30 Ιουνίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ



Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Η κυβέρνηση, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της, ισχυρίζεται ότι «θωράκισε» τα νησιά από την επιδημία του κορονοϊού και ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, την εστίαση, το αεροδρόμιο και σε άλλους κλάδους πρέπει να αισθάνονται προστατευμένοι. Λέει, ότι διαμόρφωσε μια «ενιαία υγειονομική κάλυψη των νησιών» και ότι έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες με διακηρύξεις που δεν έχουν αντίκρυσμα και με μέτρα «μπαλώματα» που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που έχουν οι δημόσιες  δομές Υγείας.

Ο κίνδυνος διασποράς της επιδημίας του κορονοϊού στο  νησί  είναι πολύ μεγάλος εφόσον ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που θα έρθουν από το εξωτερικό δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο, παρά μόνο δειγματοληπτικό. Επιπλέον, το σύνολο των τουριστών θα έρχεται χωρίς την εφαρμογή των απαραίτητων συστηματικών και καθολικών μέτρων σε αεροπλάνα και πλοία.
Την ίδια στιγμή τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης στη Σάμο παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα. Πέρα από ορισμένα μέτρα στο νοσοκομείο η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία είναι τραγική, όπως και πριν τον κορονοϊό. Τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία λειτουργούν λίγες μέρες το μήνα με ελάχιστα μέσα και δυνατότητες. Ουσιαστικά εκτελούν υπηρεσίες συνταγογράφισης. Το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου έχει μια σειρά ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (παιδίατρο, γυναικολόγο, ακτινολόγο, καρδιολόγο κ.α.). Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σάμου (πρώην ΠΕΔΥ) που λειτουργεί μόνο πρωινό ωράριο με 3 γιατρούς, χωρίς άλλο προσωπικό και χωρίς ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το νοσοκομείο παραμένει με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με μονήρεις ειδικότητες και ελλείψεις ειδικοτήτων όπως ΩΡΛ, ενδοκρινολόγου, ογκολόγου, γαστρεντερολόγου κ.α. Σε αυτή την κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες της τουριστικής περιόδου, με ισχυρή την πιθανότητα ακόμα και μαζικών εισαγόμενων κρουσμάτων θετικών στο «νέο κορονοϊό». 

Η λεγόμενη «ενδυνάμωση» του δομών υγείας με τις  προσλήψεις, που ισχυρίζεται ότι έκανε η κυβέρνηση, εκτός από το ότι είναι προσωρινές, είναι και ελάχιστες σε σχέση με τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας και στα αγροτικά ιατρεία. Αλήθεια, πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η «μάχη» ενάντια στον κορονοϊό όταν υπάρχει μία και μοναδική πνευμονολόγος για όλο το νησί; Ουσιαστικά επαναλαμβάνουν το ίδιο «έργο». Κάνουν μετακινήσεις υγειονομικών από τη μία δημόσια μονάδα στην άλλη, «μισοκλείνουν» μια τρύπα και ανοίγουν μια άλλη. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση με τον έναν παιδίατρο για όλο το νησί.

Ο αριθμός των 7 προσληφθέντων νοσηλευτών (οι  2 εκ των οποίων ήδη υπηρετούσαν) δεν αρκεί να καλύψει τα κενά αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν ούτε το κενό που δημιουργεί η αναγκαστική άδεια ειδικού σκοπού που πρέπει να δοθεί στο προσωπικό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις προσλήψεις, όμως, όταν εν μέσω πανδημίας έληξε η σύμβαση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα του ΓΝ Σάμου προχώρησε σε προσλήψεις 2 λιγότερων συμβασιούχων (14 από 16) τη στιγμή που οι ανάγκες είναι για 22 και πολύ περισσότερους όταν μιλάμε για συνθήκες πανδημίας.

Ο αριθμός των ΜΕΘ στο νοσοκομείο  δεν αρκεί να καλύψει τις πάγιες ανάγκες των μονίμων κατοίκων αλλά και των γύρω νησιών ενώ το άνοιγμα επιπλέον κρεβατιών δε συνοδεύεται από προσλήψεις του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού.
 Σε ότι αφορά τις αεροδιακομιδές, αντί να ενισχύσει αποφασιστικά το ΕΚΑΒ σε στόλο και προσωπικό, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταφύγει στις υπηρεσίες ιδιωτών με ό,τι κινδύνους και προβλήματα αυτό θα έχει.  Ακόμα πιο  απαράδεκτο και επικίνδυνο είναι ότι η αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό δεν θα γίνεται από τα μικρά νησιά, αλλά πρώτα αυτοί πρέπει να μετακινηθούν με πλωτά μέσα σε ένα μεγάλο νησί!

Τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία σε εργαζόμενους αλλά και ιδιοκτήτες μικρών μονάδων και ενοικιαζομένων δωματίων. Επί της ουσίας αποτελούν κι αυτά ένα ακόμα δώρο προς τους μεγαλοξενοδόχους οι οποίοι θα μπορούν να ορίζουν τον υπεύθυνο που θα απαιτεί από τον εργαζόμενο να υπογράψει δήλωση ότι έχει εκπαιδευτεί για να αποποιούνται αυτοί την ευθύνη τους. Κάθε ξενοδοχείο θα έχει σύμβαση με έναν ιδιώτη γιατρό όπως γίνεται έως τώρα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι γιατροί αυτοί μπορούν να κάνουν απλώς τον “τροχονόμο” στέλνοντας τους πελάτες των ξενοδοχείων που ασθενούν στο δημόσιο νοσοκομείο γιατί καμιά άλλη δομή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά. Αυτά σημαίνουν ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες να μην τηρούνται ούτε τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας καθώς και να δημιουργήσει κινδύνους η διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων.

Το ΚΚΕ απαιτεί:

Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας Υγείας του νησιού, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο. Να εξασφαλιστεί όλο το προβλεπόμενο προσωπικό και μέσα ώστε να λειτουργούν όπως πρέπει τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία στα χωριά.

Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις χώρες προέλευσης, στις εισόδους της χώρας, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ - θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο «έλεγχος» να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.
Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ και να διαμορφωθεί μηχανισμός αεροδιακομιδής ασθενών από όλα τα νησιά προς τις μονάδες αναφοράς.
Να προχωρήσει, εδώ και τώρα, ο μαζικός απεγκλωβισμός των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ προς την ηπειρωτική Ελλάδα κι από’κει στις χώρες που επιθυμούν. Να κλείσουν όλα τα hotspot - Κανένα νέο. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί Κέντρο Υγείας στο ΚΥΤ, να υπάρχουν σταθεροί προληπτικοί έλεγχοι, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με την παροχή επαρκούς νερού και των αναγκαίων μέσων για καθαριότητα και προστασία.
Το ΚΚΕ, με τις θέσεις και τη δράση του, στέκεται με ευθύνη δίπλα στους κατοίκους, στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους του νησιού, γι' αυτό βρίσκεται σταθερά απέναντι στην πολιτική που υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που προάγουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και τις επιλογές της ΕΕ.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει  και στη βουλή  να στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού των νησιών για την εξασφάλιση της υγείας, των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα, καλεί το λαό της Σάμου, τα σωματεία, τους φορείς να δυναμώσουν τώρα αποφασιστικά την δράση και την πάλη τους για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στο δημόσιο σύστημα υγείας κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τα λαϊκά  δικαιώματα  στον βωμό των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.