25 Μαΐου 2020

Εκ των υστέρων ομολογούν την προχειρότητα, αλλά το ζητούμενο είναι τι γίνεται τώρα!


Η επίσημη παραδοχή του αρμόδιου υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, μιλώντας σε διακαναλική συνέντευξή του σε μέσα ενημέρωσης της εκλογικής του περιφέρειας της Χίου, ότι δεν ήταν ρεαλιστικές οι υπερδομές των 7.000 ατόμων στα νησιά, που σχεδίαζε, μόλις πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση, αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο ότι ο όλος σχεδιασμός στη διαχείριση του μεταναστευτικού ήταν πρόχειρος.
Και όμως αυτόν τον πρόχειρο και ατεκμηρίωτο σχεδιασμό επιχείρησαν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, μηδέ του Ν. Μηταράκη εξαιρουμένου, να τον επιβάλλουν με το …στανιό στα νησιά, παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών αρχών και των νησιωτικών κοινωνιών. Οι κυβερνητικοί παράγοντες ήταν δεδομένο ότι δεν άκουγαν τον αντίλογο που διατυπωνόταν ότι η δημιουργία «κλειστών» δομών στα νησιά με τόσο κόσμο περιορισμένο θα ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που δεν θα μπορούσε να ήταν και διαχειρίσιμο. Γιατί άλλο είναι μια καλά οργανωμένη κλειστή και ελεγχόμενη δομή 2.000-3.000 ανθρώπων, μακριά από τον αστικό ιστό, που θα αντικαθιστούσε σε εύλογο χρόνο τη Μόρια που θα έκλεινε και άλλο μια υπερδομή 7.000 φιλοξενουμένων, που για τη Λέσβο θα ήταν μετά τη Μυτιλήνη και τη Μόρια η μεγαλύτερη «πόλη» του νησιού και μάλιστα σε συρματοπλέγματα!

Ο κ. Μηταράκης απολογούμενος για τον κυβερνητικό σχεδιασμό στο μεταναστευτικό, που ήθελε τέτοιες υπερδομές, υποστήριξε ότι αυτός υπαγορεύτηκε λόγω των αυξημένων ροών του δεύτερου εξαμήνου του 2019 και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που δημιουργούσαν οι αυξημένες αυτές αφίξεις. Όμως είναι βέβαιο ότι αν αυτές οι ροές συνέχιζαν να κινούνται με αυτές τις τάσεις, καμιά δομή δεν θα μπορούσε να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά, το μόνο που θα συνέβαινε ήταν κοντά στην ασφυκτιούσα Μόρια να προστίθεντο και άλλη μια «κλειστή» δομή. Οι παλινωδίες αυτές της κυβέρνησης που έφθασε μέσα στον …πανικό της να στείλει και δυνάμεις των ΜΑΤ για να επιβάλλει με τον πιο αυταρχικό τρόπο τη θέλησή της, ευτυχώς ξεπεράστηκαν από τα γεγονότα που ακολούθησαν με την κρίση στον Έβρο και μετά με τα της πανδημίας, για να επικρατήσουν απ ότι φαίνεται τώρα δεύτερες σκέψεις και πιο ρεαλιστικές λύσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η δε συγγνώμη του Μηταράκη για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ αποδεικνύουν ότι την περίοδο αυτή η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου, γεγονός που εξέθεσε τους κυβερνητικούς παράγοντες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα. Και ευτυχώς που η κρίση με την Τουρκία λειτούργησε λυτρωτικά εντός της χώρας με την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων όχι μόνο στον Έβρο, αλλά και στα θαλάσσια σύνορα.

Τώρα, λοιπόν, που η κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει τα μεγαλόπνοα σχέδια με τις υπερδομές στα νησιά, που αναστάτωσαν τις νησιωτικές κοινωνίες και προκάλεσαν και την αντίδραση των τοπικών αρχών, τώρα είναι η ώρα να υπάρξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά και των νεοεισερχομένων στα νησιά εν μέσω πανδημίας, που χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης με μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση οφείλει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τοπικών αρχών με κινήσεις που να δρομολογούν πραγματική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Αλλά και οι τοπικές αρχές οφείλουν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση, χωρίς την οποία τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Οφείλουν να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα και να πιέσουν την κυβέρνηση να τα υλοποιήσει με στόχο την σταδιακή αποσυμφόρηση της Λέσβου, που εξακολουθεί να φιλοξενεί περί τις 20.000 εγκλωβισμένους, αριθμός που δεν είναι διαχειρίσιμος κατά γενική ομολογία. Χωρίς την σταδιακή αποσυμφόρηση της Μόριας κανένα σχέδιο δεν μπορεί να έχει τύχη. Ούτε και λύση είναι να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, ενδεχομένως με κάποιες προσωρινού χαρακτήρα παρεμβάσεις που να δημιουργούν την …ψευδαίσθηση ότι κάπως είναι ελεγχόμενος ο υπερπληθυσμός που φιλοξενείται εντός και εκτός ΚΥΤ.

Οι τοπικές αρχές έχουν υποχρέωση να συζητήσουν με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, πώς σε πρώτη φάση η Μόρια θα γίνει διαχειρίσιμη μέχρις ότου «κλείσει», όπως υποσχέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και να αποτρέψουν δεύτερες σκέψεις, που εσχάτως αρχίζουν να αναπτύσσονται, και οι οποίες μιλούν για διατήρηση της Μόριας ως μιας καλά ελεγχόμενης δομής, γι’ αυτό και οι σκέψεις για περίφραξη και του χώρου του ελαιώνα, που σήμερα λειτουργεί εκτός ΚΥΤ. Η Περιφέρεια και ο Δήμος Μυτιλήνης πρωτίστως, στην επικράτεια του οποίου βρίσκεται η Μόρια, οφείλουν χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές να ξεκαθαρίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τη Μόρια και τις άλλες δομές που λειτουργούν στην περιοχή, απαιτώντας τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης μετά την επιστροφή στο …ρεαλισμό, όπως διατείνεται ο κ. Μηταράκης.

Το γεγονός ότι οι αφίξεις από απέναντι έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και ένεκα πανδημίας, δίνει το χρόνο για να υπάρξει μια σταδιακή μείωση του υπερπληθυσμού που φιλοξενείται στο νησί, αλλά και καλύτερης προετοιμασίας των όποιων αναγκαίων υποδομών και στην ενδοχώρα που θα στεγάσουν τους μετακινούμενους από τα νησιά. Γι’ αυτό κρίσιμο μέγεθος παραμένει η διατήρηση των μηδενικών ροών στα νησιά με την ενίσχυση της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων, που αποδεικνύεται παρά του περί του αντιθέτου λεγόμενα ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη. Η δε «τρύπα» που φαίνεται να έχει ανοίξει στα βόρεια του νησιού και που τον τελευταίο καιρό έδωσε τη δυνατότητα σε μερικές δεκάδες μετανάστες να αφιχθούν στις ακτές του νησιού θα πρέπει να κλείσει άμεσα, γιατί εν μέσω πανδημίας οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για τη δημόσια υγεία, παρά τα μέτρα καραντίνας που επιβάλλονται.

Είναι βέβαιο ότι μετά την κρίση με την Τουρκία και τις εξελίξεις με την πανδημία τα δεδομένα σε σχέση με το μεταναστευτικό έχουν αλλάξει και στη Λέσβο. Όταν όλοι οι ειδικοί, αλλά και η ίδια η Κομισιόν συνομολογούν ότι δεν νοείται η διατήρηση της «υγειονομικής βόμβας» της Μόριας με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους που αποτελούν ευάλωτη πληθυσμιακή κατηγορία για την διασπορά του ιού, να παραμένει στο νησί. Θα πρέπει χωρίς καμιά άλλη χρονοτριβή, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σταδιακά να μετακινηθεί ο κόσμος αυτός στην ενδοχώρα, εκτός και ανοίξει ο δρόμος των επιστροφών στην Τουρκία, που λόγω της έντασης των δυο χωρών πάντως δυσκολεύει. Αυτό επιβάλλει η λογική και η χρηστή διαχείριση, τώρα που η συγκυρία βοηθά να προγραμματιστούν τα πράγματα καλύτερα, βοηθούντος της μειωμένης κινητικότητας από απέναντι, αλλά και της πανδημίας.

https://www.emprosnet.gr/