6 Ιουνίου 2019

Εγκαίνια για το ΝΑΕΡΑ, το υβριδικό ενεργειακό έργο της ΔΕΗ στην Ικαρία



Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επέλεξε η ΔΕΗ για τα εγκαίνια του υβριδικού ενεργειακού έργου της Ικαρίας.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, καθώς τα υβριδικά ενεργειακά συστήματα αποτελούν ίσως την πλέον ολοκληρωμένη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (περιλαμβάνοντας και την αποθήκευση και μειώνοντας δραστικά τη στοχαστικότατα της αιολικής παραγωγής) το υβριδικό έργο της Ικαρίας αναδεικνύει τις δυνατότητες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των μη διασυνδεδεμένων νησιών, και καθορίζει τη δέσμευση της ΔΕΗ για την προστασία του περιβάλλοντος.


Η ΔΕΗ, όπως υπογράμμισε, είναι διατεθειμένη να διαθέσει τους μέγιστους δυνατούς πόρους σε αυτή την κατεύθυνση. «Στην Ικαρία, σ’ αυτό τον τόπο με την τόσο ξεχωριστή ιδιοσυστασία, στη γη που έχει ζυμωθεί αιώνες τώρα με αγώνες για ανεξαρτησία, αποδίδουμε σήμερα τον ΝΑΕΡΑ, το έργο που αξιοποιεί το νερό και τον αέρα του νησιού, θέτοντας τις βάσεις για μια άλλου τύπου ανεξαρτησία, την ενεργειακή» σημειώσε ο κ. Παναγιωτάκης.

Πρόκειται για το δεύτερο αλλά εξίσου πρωτοποριακό υβριδικό ενεργειακό έργο στην Ευρώπη. Το πρώτο έγινε στον Ατλαντικό, στο πιο απομακρυσμένο νησί των Καναρίων Νήσων, το El Hierro, ένα νησί με παρόμοια φυσικά χαρακτηριστικά με την Ικαρία. Το νησί αυτό της Ισπανίας έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για την προστασία του περιβάλλοντος και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, με προοπτική την πλήρη ενεργειακή αυτονόμηση με χρήση ΑΠΕ 100%. Έτσι η UNESCO το 2000 το κατέταξε στην κατηγορία των «Παγκόσμιων Βιοσφαιρικών Αποθεμάτων».

Όπως εξήγησε ο επιικεφαλής της ΔΕΗ, με την καθοριστική συμβολή της εταιρείας, η χώρα μας εξασφάλισε από την Ε.Ε. δωρεάν 25 εκατ. τόνους CO2 που αντιστοιχεί σε 600-650 εκατ. με τις σημερινές τιμές δικαιωμάτων CO2. «Ενόψη της κλιματικής αλλαγής και για την αντιμετώπισή της, σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, το ζητούμενο είναι ο ενεργειακός μετασχηματισμός, η πράσινη ενέργεια, τα πράσινα – μη διασυνδεμένα – νησιά» τόνισε.



Λίγες όμως 10ετίες πριν, το ζητούμενο για την ποιότητα ζωής και την αναβάθμιση του πολιτισμικού επιπέδου, ήταν ο εξηλεκτρισμός, μια από τις σημαντικότερες επαναστάσεις της εποχής μας, όπως είπε. Στην Ικαρία η πρώτη εταιρεία παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, η εταιρεία Ηλεκτροφωτισμού Αγίου Κηρύκου ιδρύθηκε στα τέλη της 10ετίας του 1920, από τον υπάλληλο της τότε Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών Πειραιώς – ΗΕΑΠ, Εμμανουήλ Δρόσο.

Η πρώτη μονάδα παραγωγής ήταν μια πετρελαιομηχανή Korting, 32 άλογα, που όπως αναφέρουν προφορικές μαρτυρίες : «Η μηχανή αυτή ήταν υδρόψυκτη. Είχαμε μια δεξαμενή με νερό από το γυμνάσιο, και αν δεν έφτανε κουβαλούσαμε από τα πηγάδια. Υπήρχε και μια υπερχείλιση και σχετική βλάστηση. Εκεί έδεναν οι γείτονες το γάιδαρό τους να βοσκήσει». Από εκείνη την ηρωική εποχή του Δρόσου ο εξηλεκτρισμός του νησιού πέρασε διάφορες φάσεις. Σταθμός υπήρξε ασφαλώς η έλευση της ΔΕΗ, που το 1963 εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της τοπικής εταιρείας και σε λίγα χρόνια εξηλέκτρισε το σύνολο του νησιού – όπως της υπόλοιπης ελληνικής επικράτειας - χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα εκάστοτε συστήματα παραγωγής, διανομής και ελέγχου ηλεκτρικής ενέργειας και κατέστησε το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας προσιτό σε όλους τους πολίτες.


Δημήτρης Σεβαστάκης: "Πρόοδος για τα νησιά μας

Με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Σάμου, αναφέρει:

"Ο «Ναέρας» σήμερα άρχισε επισήμως να λειτουργεί. Το πρότυπο υβριδικό ενεργειακό έργο στην Ικαρία, ένα από τα 2 που λειτουργούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πλέον γεγονός. Η συγκίνηση είναι μεγάλη για ένα έργο που σχεδόν έμοιαζε ακατόρθωτο να ολοκληρωθεί αλλά με την εντατική συνεργασία της ΔΕΗ, της πολίτικης ηγεσίας, της κοινωνίας της Ικαρίας, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και τελικά το έργο ολοκληρώθηκε.


Η Σάμος, η Ικαρία, οι Φούρνοι αλλά και γενικότερα η περιοχή του Βόρειου Αιγαίου μπαίνουν δυνατά στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Είναι η δικαίωση των προσπαθειών μας. Είναι πρόοδος για τα νησιά μας. Έμπρακτα".