3 Ιουλίου 2020

Θετικό ότι νησιώτες δικηγόροι θα συνεργαστούν με την Υπηρεσία Ασύλου



Την Τετάρτη ενημέρωση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Χίου, Λέσβου και Σάμου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα

Θα συνεισφέρει θετικά το Μητρώο Δικηγόρων σε Χίο, Λέσβο και Σάμο που θα μπορούν να συνεργάζονται με την Υπηρεσία Ασύλου, ανέφερε σε συνέντευξή της στο Ράδιο «Α» η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, Ανθίππη Ζαννάρα, η οποία μαζί με τους συναδέλφους της, Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Σάμου και Λέσβου αναμένεται την επόμενη Τετάρτη το απόγευμα να ενημερωθούν, σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, για τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.


«Πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και ενδιαφέρον από δικηγόρους στα νησιά», τόνισε η κα Ζαννάρα σημειώνοντας ότι ήδη πολλοί είναι εκείνοι που ασχολούνται με υποθέσεις ασύλου. Η ίδια δεν έχει μέχρι τώρα εικόνα του προγράμματο, αλλά από αναφορά – σε προηγούμενο χρόνο- του κου Μηταράκη, γνωρίζει ότι επιδιώκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών.

Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου υπεραμύνθηκε της εγγραφής στο συγκεκριμένο μητρώο δικηγόρων που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας, κάτι που προτάσσει και το υπουργείο στην παρούσα φάση, με δεδομένο ότι ανοίγει ένα αντικείμενο εργασίας, μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης, στην οποία έχει προστεθεί και η πανδημία του covid – 19. Παράλληλα καυτηρίασε δημοσίευμα της «Καθημερινής» που επισημαίνει ότι κακώς υπάρχει ο περιορισμός στους Βορειαιγαιοπελαγίτες δικηγόρους, με την κα Ζαννάρα να σχολιάζει ότι «επί τόσα χρόνια τα νησιά σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού και η χερσαία Ελλάδα παρακολουθεί από μακριά και τώρα επιδεικνύεται ενδιαφέρον».

Επιχειρηματολογώντας πάντως τόνισε ότι οι Χιώτες δικηγόροι και γνώση του αντικειμένου έχουν και επαγγελματική επάρκεια και στον τόπο τους είναι, οπότε δεν θα απαιτηθούν μετακινήσεις  για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών.
https://www.alithia.gr/