24 Φεβρουαρίου 2020

Σχολικό συγκρότημα για μετανάστες μέσα στην πόλη της Σάμου; Μεγάλο δούλεμα!





Επειδή ρωτάει ο Αντιδήμαρχος ανατολικής Σάμου κ.Γιώργος Διονυσίου σε σχετική ανάρτηση του απαντάμε 'ως εξής :

Υπό το μανδύα της ανάγκης εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, προχωρά ο Δήμος Ανατολικής Σάμου με Δήμαρχο τον Γ.Στάντζο και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου 19/2020, στην ανοικοδόμηση και δημιουργία σχολικού συγκροτήματος για τους 8.000 μετανάστες που διαμένουν στην πόλη μας

Το στοιχείο αυτό προκύπτει ανενδοίαστα στο σημείο των αιτιάσεων όπου αποφεύγεται, μένει κενή η αναγραφή του αριθμού των μόνιμων κατοίκων της πόλης της Σάμου, ενώ ξεκάθαρα προτάσσεται ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν σε αυτή, οι οποίοι, όπως αυτολεξεί αναγράφεται στην απόφαση, 

ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ.  …«Σήμερα το οικιστικό σύνολο της πόλης Σάμου (οικισμός Σάμου) έχει ........ μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ……και πάνω από 8000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αλλάξει τη δομή και της ανάγκες του οικισμού»…
Ατράνταχτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι πολύ πρόσφατα, το Νοέμβριο του 2019, κατά την επίσκεψη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου    http://aegaio.blogspot.com/2019/10/blog-post_427.html στο Δήμο Ανατολικής Σάμου τέθηκαν γενικά ζητήματα, όπως η πρόσβαση στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον, στα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στην Υγεία –Πρόνοια και στην εφαρμογή των Δικαιωμάτων των Α.μεΑ., όπως αυτά περιγράφονται στη σύμβαση του Ο.Η.Ε., την οποία έχει υπογράψει και η χώρα μας με τον Ν. 4074/2012.
Στις 5 Νοεμβρίου 2019 η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το Δήμαρχο Aνατολικής Σάμου και μαζί με τα παιδιά συμμετείχαν στη δράση «Βόλτα στην πόλη»,  ακολουθώντας τη διαδρομή από το Δημαρχείο προς τον ΕΦΚΑ Σάμου και επιστροφή στην κεντρική πλατεία του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

 Την ίδια μέρα μάλιστα επισκεφθήκαν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σάμου και το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Όλως περιέργως και ενώ ο Δήμος μας έτρεχε ένα εγχείρημα άμεσου ενδιαφέροντος της Ομοσπονδίας με το Σχολικό συγκρότημα σε μεγάλη δημοτική μας έκταση για τα παιδιά ΑμΕΑ, στις παραπάνω συναντήσεις των μερών δεν έγινε καμία αναφορά, καμία συζήτηση, ούτε θίχτηκε το ζήτημα από καμία πλευρά.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Δήμος μας ουδέποτε ανακοίνωσε την ανάγκη δημιουργίας σχολείου εντός πόλης για παιδιά με ειδικές ανάγκες, πολύ περισσότερο δεν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραχωρήσει ένα ακίνητό της Δημοτικής μας περιουσίας για ένα τέτοιο οικοδόμημα, για το οποίο εξαιτίας του ύψιστου κοινωνικού του χαρακτήρα κανείς δε θα είχε αντίρρηση.

Άλλωστε η διάδοση αυτής της είδησης θα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής και προώθησης των δράσεων της σημερινής δημοτικής μας αρχής για την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου. 

Επιπλέον, προεκλογικά η παράταξη Στάντζου διόλου αναφέρθηκε σε αυτό το εγχείρημα, ενώ το έτος 2017 είχε γίνει Συνάντηση Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σάμου με την "Ανατροπή", όπου και μεταξύ των άλλων στη συζήτηση αναφέρθηκε η ανάγκη μεγαλύτερων κτιριακών υποδομών   https://www.radiocafe.gr/topika-nea/item/588-synantisi-syllogou-goneon-kidemonon-kai-filon-eidikoy-dimotikoy-sxoleiou-kai-e-e-e-e-k-samou-me-tin-anatropi.html.

 Σημειώνεται ότι η παραπάνω απόφαση του ΔΣ του Δήμου για την ανοικοδόμηση σχολικού συγκροτήματος, ουδόλως αναφέρεται σε αίτημα φορέα, ή άλλο.
Το σχολικό συγκρότημα προτίθεται να χτίσει ο Δήμος Ανατολικής Σάµου εντός σχεδίου πόλης, μάλιστα στην σε δημοτική μας ιδιοκτησία µε ΚΑΕΚ 430401335005, θυσιάζοντας χώρο αστικού πρασίνου, 3146,83 τ.μ.
Τέλος, στην απόφαση διευκρινίζεται ότι το δημόσιο και ο δήμος δεν επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα, λες και ξέρουμε τα αρχικά έξοδα τα οποία δε μας λεν από πού προήλθαν, έτσι για να μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το δούλεμα πάει σύννεφο! 
Και επειδή ρωτηθήκαμε από που προκύπτει ότι το σχολικό συγκρότημα θα γίνει για τους μετανάστες, απαντάμε ότι θα παραμείνουμε στην πλευρά που ξέρει να διαβάσει πίσω από τις λέξεις, κι ας ενοχλεί.
Ζερβού - Σάμος, νέο δρομολόγιο ΚΤΕΛ χωρίς... γεωγραφικό περιορισμό!