20 Σεπτεμβρίου 2019

Με την ευκαιρία της κατανομής περιουσίας του καταργούμενου Δήμου Σάμου.



Δεν πάει πολύ καιρός από την ημέρα που ο Νικόλαος Κατρακάζος, δήλωσε ότι θα ζητήσει έλεγχο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα οικονομικά του πρώην Δήμου Σάμου. Λίγες ημέρες μετά από αυτές τις δηλώσεις εκδόθηκε το ΦΕΚ 3477Β/2019 που αφορά στην κατανομή περιουσίας του καταργούμενου Δήμου.
Η είδηση καλύφτηκε δημοσιογραφικά και σχολιάστηκε από το blog μας, μόνο για στο σημείο της αξίας των εδαφικών εκτάσεων, όπως αυτές μοιράστηκαν στους δύο δήμους του νησιού. Παράλληλα με το ΦΕΚ, ήρθε και έδεσε, η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών για την οικονομική ενίσχυση των διασπασμένων Δήμων, στην περίπτωσή μας των Ανατολικής και Δυτικής Σάμου. Συγκεκριμένα ο Δήμος Αν.Σάμου θα ωφεληθεί με 1 εκατομμύριο ευρώ και ο Δυτικής με 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο αν και ο Ν.Κατρακάζος στη δήλωσή του αναφέρθηκε σε Εισαγγελική παρέμβαση και έλεγχο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα πεπραγμένα των θητειών Αγγελόπουλου και Σεβαστάκη, το ΦΕΚ κατανομής περιουσίας του καταργούμενου Δήμου Σάμου αναφέρει ότι τα στοιχεία ελέχθησαν και υπεγράφησαν ως ορθά από τον ελεγκτικό οίκο ΣΟΛ Α.Ε., μόνιμο συνεργάτη του Δήμου Σάμου τουλάχιστον από τότε που λαμβάνουμε δημόσια γνώση από τη Διαύγεια, δηλ. από το 2011 και εντεύθεν.

Η ΣΟΛ. Α.Ε είναι μια ιδιωτική επιχείρηση που προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες ελεγκτικής, συμβουλευτικής και φορολογικής υποστήριξης, σε ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής οικονομίας, η οποία και συνέταξε μια έκθεση 285 σελίδων και εν συνεχεία την παρέδωσε ως «Έκθεση επί της απογραφής και αποτίμησης των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του καταργούμενου Δήμου Σάμου...» σε ειδική επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Πριν τη σύνταξη της προαναφερόμενης εκθέσεως όπως προκύπτει από την 112/2019 απόφαση του ΔΣ του Δήμου Σάμου, υποβλήθηκε στις 7/8/2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σάμου από τον κ. Αθανάσιο Μαυρίκο, ορκωτό ελεγκτή λογιστή, ο Ισολογισµός, τα αποτελέσµατα χρήσης, το προσάρτηµα και η έκθεση κατάρτισης του απολογισµού της διαχειριστικής Περιόδου 1/1-31/12/2018, στοιχεία επί των οποίων ζητήθηκαν εγκρίσεις για την αποδοχή της ορθότητάς τους από το Δημοτικό Συμβούλιο. Την ίδια ημέρα, επιτόπου, την ίδια στιγμή γίνεται «έλεγχος;;;» από τους παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση τότε δημοτικούς συμβούλους, το Δήμαρχο Χ. Σεβαστάκη και το νέο Δήμαρχο της διαίρει και βασίλευε Σάμου κ. Γ.Στάντζο , και ακολούθως αποφασίστηκε χαλαρά η έγκριση όλων των υποβαλλόμενων σημαντικότατων και σοβαρότατων οικονομικών στοιχείων του Δήμου. Ίσως κάποιοι υπέθεσαν ότι αφού υπογράφει ο ορκωτός, αυτός φέρει και την ευθύνη. Ίσως κάποιοι άλλοι δικαιολογηθούν με το, δεν ξέρω, δεν απαντώ.

Παρόλα αυτά, επειδή ποτέ δεν είναι αργά ο κ. Νικόλαος Κατρακάζος μετά τον όρκο του ως δημοτικός σύμβουλος έθιξε το ζήτημα ελέγχου των πεπραγμένων για όλη την 5ετία της θητείας των Δημάρχων Αγγελόπουλου και Σεβαστάκη και προχώρησε στην παρακάτω δήλωση, για την οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχει ήδη γίνει το πρώτο βήμα προς την είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Σάμου.

Βέβαια με την ευκαιρία δημοσίευσης του ΦΕΚ για την κατανομή περιουσίας του καταργούμενου Δήμου Σάμου ανοίγουν όλα τα χαρτιά για επικείμενο έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του Δήμου, μάλιστα υπό το άγρυπνο βλέμμα των αρμοδίων κρατικών μηχανισμών ή υπό το ενδιαφέρον που μπορεί να έχουν, εάν έχουν, κι άλλοι, νέοι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν τους αρκεί το  ὅ γέγονε γέγονε.                   



Νίκος Κατρακάζος:

 «Θα συμφωνούμε όλοι ότι ο τρόπος που προέκυψε αυτός ο Δήμος αλλά και ο τρόπος που προσπαθεί να πατήσει στα πόδια του δεν είναι ο σωστός. Εμείς ως η άμεσα πολυπληθέστερη εκλεγμένη παράταξη θα είμαστε παρόντες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας αυτού του δήμου και θα είμαστε παρόντες τηρώντας το θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, ελέγχοντας εκεί που πρέπει να ελέγξουμε και στηρίζοντας εκεί που πρέπει να στηρίξουμε κατά την κρίση μας εκπροσωπώντας τους πολίτες που μας εξέλεξαν.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς ως παράταξη, είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τους ψήφους των ανθρώπων που μας έστειλαν εδώ, θεωρούμε μεγάλη υποχρέωση κύριε Δήμαρχε και από αύριο θα πάρει πράξη αυτό, να ελέγξουμε τα πεπραγμένα του απερχόμενου Δήμου, διότι το γεγονός ότι είμαστε ένας νέος Δήμος δεν σημαίνει κάτι.

Πήραμε εντολή από πολίτες να αλλάξουμε τα πεπραγμένα 5 ετών και θα δείτε ότι εμείς άμεσα θα ζητήσουμε μάλιστα αύριο με παρουσία μου στον εισαγγελέα Σάμου έλεγχο από το Γενικό λογιστήριο του κράτους σε όλα τα οικονομικά πρόσωπα του Δήμου Σάμου από ελεγκτές δημοσιονομικού ελέγχου για τα πεπραγμένα του Δήμου ο οποίος κλείνει, αλλά για μας δεν κλείνει. Θεωρώ ότι ξεκινάει μία νέα περίοδος για τον τόπο μας και αυτό που θέλω να μείνει είναι ότι εμείς θα είμαστε παρόντες».