Συνθήκες ανακατατάξεων στο χάρτη του ελληνικού τουρισμού σε συνδυασμό με αναδιανομή μεριδίων μεταξύ των δημοφιλών προορισμών της χώρας διαμορφώνουν η πανδημία, τα μέτρα σταδιακής επανεκκίνησης του τομέα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά και ο αρχικός προγραμματισμός αεροπορικών εταιρειών και τουρ οπερέιτορ για τη «συρρικνωμένη» φετινή τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.
Η αναδιανομή της τουριστικής πίτας μεταξύ των Περιφερειών που πρωταγωνιστούν σταθερά τα τελευταία χρόνια φαντάζει εξαιρετικά πιθανή για μια σειρά λόγους, σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες της εγχώριας ταξιδιωτικής αγοράς.
Στις συνήθεις μεταβλητές (αεροπορικές συνδέσεις, διαθέσιμες αγορές, ζήτηση για διακοπές) προστέθηκε φέτος, λόγω της πανδημίας, άλλη μια: ο διαχωρισμός της χώρας σε τρεις ζώνες με κριτήριο την προσβασιμότητα σε υποδομές υγείας, αλλά και τη δυνατότητα ελέγχων (testing) για κρούσματα Covid 19.
Με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση τις περιοχές χαμηλότερου ρίσκου (σ.σ. από υγειονομικής άποψης), δηλαδή στο επίπεδο 1, εντάσσονται η ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και προορισμοί με δυνατότητα πρόσβασης στις υποδομές υγείας της ηπειρωτικής Ελλάδας εντός 2 ωρών (με πλοίο ή αυτοκίνητο).
Με στόχο να καλύψει κατά το δυνατόν τους υπόλοιπους προορισμούς η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δρομολογεί την ενίσχυση της ικανότητας υποδομών υγείας των νησιών με την εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για τεστ και την εξασφάλιση ύπαρξης 600 κλινών Covid 19.
Επιχειρηματίες του χώρου εκτιμούν πως η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση (απαραίτητη για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων) προσφέρει εκ των πραγμάτων πλεονέκτημα στους χερσαίους προορισμούς και κατά προτεραιότητα την Κρήτη.
Με αυτά τα δεδομένα εκφράζεται η εκτίμηση πως οι τουρ οπερέιτορ θα δώσουν προτεραιότητα στα προγράμματά τους σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και την Κρήτη, ενώ το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) θα χρειαστεί να δώσει μεγάλη μάχη για να διατηρηθεί στην κορυφή της ελληνικής αγοράς που κατέκτησε τα τελευταία χρόνια.
«Μας προβληματίζει με ποιο τρόπο θα επηρεάσει τη ζήτηση από το εξωτερικό αυτό το θέμα» ανέφερε στο Euro2day.gr πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος. «Είχα εκτιμήσει πρόσφατα πως οι τουρ οπερέιτορ είναι πιθανό να δημιουργήσουν προγράμματα με επίκεντρο κυρίως τους προορισμούς που διαθέτουν νοσοκομεία αναφοράς Covid» συμπλήρωσε.
Παράγοντες της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς υπενθυμίζουν, παράλληλα, πως ισχυροί τουρ οπερέϊτορ όπως οι όμιλοι TUI και DER είναι λογικό να κατευθύνουν τους πελάτες τους σε προορισμούς όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος των ξενοδοχείων που ελέγχουν άμεσα και έμμεσα ή συνεργάζονται μαζί τους. Κρήτη, Ρόδος, Κως, Χαλκιδική, Κέρκυρα και δυτική Πελοπόννησος συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων ξενοδοχείων της χώρας και αναμένεται να μονοπωλήσουν το όποιο τουριστικό ρεύμα του φετινού καλοκαιριού, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εξηγούσαν, μάλιστα, πως τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν φέτος στα ξενοδοχεία δίνουν προβάδισμα στα πολύ μεγάλα ξενοδοχεία στις προτιμήσεις των τουρ οπερέϊτορ. Κι αυτό καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν κατά το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πελατών καθώς θα λειτουργούν σχεδόν με τα μισά διαθέσιμα δωμάτιά τους.
Την ίδια στιγμή οι χερσαίοι προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας καλούνται να αξιοποιήσουν τη φετινή ευκαιρία. Αναβαθμισμένο ρόλο διεκδικούν φέτος οι ξενοδοχειακοί πόλοι της Δυτ. Πελοποννήσου (Κυλλήνη, Πύργος και η ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και Μεσσηνία), αλλά και των ανατολικών ακτών (Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη, Ναύπλιο, Μονεμβασιά).
Ιδιαίτερα ενισχυμένο ρόλο διεκδικεί φέτος η Χαλκιδική με βάση το πλεονέκτημα πως είναι προορισμός της ηπειρωτικής Ελλάδας, πολύ κοντά σε μεγάλο όγκο κορυφαίων υποδομών υγείας (Θεσ/νίκη) αλλά και το γεγονός πως θα αποτελέσει πρώτη επιλογή για επισκέπτες από τις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία) οι οποίες θα βρεθούν φέτος στον πυρήνα του χαρτοφυλακίου αγορών του ελληνικού τουρισμού. Η ίδια περιοχή, ωστόσο, προετοιμάζεται να δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η αγορά της Ρωσίας σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το προβάδισμα που αποκτούν φέτος οι προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας στους σχεδιασμούς ισχυρών παικτών της ελληνικής αγοράς αποτυπώνεται και στην κίνηση της Grecotel να ανακοινώσει τα πρώτα 7 ξενοδοχεία που επαναλειτουργεί από την 1 Ιουνίου. Από τα 7 ξενοδοχεία που ανοίγουν κατά προτεραιότητα, τα 6 βρίσκονται σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας (Αττική, Κυλλήνη, Αχαΐα, Καλαμάτα) και μόλις ένα σε νησί (Μύκονος).
Την ίδια στιγμή προορισμοί που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αγορές όπως της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας (Ιόνιο, Νότιο Αιγαίο, Πελοπόννησος) αναμένεται να κλυδωνιστούν ιδιαίτερα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών από τις συγκεκριμένες αγορές είναι αμφίβολο αν και από πότε θα ταξιδέψουν, ενώ η μεγάλη πλειονότητά τους προεξοφλείται πως θα παραμείνει εντός συνόρων.
Ακόμα και από τη Γερμανία, τη φερόμενη ως πλέον υποσχόμενη μεταξύ των κυρίων αγορών του ελληνικού τουρισμού, τα μηνύματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο θα ανέμεναν πολλοί. Όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες μόλις 2 στους 10 Γερμανούς προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το φετινό καλοκαίρι.
Ο προγραμματισμός των αεροπορικών εταιρειών που έχει δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει την προτίμηση των εταιρειών σε προορισμούς υψηλής ζήτησης και, κυρίως, την Κρήτη.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της γερμανικής (και υποστηριζόμενη από κρατικά κεφάλαια διάσωσης) Lufthansa η οποία στους πρώτους δύο ελληνικούς προορισμούς που ανακοίνωσε για την επανέναρξη του πτητικού της προγράμματος, συμπερίλαβε την πρωτεύουσα και το Ηράκλειο.
Η επίσης γερμανική (και επίσης υποστηριζόμενη από κρατικά κεφάλαια διάσωσης) Condor ανακοίνωσε το πρόγραμμά της του φετινού καλοκαιριού στο οποίο οι ελληνικοί προορισμοί κατέχουν το 50%. Στους προορισμούς περιλαμβάνονται η Κρήτη, η Καλαμάτα, η Θεσ/νίκη, η Πρέβεζα, η Καβάλα, ο Βόλος και τα νησιά Ρόδος, Κως, Σαντορίνη, Μύκονος, Κέρκυρα, Σάμος, Σκιάθος και Ζάκυνθος.
Την εκτίμηση πως ενισχύονται περαιτέρω οι, ήδη, γνωστοί κύριοι ελληνικοί προορισμοί επιβεβαιώνει και ο αρχικός προγραμματισμός που ανακοίνωσε η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην Κρήτη (Χανιά), την τη Θεσ/νίκη, τη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα.
Πηγή: euro2day.gr
Παναγιώτης Δ. Υφαντής