26 Απριλίου 2020

Ένωση Ξενοδόχων προς Ύπατη Αρμοσεία: πάρτε πίσω την προκήρυξη για μίσθωση ξενοδοχείωνΜεταφέρθηκαν 112 μετανάστες στα ξενοδοχεία της Μυτιλήνης χωρίς καμία συνεννόηση"
Απάντηση από την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου στη χθεσινή ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες  για τους πρόσφυγες όπου εξήγησε γιατί έγινε η μεταφορά μεταναστών σε ξενοδοχεία της Λέσβου. Επίσης η Ύπατη Αρμοστεία αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν σε συνεννόηση με την Ένωση Ξενοδόχων.  Σήμερα ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ.Δημήτριος  Βάτης  με ανακοίνωση του προς το Lesvosnews.net  αποκαλύπτει όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση αλλά ζητάει από την Ύπατη Αρμοστεία να σταματήσει να αναζητά ξενοδοχεία στη Λέσβο ώστε να μισθωθούν για τους πρόσφυγες.

Αναλυτικά η

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, αποτελεί τον κύριο εκφραστή της ξενοδοχειακής πολιτικής στο νησί εκπροσωπώντας το σύνολο του ξενοδοχειακού κλάδου, των απασχολουμένων σε αυτόν και στηρίζει, ως βασικός παραγωγικός κλάδος την οικονομία του νησιού μας.

Εδώ και 5 χρόνια αγωνίζεται, με όλους τους συναρμόδιους φορείς,  για την στήριξη του κλάδου που πλήττεται από έκτακτα γεγονότα –μεταναστευτικό, κορονοïό - αλλά και από συγκεκριμένες δράσεις εξωγενών φορέων που επιχειρούν, μέσα από ποικίλα κανάλια, την καθυπόταξη του νησιού και της παραγωγικής του οικονομίας σε ένα ιδιότυπο οικονομικό παρασιτισμό που καταστρέφει την τουριστική εικόνα και το τουριστικό προϊόν της Λέσβου.

 Στην προχθεσινή ανακοίνωσή μας, καταγγέλλεται η συμπεριφορά της Ύπατης Αρμοστείας της οποίας η προκήρυξη για την ενοικίαση ξενοδοχείων,  εκμεταλλεύεται την προσωρινή ανάγκη ανθρώπων  με στόχο τον διχασμό του κλάδου και την εξυπηρέτηση ίδιου οφέλους.

Η ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων προς τον πρωθυπουργό για τον ρόλο της ύπατης αρμοστείας στην ενοικίαση ξενοδοχείων και την επιχειρούμενη διασπορά επικίνδυνων,  συγκεντρωτικών δομών στους οικιστικούς ιστούς του νησιού, ουδεμία παραπληροφόρηση επιχείρησε και ουδεμία ανακρίβεια περιείχε. Ήταν πλήρως τεκμηριωμένη και στηρίχτηκε σε συγκεκριμένες προκηρύξεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και δημοσιεύτηκαν στον τοπικό και όχι μόνο τύπο και στις δόλιες πράξεις που μας καταγγέλθηκαν,  επωνύμως. Τα γεγονότα στο Κρανίδι, στο Μεσολόγγι και σε άλλες τέτοιες δομές στην Χώρα αποδεικνύουν ότι η συγκέντρωση μεταναστών σε ξενοδοχεία αποτελεί, δυνάμει, υγειονομική  βόμβα και δεν προστατεύει ούτε τους μετανάστες ούτε τους ντόπιους.

Οι θέσεις που εκφράστηκαν στην επιστολή μας στον πρωθυπουργό στηρίζονται από  τους 2 δήμους του νησιού, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού, το Επιμελητήριο κ.α. Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι 122 μετανάστες που μεταφερθήκαν σε ξενοδοχεία στα περίχωρα της Μυτιλήνης, είχαν μεταφερθεί εκεί πολύ πριν την τηλεφωνική επικοινωνία της Ύπατης Αρμοστείας με την Ένωση Ξενοδόχων.

Ουδεμία συνεννόηση δεν έγινε ποτέ με την Ένωση Ξενοδόχων.

Επιπροσθέτως η Ένωση Ξενοδόχων ξεκαθαρίζει, προς πάσα κατεύθυνση, ότι:

Οι όροι της επιστολής στον πρωθυπουργό ισχύουν στο ακέραιο.
Η φύλαξη του ΚΥΤ Μόριας & των διάσπαρτων δομών της Μυτιλήνης αποτελεί αρμοδιότητα της Ελληνικής πολιτείας και όχι της Ύπατης Αρμοστείας!
Ζητάει από την Ύπατη Αρμοστεία να  κατεβάσει την προκήρυξη και να μην αναζητά ξενοδοχεία στο νησί της Λέσβο και σε όλα τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, δεδομένου ότι ξεκινά η χαλάρωση των μέτρων καραντίνας στην Χώρα και το όψιμο ενδιαφέρον για την υγεία των ντόπιων είναι άνευ αντικειμένου.
Με τιμή,

Δημήτριος Βατής

Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου

https://www.lesvosnews.net/