28 Ιανουαρίου 2020

Καμία σύμπνοια απόψεων των θεσμικών παραγόντων της Σάμο για τη μεταναστευτική κρίση

 Βουλευτής Σάμου: Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε καθολική αποσυμφόρηση!.
Δήμαρχος Αν. Σάμου: Θα προβούμε σε προσφυγή στο Σ.Τ.Ε!
Καμία  σύμπνοια απόψεων από τους θεσμικούς μας παράγοντες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη Σάμο. Η τοπική κοινωνία όμως αυτό έχει ανάγκη.  
«Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε καθολική αποσυμφόρηση». Σε αυτή τη δήλωση προέβη, μεταξύ και άλλων, ο Βουλευτής Σάμου κ. Στεφανάδης στο σημερινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας, το οποίο διεξήχθη παρουσία και του Υπουργού Μετανάστευσης κ. Μηταράκη, με μοναδικό θέμα συζήτησης, τι άλλο, τη μεταναστευτική κρίση που ταλανίζει επί 5 συνεχόμενα χρόνια το νησί μας.
Όντως  είναι δικαίωμα του καθενός να ελπίζει, να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, να ονειρεύεται ή να ονειροβατεί. Κάποια από αυτές τις εκδοχές, για την αντίληψη μιας κατάστασης, βρίσκει αντίκρισμα σε κάποιον από όλους εμάς. Το αυτό ισχύει και για Βουλευτή μας ο οποίος, αν δεν είναι αιθεροβάμων, φαίνεται ότι έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη της ελπίδας ώστε να εμφανίζετε παραπάνω τολμηρός από όσο πρέπει. Δυστυχώς όμως αυτές οι ελπίδες μία προς μία καταρρέουν, δεδομένου ότι οι ροές στο νησί μας δε σταματούν από κανέναν και με τίποτα με αποτέλεσμα ο δυσθεώρητος, διαρκώς αυξανόμενος, για τον τόπο μας αριθμός μεταναστών δε αφήνει περιθώρια για κανενός είδους καθολική αποσυμφόρηση.
Αυτή είναι η πραγματικότητα η οποία εντείνει την ανησυχία και την απελπισία της τοπικής κοινωνίας που βγήκε από την αφάνεια του ακριτικού νησιού μόνο εξ ανάγκης, καθώς ήρθε στο  πολιτικό και κυβερνητικό προσκήνιο αφού πρώτα έπεσε θύμα της ανοχής και της ανθρωπιάς της. Μήπως για να μην εκτιθέμεθα, στην παρούσα φάση, να ήταν σοφότερη επιλογή ο ρεαλισμός;       
Παρόλα αυτά, ο Βουλευτής Σάμου στην επισήμανση του για τα περί καθολικής αποσυμφόρησης πήρε άμεσα, επί τόπου, απάντηση από τον Υπουργό, ο οποίος λίαν επιεικώς τον..άδειασε τονίζοντας ότι: «Υπάρχει διαφωνία στο γιατί δεν γίνεται η καταγραφή στην ενδοχώρα. Με την συνθήκη Ε.Ε- Τουρκίας μόνο από τα νησιά μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία μετανάστες»

 Και ενώ σε αυτή τη χαρακτηριστικότατη δήλωση του υπουργού, -η οποία είναι ορθότατη όπως προκύπτει από τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου 2016- θα περίμενε, λογικά, κανείς την ενόχληση του Βουλευτή μας,  καθώς στη συμφωνία δεν παίζουν, ΕΕ- Ελλάδα – Τουρκία αλλά ΕΕ-Τουρκία, εκείνος δεν αντέδρασε, κι ας γνωρίζει ότι στα όρια της ανοχής και της αλληλεγγύης μας, έννοιες που από συμφέρον κατέληξαν σε δια λόγου «υποχρέωση»!, χωρούν μόνο ξεκάθαρες θέσεις.   
Στον αντίποδα ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Στάντζος απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού, τόνισε μεταξύ και άλλων ότι: Χρειαζόμαστε άμεση δράση με γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Διαφωνούμε στο ότι ο Δήμος μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλη δομή και θα προβούμε σε προσφυγή στο Σ.Τ.Ε. Με ανατροπή των σχεδίων το νησί θα βρεθεί με τεράστιο αριθμό εν μέσω τουριστικής σεζόν. Ζητάμε αποσυμφόρηση.»
Να υπενθυμίσουμε ότι, η υπόθεση για τη θέση και τον τρόπο κατασκευής του νέου και όπως όλα δείχνουν 2ου ΚΥΤ Σάμου στην περιοχή Ζερβού βρίσκεται ήδη στο ΣτΕ και δικάζεται αρχές Μάρτη. Σύμφωνα μάλιστα με την πρόσφατη απόφαση 343/2019 της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν κάτοικοι των Μυτιληνιών κατά των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Μετανάστευσης, το ταβάνι στο ΚΥΤ  Ζερβού -   το οποίο, όπως ρητά μνημόνευσε και επί αυτού αποφάσισε το δικαστήριο θα αντικαταστήσει το κολαστήριο στην πόλη -  έχει ταβάνι τους 1200 «φιλοξενούμενους» είτε αυτοί θα είναι υπό κράτηση, είτε υπό ελεύθερη κυκλοφορία.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι και θα μπορούσε να βρεθεί με παρέμβασή του και στο πλευρό των Μυτιληνιών στην επικείμενη δίκη αφού με την απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου πετυχαίνει τρία σε ένα: Αποσυμφόρηση, Αριθμό με 1200, Ένα μόνο ΚΥΤ, ανοικτού ή κλειστού τύπου.        
Τέλος, πιθανόν ο κ. Μηταράκης να έχει καλό σκοπό όμως από ότι φαίνεται δε μας πείθει για το… συνοικέσιο, όπως άλλωστε δεν μας έπεισαν ούτε οι προκάτοχοί του.
Εν τέλει εμείς είμαστε εδώ, όλοι οι άλλοι ήταν και παραμένουν διερχόμενοι.    
Υπουργέ, άστο, το πρόβλημα θα το λύσει ο δικός μας, ο Λογοθέτης, όπου γάμος και χαρά η Βασιλω πρώτη.