24 Ιανουαρίου 2020

Η Τουρκία θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας, νησιών και εναέριου χώρου



Διατηρεί τους υψηλούς τόνους και την πολιτική της έντασης η Άγκυρα, με τον γενικό διευθυντή του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσιγιές να υπενθυμίζει σε ανάρτησή του το κείμενο με τις αξιώσεις της χώρας του στο Αιγαίο, στο οποίο η Τουρκία θέτει θέματα υφαλοκρηπίδας, εναέριου χώρου, αποστρατικοποίησης και νησιών.



Ειδικότερα, σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αξίωσε χτες την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ο κ. Ερτσιγιές ανάρτησε το κείμενο με τίτλο «Σημείωμα για τις διαφορές στο Αιγαίου».

Μεταξύ άλλων στο κείμενο σημειώνεται ότι «η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνικό πέλαγο, παραβλέποντας πλήρως τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη».

Παράλληλα παρουσιάζονται οι τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο, θέτοντας θέμα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δε το κείμενο, «η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών».

Επιπλέον, ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών, θέτει θέμα εναέριου χώρου, αλλά και κυριαρχίας επί των βραχονησίδων και μικρότερων νήσων, ειδικά των Ιμίων.

https://www.liberal.gr/