18 Σεπτεμβρίου 2019

Εγκύκλιος–οπερέτα για τις διοικήσεις των νομικών προσώπων – Πλήρες αδιέξοδο



Η αλήθεια είναι ότι το πάλεψαν αρκετά επί αρκετές ημέρες, οι νομοπλόκοι του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο να ολοκληρώσουν το νομοθέτημα – έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το οποίο ανατρέπει τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019 και για χάριν της… διαβόητης κυβερνησιμότητας ποδοπατά την έκφραση της λαϊκής βούλησης.


Η περίφημη εγκύκλιος, που με ανυπομονησία περίμενε η δημοτική αρχή του κ.Γιώργου Στάντζου , αλλά και οι λοιπές διοικήσεις δήμων σε όλη την χώρα, για την εκλογή των νέων διοικήσεων στα νομικά πρόσωπα, τις εταιρείες και εν γένει φορείς και οργανισμούς του δήμου Ανατολικής Σάμου υπεγράφη από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, Παρασκευή και 13 Σεπτεμβρίου 2019. Κοινοποιήθηκε στους δήμους της χώρας και στον δήμο Σάμου  και όλοι των δημοτικών αρχών τρίβουν τα χέρια τους, νομίζοντας ότι λύθηκε το πρόβλημα και θα ορισθούν οι διοικήσεις της αρεσκείας τους.

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και θα φανεί στην πράξη, αρκεί – βεβαίως – να θελήσουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ανατρέψουν με την στάση και την ψήφο τους την επιχειρούμενη πραξικοπηματική ανατροπή του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ορίζει εισαγωγικά η εγκύκλιος ότι «για τη συγκρότηση και τη λειτουργία υπό νέα διοίκηση των νομικών προσώπων των ΟΤΑ τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις του άρ.6 του ν.4623/2019 και του άρθρου 10 του ν. 4625/2019. Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση της διάταξης, σκοπός των διατάξεων αυτών είναι να διασφαλίζεται, σε κάθε περίπτωση, ότι η πλειοψηφία προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης, ώστε να μπορεί να διοικηθεί το νομικό πρόσωπο και να λαμβάνονται αποφάσεις που απηχούν τη λαϊκή εντολή».

Αυτός κατά την εγκύκλιο είναι ο σκοπός, αλλά σε μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει ο σκοπός να είναι σύμφωνος και με το γράμμα του νόμου, διαφορετικά θα ζήσουμε τραγελαφικές καταστάσεις, όλες οι αποφάσεις περί ορισμού διοικήσεων θα καταπέσουν και η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπει σε περιπέτειες.

Επαναλαμβάνουμε ότι όπου και εφόσον η αντιπολίτευση αποφασίσει και συμφωνήσει να μοιραστεί την εξουσία στις διοικήσεις των νομικών προσώπων πρόβλημα ενδεχομένως να μην προκύψει. Αν, όμως, ασκήσει τα δικαιώματά της και ειδικότερα σθεναρή στάση καταγγελίας του νομοθετικού πραξικοπήματος πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους και η αυτοδιοίκηση το όποιο κύρος της έχει απομείνει.

Ο νόμος 4623/2019 σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις των νομικών προσώπων κ.λπ., όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, ορίζει ότι τα 3/5 των μελών των διοικήσεων υποδεικνύονται από τον δήμαρχο. Υποδεικνύονται, δεν ορίζονται, τονίζεται εν προκειμένω, ενώ στην συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει ή δεν εγκρίνει με την απόφασή του την διοίκηση του κάθε φορέα.

Η αναφερόμενη εγκύκλιος δεν ξεφεύγει από το γράμμα του νόμου και επαναλαμβάνει ότι τα περί υποδείξεως, προσθέτοντας – όμως – ότι «η υπόδειξη του δημάρχου είναι δεσμευτική για το συμβούλιο».

Δεν διευκρινίζει, ωστόσο, η εγκύκλιος τι σημαίνει είναι δεσμευτική για το δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή, υποχρεωτικά το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να ψηφίσει την πρόταση – υπόδειξη του δημάρχου όποια κι αν είναι αυτή;

Ιδού τι αναφέρει εν προκειμένω η εγκύκλιος: «Κατά τα λοιπά, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια συγκροτούν τα διοικητικά συμβούλια των οικείων νομικών προσώπων κατά τις ειδικότερες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας».

Πολύ απλά, δηλαδή, το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει την πρόταση του δημάρχου. Οπότε, Δεν υπάρχει στην περίπτωση αυτή διοίκηση του νομικού προσώπου κ.λπ.; Η λογική λέει πως ναι, αν δεν εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχει διοίκηση. Οι διοικήσεις των νομικών προσώπων κ.λπ. εκλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο, δεν ορίζονται ούτε διορίζονται. Υποδεικνύονται ή προτείνονται, αλλά εγκρίνονται.

Αν, λοιπόν, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης – η κάθε μία για τους δικούς της λόγους – αποφασίσουν να μην εγκρίνουν τις προτάσεις – υποδείξεις του δημάρχου, τότε τα νομικά πρόσωπα, εταιρείες, φορείς, οργανισμοί κ.λπ. θα παραμείνουν ακέφαλα.

Εκτός εάν επέλθει μεταξύ των παρατάξεων ή κάποιων εξ αυτών προγραμματική συμφωνία ή κάποιας μορφής συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας με την παράταξη του δημάρχου. Μέχρι σήμερα δεν έχει διαφανεί κάτι τέτοιο από τις επίσημες ανακοινώσεις τους. Θα φανεί στη πράξη, όταν έλθει το θέμα των διοικήσεων σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.