26 Απριλίου 2020

Τουριστικά γραφεία και υπουργείο συζητούν επιδότηση εργασίας και εγγυητικό μηχανισμό για τα vouchers


Στους 30.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στα τουριστικά γραφεία – Τα 18μηνα vouchers αντί άμεσης επιστροφής χρημάτων και ο εγγυητικός μηχανισμός που σχεδιάζεται

Το ζήτημα της επιδότησης εργασίας -και όχι της ανεργίας-, τη χρηματοδότηση των μέχρι σήμερα συνεπών επιχειρήσεων καθώς και τη δημιουργία ενός εγγυητικού μηχανισμού ο οποίος θα καλύπτει τις υποχρεώσεις των διοργανωτών ταξιδίων απέναντι στους καταναλωτές, όπως άλλωστε ζητούν και οι καταναλωτικές οργανώσεις, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν τα τουριστικά γραφεία στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, ο αριθμός των πάσης φύσεως εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία ανέρχεται σε περίπου 30.000, προσωπικό που θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και φέτος, χρονιά κατά την οποία η σεζόν θεωρείται λίγο πολύ χαμένη. Ακριβώς με το σκεπτικό ότι το υπάρχον προσωπικό των τουριστικών γραφείων, μόνιμο και εποχικό (υπάλληλοι, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ξεναγοί κλπ.), πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί, ο κλάδος ζητά επιδότηση των εργαζομένων του για να εξακολουθήσουν να εργάζονται, και όχι να επιδοτηθούν αφού βγουν στην ανεργία, για όσο χρονικό διάστημα διατηρηθεί το πρόβλημα και οι μηδενικές κρατήσεις -και κατά συνέπεια εισπράξεις- στον τομέα του τουρισμού. Στην επιδότηση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές, ενώ θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά από την Πολιτεία και ευέλικτες μορφές εργασίας.

Ως προς τις χρηματοδοτήσεων του κλάδου: Για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν υπό τις δεδομένες συνθήκες και οι ίδιες οι επιχειρήσεις των τουριστικών γραφείων, οι οποίες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν βαρύνονται από προηγούμενα δάνεια ή άλλες σχετικές υποχρεώσεις ή, αν βαρύνονται, είναι συνεπείς στις συμφωνίες για την αποπληρωμή τους, οι εκπρόσωποί τους υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να λάβουν χρηματοδοτήσεις με κρατική εγγύηση χωρίς να εμποδίζονται από συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια, στο ρεαλιστικό ύψος που πραγματικά έχουν ανάγκη. Η Ομοσπονδία FedHATTA μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος, έτσι ώστε η σχετική αίτηση πολλών μικρότερων τουριστικών γραφείων να λειτουργήσει ως μία μεγάλη συνολική αίτηση, προκειμένου να καταστεί ευκολότερα εφικτή έτσι η απαραίτητη χρηματοδότησή τους.

Εν τω μεταξύ και με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τις ακυρώσεις των κρατήσεων με τα 18μηνα vouchers που έχουν ήδη θεσπιστεί με νομοθετική ρύθμιση, η Ομοσπονδία FedHATTA προτίθεται πολύ σύντομα να δημιουργήσει έναν εγγυητικό μηχανισμό για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων, ο οποίος θα καλύπτει τις υποχρεώσεις των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών έναντι των καταναλωτών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει αποτελεσματικά στη χώρα μας, με συνέπεια να μην είναι πραγματικά εγγυημένα ούτε τα voucher που εκδίδονται αυτή τη στιγμή αντί άμεσης επιστροφής χρημάτων, σύμφωνα με την Π.Ν.Π. της 13.04.2020, για ταξίδια και εκδρομές που ακυρώθηκαν λόγω του Covid-19. Μέχρι τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού εγγυήσεων, θα πρέπει να υπάρξει κρατική εγγύηση για τα συγκεκριμένα voucher, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να υποστηριχθεί και ο συγκεκριμένος μηχανισμός.
Τα αιτήματα στηρίζονται στο σκεπτικό ο κλάδος βγαίνει από μία χαμηλή χειμερινή τουριστική περίοδο, ενώ η θερινή περίοδος ακυρώνεται εκ των πραγμάτων και η επόμενη χειμερινή περίοδος είναι, κατ’ ουσία, επίσης χαμένη, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανάκαμψη του τουρισμού δεν θα ξεκινήσει πραγματικά πριν από το 2021, και μάλιστα προς το φθινόπωρο, αφού πρέπει πιο πριν να συγκλίνουν παγκοσμίως όλες οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια τόσο των ταξιδιωτών που μετακινούνται όσο και των προορισμών, αλλά και να είναι σε θέση όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό και όχι μόνο εσωτερικά, εντός των χωρών τους. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 18 μήνες χωρίς έργο και χωρίς εισόδημα, στη διάρκεια των οποίων τα τουριστικά γραφεία θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία, με όλο το προσωπικό τους παρόν, έτσι ώστε να μπορέσουν και να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα, αλλά και να δουλέψουν εντατικά όταν αυτή έρθει.

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη συμμετείχε η Επιτροπή Συντονισμού των τουριστικών γραφείων για την έξοδο από την κρίση του Covid-19, αποτελούμενη από τους κ.κ. Λύσανδρο Τσιλίδη (Πρόεδρο FedHATTA), Νικόλαο Κελαϊδίτη (Πρόεδρο ΗΑΤΤΑ), Μάρκο Σπυρομήλιο (Αντιπρόεδρο ΗΑΤΤΑ), Μάριο Καμμένο (Αντιπρόεδρο HATTA και Ταμία ECTAA) και Αριστείδη Τσαλδάρη (Γενικό Γραμματέα ΗΑΤΤΑ).

Πηγή newmoney.gr

Στεφανία Σούκη