21 Φεβρουαρίου 2019

Το «μπαλάκι» της διάσπασης περνά στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους!


Από μέρα σε μέρα αναμένεται η οριστική γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα ή μη των αλλαγών που επιχειρούνται στο χωροταξικό χάρτη της αυτοδιοίκησης
Από μέρα σε μέρα αναμένονται εξελίξεις στο ζήτημα της διάσπασης ή όχι των δήμων, με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από νομικούς κύκλους να επισημαίνουν πως μπορεί ακόμα και σήμερα να αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών η γνωμοδότηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφορικά με το ερώτημα περί συνταγματικότητας των αλλαγών στο χωροταξικό, που προωθούνται από την Κυβέρνηση.Ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης είχε δηλώσει δημόσια στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, πριν από μερικές ημέρες, πως για να προχωρήσει η διάσπαση των δήμων που χρήζουν αλλαγών στο χωροταξικό τους χάρτη, θα πρέπει να μην τίθεται η παραμικρή υπόνοια περί αντισυνταγματικότητας. Επομένως, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα δρομολογήσει τις όποιες εξελίξεις, είτε θετικά είτε αρνητικά. Τις τελευταίες ώρες έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία πως συνταγματικό κώλυμα δεν προκύπτει σχετικά με τις αλλαγές που έχει αποφασίσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Αν επαληθευτεί αυτό και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τότε αναμένεται άμεσα να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις. Εξάλλου, το αρμόδιο Υπουργείο έχει ήδη συντάξει ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την κατάθεση της συγκεκριμένης ρύθμισης ως τροπολογία σε νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες.

Στην Αθήνα Γαληνός-Κατσαρός

Ήδη, τόσο ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός όσο και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός βρίσκονται στην Αθήνα, όπου αύριο Πέμπτη μεταξύ άλλων θα έχουν συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, συζητώντας μια σειρά από θέματα που απασχολούν τη δημοτική αρχή, με κυριότερο όλων τις αλλαγές στο χωροταξικό.

Το παίρνει πάνω του ο Πρωθυπουργός

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι καλά πληροφορημένες πηγές, που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση, αναφέρουν πως παρά τις όποιες αντιρρήσεις υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα, είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εκείνος που αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση, έχοντας ήδη ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό Αλέξη Χαρίτση -όπως επισημαίνουν- να προχωρήσει η διάσπαση συγκεκριμένων δήμων, μεταξύ των οποίων και της Λέσβου. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί δημόσια για τη συγκεκριμένη εξέλιξη στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη πριν μερικούς μήνες, ενώ κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο αντίστοιχο των Ιόνιων νησιών για τους έτερους νησιωτικούς δήμους που διεκδικούν αντίστοιχες αλλαγές, όπως της Κέρκυρας και της Κεφαλλονιάς. 

Κι άλλος καημός

Φυσικά, εάν προκύψει τελικά διάσπαση των δήμων, τότε είναι δεδομένο πως θα ξεκινήσει άμεσα ένα νέο σίριαλ, αναφορικά με το πώς θα γίνει η επαναχάραξη αυτών. Ο Αλέξης Χαρίτσης είχε σημειώσει στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, πως πέρα από τη συνταγματικότητα των αλλαγών, κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι και η λειτουργικότητα των νέων δήμων, που θα δημιουργηθούν. Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει πως το Υπουργείο δεν ενδιαφέρεται απλώς και μόνο να ικανοποιήσει τα πάγια αιτήματα, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, των κατοίκων αυτών των δήμων περί διάσπασης, αλλά κάτι τέτοιο να συμβεί με τρόπο που θα επιτρέπει στους νέους δήμους να μπορούν να υπερκεράσουν τα όποια δυσεπίλυτα ζητήματα πιθανώς παρουσιαστούν, όπως η στελέχωση τους με το προσωπικό, η περιουσία τους, τα χρέη τους κτλ.

Ανοίγει η όρεξη

Μέχρι σήμερα, σε ότι αφορά τη Λέσβο, οι όποιες συζητήσεις εστιάζουν στη διάσπαση σε δύο δήμους. Υπάρχουν όμως άλλα νησιά, όπως γράφεται σε ειδησεογραφικά Μέσα τόσο της Κέρκυρας όσο και της Κεφαλλονιάς, που κάνουν λόγο εκεί για «σπάσιμο» στα τρία, ανοίγοντας έτσι την όρεξη πολλών, όπως της Κω για παράδειγμα. Εκτός ρύθμισης πάντως, για την ώρα, φαίνεται να μένει η Ρόδος, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με άλλους δήμους στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως για παράδειγμα εκείνον της Κοζάνης, που είχε ζητήσει επίσης αλλαγές στο χωροταξικό χάρτη της αυτοδιοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, με την κλεψύδρα να αδειάζει και τις εκλογές να πλησιάζουν, αφού σε λιγότερο από 100 μέρες θα πρέπει να στηθούν κάλπες σε δήμους και περιφέρειες, είναι εύλογο πως οι όποιες οριστικές αποφάσεις χρειάζεται να ληφθούν πολύ σύντομα...