23 Απριλίου 2020

Ποιος θα προστατέψει τον τουρισμό της Λέσβου από την Ύπατη Αρμοστεία....



Επιστολή στον Πρωθυπουργό από την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου

Επιστολή στον Πρωθυπουργό από την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου
Προστατέψτε τον τουρισμό της Λέσβου.

Κύριε  Πρωθυπουργέ,

          Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, εκμεταλλευόμενη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε την τελευταία δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού, της πτώχευσης του πρακτορείου Thomas Cook και τώρα της παγκόσμια κρίση στην τουριστική βιομηχανία λόγω του κορονοϊού, με προκήρυξή της (money-tourism 10/4/2020), έχει κάνει κάλεσμα σε ξενοδοχεία των νησιών του ΒΑ Αιγαίου να νοικιάσουν δωμάτια για φιλοξενία ευάλωτων ομάδων μεταναστών.


Ήδη εκπρόσωποί της επικοινωνούν με διάφορα ξενοδοχεία, βολιδοσκοπούν τις προθέσεις τους και δημιουργούν αναστάτωση    --μέρες που είναι – σε όλο το νησί. Πολλοί συνάδελφοι και επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να ξεσηκωθούν εναντίον των συναδέλφων τους που τυχόν αποδεχτούν μια τέτοια προσφορά.

Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση είναι σύμφωνη με αυτές τις κινήσεις της Ύπατης Αρμοστείας. Γιατί, κάτι τέτοιο είναι σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης περί αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα. Μάλιστα , το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον περασμένο χρόνο σε σχετική του προκήρυξη για ανεύρεση ξενοδοχείων εξαιρούσε τα νησιά  Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης σε συνέντευξή του στη τηλεόραση είπε πως δεν είναι δυνατόν να πάρει η κυβέρνηση μετανάστες από τη Μόρια και να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα γιατί έτσι δημιουργούνται πολλές πιθανές εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, σε περίπτωση που κάποιο από τα άτομα αυτά έχει μολυνθεί, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη τη διαχείριση  της επιδημίας. Ακόμη και χθες Λαμπροδευτέρα ο κύριος Υπουργός είπε ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί δομές φιλοξενίες στη Μυτιλήνη και Δυτική Λέσβο.



Τα ανωτέρω συμπίπτουν με τις προθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας να μεταφέρει από 1 Μαΐου ευάλωτες ομάδες μεταναστών από τη Μόρια σε ξενοδοχεία του νησιού που τυχόν ανταποκριθούν στην προκήρυξη της.

Συγκεκριμένα η  Ύπατη Αρμοστεία αναζητά 500 δωμάτια για διάρκεια μίσθωσης 3 μηνών, με δυνατότητα συνέχισης του μισθώματος άλλους 3 μήνες ή και ακόμα άλλους  3 μήνες.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί τότε

α) Δημιουργούνται μικρές διάσπαρτες πιθανές εστίες μόλυνσης από το κορονοïό σε όλο το νησί, σαν αυτές που κ. Μηταράκης δεν ήθελε να δημιουργήσει στην ενδοχώρα.

β) Δημιουργούνται μικρές Δομές (hot spot) διάσπαρτες σε όλο το νησί ενάντια στις αποφάσεις των Δήμων και τοπικών κοινωνιών περί μη δημιουργίας άλλων δομών στο νησί.

γ) Δημιουργούνται δομές εντός των οικισμών – εκεί δηλαδή που βρίσκονται τα ξενοδοχεία μας- κάνοντας πολύ πιο δύσκολη τη φύλαξη των μεταναστών και ακόμα πιο δύσκολο το έργο των δυνάμεων ασφαλείας.

δ) Ο προορισμός καθίσταται μη ελκυστικός αφού εκεί που έχει κλείσει κάποιος να κάνει διακοπές θα φιλοξενούνται, αν όχι στο ίδιο αλλά ίσως στο διπλανό κατάλυμα και μετανάστες.

Αυτό σημαίνει ότι βάζουμε ταφόπλακα στον τουρισμό του νησιού για πάντα.
Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου σε έκτακτη συνεδρίαση που  είχαν τηλεφωνικά τα μέλη  του Δ.Σ. της,  καταδικάζει τέτοιες ενέργειες και ζητά:

- Να αποσύρει άμεσα η Ύπατη Αρμοστεία την προκήρυξη και να σταματήσει τις επαφές με τα ξενοδοχεία.

- Να παραδειγματιστεί από τα κρούσματα  του κορονοϊού στο ξενοδοχείο στο Κρανίδι που φιλοξενεί ευπαθείς ομάδες μεταναστών.

- Να γίνει άμεσα ένας σωστός προγραμματισμός αποσυμφόρησης των νησιών μας ανεξάρτητα κορονοïου.

Πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σκεπτόμενοι λογικά και ψύχραιμα δεν θα πέσουν στη παγίδα που στήνεται και δεν θα συμβάλουν στη καταστροφή του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Δημήτριος Βατής

Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΞΕΛ

Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου
https://www.lesvosnews.net/