21 Ιανουαρίου 2020

Τα άρμενα στη Ναυτική παράδοση του Αιγαίου

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Σάμου (Ν.Ο.Σ.), τον Nαυταθλητικό Όμιλο Καρλοβάσου (Να.Ο.Κ.) και τον Σύλλογο «Πρωτέας» σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις με τίτλο: «ΤΑ ΑΡΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».



Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μια Εσπερίδα με σύντομες εισηγήσεις που θα παρουσιάζουν την εξέλιξη των παραδοσικών ελληνικών ιστιοφόρων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και δύο Βιωματικά Εργαστήρια, στα οποία θα γίνουν εφαρμογές εργασιών αρματώματος και ιστιοραφίας για παραδοσιακά ιστιοφόρα καΐκια.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι:

➢ Παρασκευή 24/01/2020, 18:00 μ.μ.
Εσπερίδα στην Αίθουσα Διαλέξεων του ΜΝΝΤΑ / Ηραίο
Συντονίστρια: Ελένη Στεφάνου, Δρ. Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Γραμματέας Συλλόγου Φίλων ΜΝΝΤΑ.

18:00 Καλωσόρισμα του Συλλόγου Φίλων ΜΝΝΤΑ, Ανδρέας Παπασαλούρος, Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Φίλων ΜΝΝΤΑ

18:10 - 18:30 Χαιρετισμοί

18:30 - 18:50 «Οι αρματωσιές και τα πανιά των ιστιοφόρων από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αιώνα», Κώστας Δαμιανίδης, Δρ. Αρχιτέκτων, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων ΜΝΝΤΑ

18:50 – 19:20 «Η κατασκευή των πανιών κατά τον 19ο και 20ο αιώνα», Νικόλαος Βλαβιανός, μέλος ΔΣ του European Maritime Heritage, Αντιπροέδρος Συλλόγου «Πρωτέας».

19:20 – 19:35 Ερωτήσεις – Συζήτηση

19:35 - 20:00 Παρουσίαση της δωρεάς των εργαλείων ιστοράφτη και αρμαδούρου από τον Σύλλογο «Πρωτέας» και τον Νικόλαο Βλαβιανό προς τον Σύλλογο Φίλων ΜΝΝΤΑ για να εκτεθούν στο Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου.

➢ Σάββατο 25/01/2020, 17:00 μ.μ.
Βιωματικό Εργαστήριο στον ΝΟΣ / Μαλαγάρι
Πρώτο βιωματικό εργαστήριο παραδοσιακού αρματώματος στο Ναυτικό Όμιλο Σάμου. Η καθοδήγηση του εργαστηρίου θα γίνει από τον Νικόλαο Βλαβιανό.

➢ Κυριακή 26/01/2020, 11:00 π.μ.
Βιωματικό Εργαστήριο στον ΝΑΟΚ / Καρλόβασι
Δεύτερο βιωματικό εργαστήριο παραδοσιακού αρματώματος σε χώρο του Ναυταθλητικού Ομίλου Καρλοβάσου. Η καθοδήγηση του εργαστηρίου θα γίνει από τον Νικόλαο Βλαβιανό.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

Πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Ανατολικής Σάμου και των επιχειρήσεων:

▪ Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, «ΕΟΣΣ»

▪ Ξενοδοχείο Aeolis / Σάμος

▪ Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Κατσούρης ΕΠΕ / Καρλόβασι

▪ Εστιατόριο Καραβόπετρα / Ηραίο

▪ Εμπόριο Τροφίμων «Καραγιάννης Γεώργιος ΑΕ»