28 Μαΐου 2020

Τι προβλέπει η τροπολογία για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» – Ποιοι δικαιούνται επιχορήγηση για τουριστικές δράσεις


Με νέα τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή σε νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας δίνεται η δυνατότητα επιχορήγησης σε φορείς και σωματεία, που εδρεύουν στον δήμο και αναπτύσσουν δράσεις τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, υπό την προϋπόθεση ότι μετέχει σε αυτά o οικείος ΟΤΑ με ποσοστό τουλάχιστον 50%, με στόχο την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, και παράλληλα προβλέπεται η εκπόνηση από το υπουργείο Τουρισμού του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για την ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού για την περίοδο 2020-2021.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται:


Για την επιχορήγηση σχετικά με τουριστικές δράσεις
Παρέχεται εξαιρετικά για το έτος 2020, η δυνατότητα επιχορήγησης σε φορείς και σωματεία, που εδρεύουν στον δήμο και αναπτύσσουν δράσεις τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, υπό την προϋπόθεση ότι μετέχει σε αυτά o οικείος ΟΤΑ με ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%).

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης στους ανωτέρω φορείς και σωματεία, δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ποσοστό ‘το δύο και μισό τοις εκατό (2,5%) των τακτικών εσόδων του δήμου.

Για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»
Προβλέπεται η δημιουργία προγράμματος με τίτλο «Τουρισμός για όλους» για την περίοδο 2020 – 2021 που χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού.

Με τη διάταξη το υπουργείο Τουρισμού δημιουργεί πρόγραμμα με τίτλο “Τουρισμός για όλους”, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και με βάση τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος, όπως είναι oι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο ειδικότερος χρόνος υλοποίησης του προγράμματος, οι όροι και τα όργανα θα οριστούν σε μεταγενέστερο στάδιο, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού.

Το πρόγραμμα ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ.

Για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Προστίθεται στις περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, κατά την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, η περιοχή που βρίσκεται στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού-Άγιος Δημήτριος-Πύργος στον Δήμο Σπάτωντης Περιφέρειας Αττικής.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η Πολιτεία οφείλει να βελτιστοποιήσει τις δυνατότητες μεγέθυνσης της τουριστικής δαπάνης και να μεριμνήσει, ώστε να πραγματωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, εντοπίζοντας τις δυνατότητες δημιουργίας τουριστικού εισοδήματος. Για την προώθηση αυτών των στόχων, απαιτείται συνδυασμός κριτηρίων με τρόπο που οδηγούν στην οριοθέτηση περιοχών, οι οποίες παρουσιάζουν συνδυαστικά τρία κύρια χαρακτηριστικά:

(α) τοπική εγγύτητα προς τις κύριες πύλες εισόδου στην Επικράτεια, όπως αεροδρόμια και λιμάνια,

(β) τουριστικό ενδιαφέρον, όπως αυτό τεκμηριώνεται από την ύπαρξη τουριστικών καταλυμάτων και υποδομών, πολιτιστικών μνημείων και άλλων σημείων ενδιαφέροντος και

(γ) ύπαρξη εντός αυτών ή σε εγγύτητα με αυτές, τοπικών αγορών με αυξημένη λιανεμπορική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, η σαφώς προσδιορισμένη περιοχή που βρίσκεται στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού-Άγιος Δημήτριος-Πύργος στον δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής, συγκεντρώνει τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, καθώς παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση και η οικονομικοκοινωνική ζωή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο του τουρισμού κατά τη χρονική περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, η κατ’ εξαίρεση προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά συγκεκριμένη περίοδο του έτους, που εκτείνεται από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, οπότε παρατηρείται η υψηλότερη τουριστική κίνηση σε όρους αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό και τουριστική κατανάλωση κατά τη διάρκεια του έτους και εντεύθεν υποστηρίζεται ο νευραλγικός τομέας του Τουρισμού, η τόνωση και ενίσχυση του οποίου, ως βασικού τομέα της εθνικής οικονομίας, αποτελεί πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος.

Εν κατακλείδι, δοθέντος ότι η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων σε μία σαφώς προσδιορισμένη περιοχή, θεσμοθετείται κατ’ εξαίρεση και κατ’ αυτόν τον τρόπο, και προσδιορίζεται με ακρίβεια κατά χρόνο, και η κατ’ εξαίρεση επιτρεπομένη εργασία είναι πράγματι πρόσφορη και αναγκαία για την εξυπηρέτηση του σκοπού της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ 18/2019, Τμ. Δ’), τηρουμένων των κριτηρίων της αρχής της αναλογικότητας».

Πηγή: tourismtoday.gr