22 Ιουνίου 2020

Αδειάζει τα ταμεία ο Μηταράκης, ζητά 133 εκατ. ευρώ για τα ΚΥΤ Σάμου, Κω, Λέρου


Το δυσθεώρητο ποσό των 132.680.000 ευρώ ζητάει εσπευσμένα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να κατασκευασθούν οι δομές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά Λέρο, Σάμο και Κω.


Αν ληφθεί υπόψη ότι το κατασκευαστικό κόστος δομών φιλοξενίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου (δελτίο Τύπου της 10.6.2020), ανέρχεται ανά ωφελούμενο από 2.466 ευρώ για την Σιντική Σερρών έως 2.904 ευρώ για την δομή της Μαλακάσας, ευλόγως δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά:

Πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν σε αυτές τις τρεις δομές; Με απλή αριθμητική (133 εκατ. / 2.904 ή 2.466) προκύπτει ο απίστευτος αριθμός των 45.000 έως 50.000 προσφύγων και μεταναστών! Εκτός εάν εκτιναχθεί το κατασκευαστικό κόστος σε ποσά άνω των 10.000 ευρώ ανά ωφελούμενο, οπότε ο αριθμός των φιλοξενουμένων θα… πέσει στις 13.000 και για τα τρία νησιά.

Ο κ. Μηταράκης προτείνει να ενταχθεί το υπόψη έργο («Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο Κω και Λέρο») και με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό (σύμφωνα με το σχετικό τεχνικό δελτίο) στο εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, επικαλούμενος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την εξέταση σχετικού αιτήματος για χρηματοδότηση του έργου. Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης μέσω της Emergency Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund, αναφέρει στο έγγραφό του προς το υπουργείο Ανάπτυξης, το εν λόγω ταμείο θα καλύψει τις δαπάνες του έργου.

Ωστόσο, δεν εξηγεί για ποιό λόγο η Ε.Ε. καθυστερεί την ολοκλήρωση εξέτασης του αιτήματος, ούτε βεβαιώνει ότι το αίτημα αυτό θα γίνει δεκτό και όντως η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει το έργο.

Περαιτέρω, επικουρικά ο κ. Μηταράκης επαναλαμβάνει και για το συγκεκριμένο έργο, όπως έχει κάνει και για άλλα, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να χρηματοδοτήσει το μεταναστευτικό πρόγραμμα.

Πάντως, μέχρι να συμβούν αυτά, δηλαδή εξασφάλιση χρηματοδότησης από Ε.Ε. ή και από ΕΤΕπΕ, προτείνει και ζητά να ενταχθεί προσωρινά το έργο με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό στο ΠΔΕ.

Επισημαίνει, τέλος, ότι λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η χώρα και της συνακόλουθης προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης δεν είναι δυνατή η απομείωση ή απένταξη άλλου έργου, παρόλο που ο ίδιος καθημερινά διατυμπανίζει τις μηδενικές ροές προς τα νησιά!

https://astraparis.gr/