24 Απριλίου 2020

Η ηπειρωτική Ελλάδα γυρίζει την πλάτη στα πολύπαθα νησιά του Βορείου Αιγαίου



Κύμα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα για τη μεταφορά 2.380 μεταναστών και προσφύγων από Λέσβο, Χίο και Σάμο

Τεράστιες δυσκολίες υλοποίησης αντιμετωπίζει το σχέδιο της Κυβέρνησης να μεταφέρει 2.380 ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου σε ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας.



Παρά το γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο ξεκαθάρισε χθες ότι όλο το πρόγραμμα ξενοδοχείων θα τερματιστεί εντός του τρέχοντος έτους οι αντιδράσεις όχι μόνο υφίστανται αλλά ολοένα και εντείνονται σε περιοχές όπως η Αθήνα, το Μεσολόγγι και το Καρπενήσι.

Οι έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε Χίο και Λέσβο το προηγούμενο διάστημα, χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι από τους Δημάρχους διαφόρων περιοχών αφού ενώ θα έπρεπε να ταυτιστούν με το δίκαιο του αιτήματος των νησιωτών για αποσυμφόρηση και αναλογική κατανομή τελικά τις χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα για αποστροφή προς την φιλοξενία μεταναστών, τη στιγμή που στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η κατάσταση είναι τραγική.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες, το σχέδιο της κυβέρνησης για μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, βάλλεται εκ των έσω, αφού ακόμα και «γαλάζιοι» Δήμαρχοι, Βουλευτές και πολιτευτές, τηλεφωνούν σε υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης προκειμένου να τους διαμηνύσουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία φιλοξενία μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής τους.

Οι αντιδράσεις μάλιστα φθάνουν ακόμα και στο σημείο άρνησης φιλοξενίας 150 ή 200 ατόμων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας τελικά ερωτηματικά για το αν η υπόλοιπη Ελλάδα επιθυμεί να «θυσιάσει» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αντί να αποδεχθεί τη δίκαιη κατανομή του προβλήματος σε όλες τις περιφέρειας της χώρας.

Το ακόμα πιο ακατονόητο είναι το γεγονός ότι οι Δήμαρχοι που επικαλούνται λόγους δημόσιας υγείας, προσπερνούν το γεγονός ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 200 θετικά δείγματα σε μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα και μηδέν στα ΚΥΤ των νησιών ενώ δεν έχει υπάρξει κανένα γνωστό κρούσμα σε νησιωτική κοινωνία που να συνδυάζεται με δομή φιλοξενίας.
https://www.politischios.gr/