13 Δεκεμβρίου 2019

Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – Το σχέδιο της κυβέρνησης



Τα πρώτα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το σχέδιο της κυβερνήσεως για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέως Επιτηρήσεως Συνόρων (ΕΝΦΕΣ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος και των αντίστοιχων ροών από τη γείτονα Τουρκία, συμφώνως με πληροφορίες του limenikanea.gr.


Συμφώνως με τις πληροφορίες αυτές συγκροτείται άμεσα ο ΕΝΦΕΣ, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος που θα έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ελληνικής επικράτειας, ενώ θα διοικείται από Ειδικό Επιτελείο, στο οποίο θα υπάγονται οι επιμέρους Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων που θα συσταθούν.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του νέου φορέα θα είναι, «η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της επιτήρησης και ασφάλειας των συνόρων, η διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο βορειοανατολικό Αιγαίο, η διενέργεια ελέγχων των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων και η συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τρίτων χωρών και διεθνών οργανισμών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων αναφορικά με την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς.

Αναφορικώς με τη στελέχωση του ΕΝΦΕΣ, συμφώνως πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή θα γίνεται από προσωπικό των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που θα διαθέσουν στον νέο φορέα επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα. Δηλ.με απλά λόγια ο νέος φορέας ΕΝΦΕΣ θα έχει προσωπικό και μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, το οποίο βεβαίως θα εξακολουθήσει να ανήκει στον Κλάδο από τον οποίο προέρχεται και απλώς θα «διατίθεται» επ’ ωφελεία του ΕΝΦΕΣ για όσο διάστημα θα διαρκεί η εκεί αποστολή του.
Ακόμα δημιουργείται θέση του Εθνικού Συντονιστή για την διοίκηση του ΕΝΦΕΣ, ένας μικρός αρχηγός ΓΕΕΘΑ» θα μπορούσε να λεχθεί καθ’ υπερβολή, απλώς για να δοθεί μια καλύτερη εικόνα του θέματος, ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και θα ορίζεται με απόφασή του.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι οι αρμοδιότητες των υφιστάμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θίγονται στο παραμικρό και παραμένουν ως έχουν και σήμερα.

 limenikanea.gr.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης