19 Απριλίου 2020

«Πέστε Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι»! του Στέλιου Παπαθεμελή*




   Η Ημέρα της Λαμπρής απαθανατίσθηκε από τον εθνικό μας ποιητή, τον Διονύσιο Σολωμό, με τους έξοχους αυτούς εδώ στίχους:
«Χριστός Ανέστη! Νέοι, γέροι και κόρες,
όλοι μικροί μεγάλοι, ετοιμαστείτε.
Μέσα στις εκκλησιές τες δαφνοφόρες
με το φως της χαράς συμμαζωφθήτε.
Ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες».
(…)
«Πέστε Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι»!


    Συμφιλίωση με τον εχθρό. Αγάπη προς και με τους πάντες. Ιδού το βαθύ μήνυμα της Αναστάσεως.
    Συλλήψεις και μεταγωγές κληρικών που μόνον εξετέλεσαν το εκκλησιαστικό τους καθήκον οδηγούν τελικά σε διακωμώδηση της ίδιας της Δικαιοσύνης και του κράτους. Ασφαλώς και πρέπει να προστατευθεί η κοινωνία από το κακό που μας βρήκε, αλλά ο υπερβάλλων ζήλος διωκτικών αρχών γεννά εκ τού μη όντος ζητήματα που εκθέτουν τη σοβαρότητα της πολιτείας. Οι λαθρομετανάστες περιφέρονται ανενόχλητοι, αν και αποτελούν κινητές υγειονομικές βόμβες. Προκαλεί πάντως η έλλειψη στοιχειώδους τακτ και  η μανία με την οποία οι δημόσιες και ιδίως οι διωκτικές αρχές στρέφονται κατά παντός εκκλησιαστικού:
    Αριστεροδεξιοί αντίχριστοι υπήρξαν ανέκαθεν. Αλλά οι εξ αυτών δεξιοί σιωπούσαν αιδημόνως. Τώρα ξεσπάθωσαν ομαδόν κατά της Εκκλησίας και του Ιερού κλήρου. «Λύθηκε» η γλώσσα τους. Φαίνεται όμως το παραξήλωσαν εφ΄ ω και σώφρονες αναλυτές (δεν περισσεύουν δυστυχώς αυτοί) κρούουν των κώδωνα του κινδύνου προς Μητσοτάκη να τους «μαζέψει»  άρον άρον. Αν δεν το πράξει σήμερα, αύριο θα είναι πολύ αργά.
   Η Διοικούσα Εκκλησία με άλλη αντίληψη δεν θα χρειαζόταν κανένα «παιδονόμο» να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Θα το έκανε η ίδια με τον βαρύν της Λόγο.
   «Ας προσευχηθούμε για όσους δυσκολεύονται να πιστέψουν. Είναι χρέος αγάπης και σεβασμού στις αναζητήσεις τους» μας καλεί ο σεμνός αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Και συνεχίζει:
  «Στις μεγάλες συμφορές αναδύονται από τα βάθη της συνειδήσεως του λαού μας υπέροχες αρετές, όπως το φιλότιμο, η αλληλεγγύη, η αυτοθυσία. Βλέπετε, το DNA επηρεασμένο από τη χριστιανική πίστη έχει συμπυκνώσει μοναδικές αξίες. Επανειλημμένως έχω διατυπώσει την άποψη ότι ο πραγματικός εχθρός της κάθε μορφής ειρήνης δεν είναι ο πόλεμος, αλλά ο εγωκεντρισμός-ο ατομικός, ο φυλετικός, ο εθνικός, ο θρησκευτικός. Και ότι το αντίδοτο είναι η αλληλεγγύη που εμπνέει η αγάπη- το πλήρωμα της οποίας αποκάλυψε ο Χριστός. Η άνθηση της αλληλεγγύης είναι αισιόδοξο φαινόμενο.» (Καθημερινή 12/4/20).
   Οι Έλληνες πειθάρχησαν στις αποφάσεις της πολιτείας. Αυτοί που δεν υπήκουσαν είναι οι «φιλοξενούμενοί» μας (λαθρο)μετανάστες, οι οποίοι, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν εις υγείαν ημών των κορόϊδων!
   Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας σε μια έκρηξη ειλικρίνειας, δύο μέρες μετά το οικτρά αποτυχημένο Eurogroup, χαρακτήρισε την τρόικα και τα μνημόνια εργαλεία τρομοκράτησης της Ευρωζώνης! Το έχουμε ζήσει στο μεδούλι μας… Ξέρουμε…
   Η κυβέρνηση συνασπισμού του Βερολίνου, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, αποφάσισε τον Μάρτιο να δεχτεί συνολικά 1.000 έως 1.500 παιδιά, τα οποία είναι είτε σοβαρά άρρωστα ανήλικα είτε κάτω των 14 ετών και ασυνόδευτα.
     10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συμφωνήσει αρχικά να δεχτούν ανήλικα παιδιά, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Κροατία και η Λιθουανία.
    Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις ρητές υποσχέσεις τους, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιθυμούν να δεχτούν επί του παρόντος τα ασυνόδευτα ανήλικα από τους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα! O tempora, o mores!
 «Εκτός από το Λουξεμβούργο, είμαστε οι μόνοι που εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε  τα παιδιά», λέει ο Μάας. Τελικά άνθρακες ο θησαυρός. Κούφια λόγια…


                             * Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης
                                  E-mail: stpapathemelis@gmail.com