερμανία, το 86% των πολιτών απάντησε ότι φέτος θα κάνει διακοπές εντός της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η γερμανική αγορά θα παίξει και φέτος τον πλέον καταλυτικό ρόλο στον τουρισμό της χώρας μας. Αποτελώντας την κορυφαία – σε εισπράξεις - τουριστική «δεξαμενή» της Ελλάδας αλλά και τη χώρα που από τις πέντε κορυφαίες τουριστικές αγορές έχει πληγεί λιγότερο από την πανδημία, η Γερμανία αποτελεί καταλύτη.

Πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 4,026 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες, αποτελώντας το 13% των συνολικών αφίξεων, ενώ οι εισπράξεις ήταν 2,959 δισ. ευρώ (17%). Είχαν μέση κατά κεφαλή δαπάνη 735 ευρώ, με μέση δαπάνη διανυκτέρευσης τα 79 ευρώ και μέση διάρκεια παραμονής τις 9,3 ημέρες.

Μολονότι δεν είναι από τους πλέον... σπάταλους τουρίστες, αθροιστικά, οι Γερμανοί αφήνουν τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα. Οι Top-3 προορισμοί των Γερμανών τουριστών στη χώρα μας είναι κατά σειρά Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Κεντρική Μακεδονία. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, το 2019 το 56% των δαπανών των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε 3ο τρίμηνο, δηλαδή τους μήνες Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος.

Τι θα γίνει με τη Μεγάλη Βρετανία

Σε ό,τι αφορά τη 2η τουριστική δεξαμενή της χώρας μας, τη Μεγάλη Βρετανία που προς το παρόν παραμένει κλειστή έως τις 15 Ιουλίου, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο από Δευτέρα να υπάρξει επανεκτίμηση της περίπτωσης, όπως και της Σουηδίας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από την πλευρά του χθες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι έως τα μέσα του μήνα θα οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες για την υποδοχή Βρετανών τουριστών.

Οι Βρετανοί τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, με τις ημερομηνίες να οριστικοποιούνται μέχρι τα μέσα του μήνα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη που έδωσε στην ειδησεογραφική εκπομπή Sky News Tonight.

Απόστολος Σκουμπούρης
https://www.liberal.gr/