3 Ιουνίου 2020

Χίος, Λέσβος, Μαλακάσα. Ποιος είναι ο κοινός παρανομαστής;



Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιλογές του κ. Μηταράκη αφήνουν με το στόμα ορθάνοικτο ολόκληρη την ελληνική κοινωνία από την έκπληξη, γεμίζοντας την θυμό για την πολιτική ανεπάρκεια που επιδεικνύεται πλέον απροκάλυπτα.


* Η επίσημη σελίδα του κ. Μηταράκη, στις 15-3-2020, πληροφορεί ότι μεταφέρει, τους παράνομα εισελθόντες στην Ελλάδα (από 1-3-2020 και μετά ) που δεν δικαιούνταν να καταθέσουν αίτηση άσυλου, στις κλειστές δομές στη θέση "Κλειδί" Σερρών και στην Μαλακάσα. Δύο εβδομάδες μετά, στις 2 Απριλίου, ανασκευάζει την απόφαση για την αναστολή ασύλου και επιπλέον οι κλειστές δομές γίνονται ορθάνοικτες!

Η Μαλακάσα βρέθηκε με δύο δομές (υπήρχε και μία άλλη από πριν) συνόλου 3500 χιλιάδων, με τους κάτοικους να είναι μόλις 500!

Το αποτέλεσμα : συμπλοκές μέσα στην κεντρική πλατεία μεταξύ μεταναστών, αυτοσχέδια μπάρμπεκιου μέσα στο δάσος , κατάληψη της εθνικής οδού από τους κατοίκους που διαμαρτύρονταν, συμπλοκές και δακρυγόνα με τα ΜΑΤ.

Χαρακτηριστικό ερώτημα από άρθρο της Καθημερινής : "Τα νέα κέντρα-δομές φιλοξενίας γιατί εξαγγέλθηκε ότι θα είναι κλειστά εφόσον τελικά είναι ανοιχτά; Δεν αποτελεί κάτι τέτοιο σαφή πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες που πίστεψαν τις δεσμεύσεις του υπουργείου;"

* Υπάρχουν συνεχή δημοσιεύματα για την συγκεκριμένη δομή ότι υπήρξαν οικονομικές ατασθαλίες και κακοδιαχείριση με τον κ. Μηταράκη να μην έχει δώσει μέχρι τώρα απάντηση. Η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα έχει κοστίσει 4.356.819 ευρώ και πρόκειται για χώρο που στεγάζει 850-1.200 άτομα σε σκηνές. Έγγραφο από διεθνή οργανισμό καίει το υπουργείο διότι αναφέρει ότι " ανάλογο έργο πραγματοποιήθηκε μέσα σε επτά ημέρες, ενώ το μέσο κόστος ήταν 270 ευρώ ανά ωφελούμενο, σε σχέση με 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο στη Μαλακάσα"!

* Προχθές στη Χίο σε συζήτηση καφενείου που προβλήθηκε ότι δημιουργεί..εξελίξεις, ζητήθηκε εκ νέου να γίνει δομή στο νησί πέρα από τις δύο νέες της Λευκωνιάς.

* Μία ημέρα μετά, σε πρωινές δηλώσεις του o κ. Μηταράκης στο Mega ανέφερε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι από τις 72 δομές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, σε λιγότερο από ένα χρόνο, να έχουν μείνει οι μισές και ότι οι 100.000 που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή, μέχρι το Πάσχα του 2021 πρέπει να έχουν αποχωρήσει όλοι!

Και το ερώτημα είναι, αν αποχωρήσουν οι 100.000 από τις δομές με την υπόθεση ότι έχουμε 100.000 στην Ελλάδα πρόσφυγες/μετανάστες, τότε τι τις θέλουμε τις δομές;

Επίσης αφού 100.000 είναι στις δομές, πόσοι μένουν σε σπίτια και τελικά ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός μεταναστών που υπάρχει στην Ελλάδα;

Κάθε μέρα κάτι άλλο, από την μία αντίφαση στην άλλη, αυτοσχεδιασμός και πουθενά σχέδιο, παρά μόνο δηλώσεις που αυτοαναιρούνται σε διάστημα μερικών ημερών. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση, μετά από τα αλλεπάλληλα φιάσκα.

Στην Χίο και Λέσβο έφταιγαν οι κάτοικοι, οι επιτροπές, οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον ίδιο. Στην Μαλακάσα άραγε ποιος έφταιγε, για ακόμη ένα, πολιτικό φιάσκο της κυβέρνησης;

Παγχιακη Επιτροπή ΑΓΩΝΑ