15 Απριλίου 2020

Γ. Νικητιάδης: "Σχέδιο για τον Τουρισμό τώρα"


Σειρά μέτρων που απαιτούνται άμεσα και μπορούν να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση, προτείνει ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού Γ. Νικητιάδης με άρθρο του που δημοσιεύεται στα ΝΕΑ της Τρίτης (Μ. Τρίτη). Ο τομεάρχης Τουρισμού του ΚΙΝΑΛ και π. Βουλευτής Δωδεκανήσου, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός ειδικού σχεδίου για τον τουρισμό, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός και να παραμείνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας. Το άρθρο του κ. Νικητιάδη που αφήνει να εννοηθεί ότι αν καταρρεύσει ο τουρισμός της χώρας, υπάρχει κίνδυνος επανόδου σε νέο μνημόνιο, έχει ως εξής:




« ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ : Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΡΑ



Του Γιώργου Νικητιάδη

τ. Υφυπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού

Γραμματέα Τομέα Τουρισμού του ΚΙΝΑΛ





Τα μηνύματα που εκπέμπονται από το σύνολο των οικονομικών αναλυτών για τον τουρισμό είναι σαφή. Ο κλάδος θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα και το ΑΕΠ της Ελλάδας θα υποστεί σημαντική μείωση που μπορεί και να οδηγήσει σε περιόδους από τις οποίες με μεγάλους κόπους και αγώνα εκφύγαμε. Με αυτό το δεδομένο, τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και τι θα πράξει η κυβέρνηση ώστε οι τουριστικές επιχειρήσεις, αφενός να παραμείνουν βιώσιμες, αφετέρου να είναι ξανά ανταγωνιστικές στην διεθνή τουριστική αγορά. Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι μία. Απαιτείται τώρα, άμεσα, η κατάρτιση ενός ειδικού σχεδίου για τον τουρισμό. Ειδικού σχεδίου που θα αφορά μόνο τον τουρισμό και τους τουριστικούς προορισμούς, για την υλοποίηση του οποίου μπορούν να διασφαλιστούν πόροι με τα μέτρα και τις διευκολύνσεις που έχουν ληφθεί και πρόκειται να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα τέτοιο σχέδιο, οφείλει απαρεγκλίτως να προβλέπει τα εξής :

Πρώτον. Την πλήρη κατοχύρωση του συνόλου των εργασιακών θέσεων και τη διασφάλιση των εισοδημάτων των εργαζομένων στο χώρο.

Δεύτερον. Την διάθεση κεφαλαίων κίνησης από τις Τράπεζες, ύψους 35% του τζίρου που παρουσίασαν το 2019 οι τουριστικές επιχειρήσεις κάθε είδους με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου. Με δεδομένο ότι το 40% περίπου των τουριστικών επιχειρήσεων είναι στο λεγόμενο «κόκκινο», τα κεφάλαια κίνησης θα πρέπει να δοθούν και στις επιχειρήσεις αυτές, ανεξαρτήτως αν οφείλουν σε Τράπεζες, ή σε Funds.

Τρίτον. Τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα γεωργίας και κτηνοτροφίας, που δραστηριοποιούνται στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και λειτουργούν με βάση την τουριστική αγορά η οποία θα συρρικνωθεί.

Τέταρτον. Τη διάθεση σοβαρών κεφαλαίων για τη σωστή προβολή της χώρας. Η σωστή προβολή σήμερα θα πρέπει να αναδεικνύει την εξαιρετική θέση της χώρας ως ενός ασφαλούς υγειονομικώς προορισμού, τον οποίο μπορεί να εμπιστευθεί και στον οποίο μπορεί να αισθανθεί ασφαλής ο επισκέπτης. Ταυτοχρόνως, η προβολή οφείλει να επικεντρωθεί στις αγορές εκείνες που παρουσιάζουν τα λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού ( Ισραήλ – Ρωσία κ.α), ή που η μεταφορά επισκεπτών θα είναι ευκολότερη οδικώς, ( Βαλκάνια ) αφού οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως θα περάσουν σημαντική κρίση, όπως άλλωστε και οι Tour Operators, τα πρακτορεία και η κρουαζιέρα.

Πέμπτον. Στον σχεδιασμό για τον τουρισμό θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι κάθε επισκέπτης μας, θα είναι απολύτως απαλλαγμένος από τον κορωνοϊό. Εκτιμώ ότι πολύ γρήγορα, η διεθνής υγειονομική κοινότητα θα έχει εγκρίνει τρόπους άμεσου και ταχύτατου τεστ για κάθε επισκέπτη-ταξιδιώτη.

Έκτον. Τον σχεδιασμό οργάνωσης του εσωτερικού τουρισμού σε χρόνο που θα το επιτρέψουν οι συνθήκες. Αυτό μπορεί να μην βοηθάει το ΑΕΠ μας, αλλά θα αποτελέσει μια μικρή ένεση για τις τουριστικές επιχειρήσεις, τους τρείς ή τέσσερεις τελευταίους μήνες της τουριστικής περιόδου.

Έβδομον. Ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν για τις τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προβλεφθούν απαρεγκλίτως η αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης του 2021, η κατάργηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές και η δραστική μείωση του στον τουριστικό κλάδο μέχρι και το 2022, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, η διευκόλυνση πληρωμής των φορολογικών βαρών και η μείωση κατά το ήμισυ μέχρι και 2022 των τελών προσγείωσης στα αεροδρόμια μας.

Ο Τουρισμός αποτελεί κλάδο που έχει αποδειχθεί ότι αντέχει στις κρίσεις. Τόσο αυτές που σχετίζονται με την υγεία, όσο και όσες προκλήθηκαν από τρομοκρατικές ενέργειες (Δίδυμοι Πύργοι, Βόμβες σε τρένα κ.α).

Ο Τουρισμός μας, αποτέλεσε το δεκανίκι που στήριξε την Ελληνική Οικονομία τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Μπορεί ξανά και σύντομα, να ανακάμψει και να καταφέρει να συνεισφέρει μέχρι και 25% στο ΑΕΠ της χώρας και αντίστοιχα ποσοστά στην απασχόληση. Από εμάς εξαρτάται να τον στηρίξουμε, ως οφείλουμε. »
https://kosvoice.gr/