22 Φεβρουαρίου 2019

Η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ «εγκλωβίζει» τον Τσίπρα


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δύσκολες ώρες περνά ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, καθώς τα δημοσκοπικά μαντάτα δεν είναι καθόλα ενθαρρυντικά για τον κ.Τσίπρα. Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται πως έχει αφήσει ανεξίτηλα την σφραγίδα της στη Μακεδονία, με αποτέλεσμα τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά.Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης που διαθέτουν τα κομματικά επιτελεία είναι άσχημα για το Μέγαρο Μαξίμου. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να τεθεί σε αμφιβολία ακόμα και η δεύτερη θέση.

Τα μηνύματα αυτά έχουν θορυβήσει τον στενό πυρήνα συνεργατών του κ.Τσίπρα, γιαυτό και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση «Βόρεια Ελλάδα» για την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό πρωτοκλασάτα στελέχη έχουν κινητοποιηθεί και ήδη πραγματοποιούν επισκέψεις με στόχο την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο τυχαίες δεν ήταν η επιλογές του Δημήτρη Τζανακόπουλου να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση στην Κατερίνη αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου να βρεθεί στην Καβάλα. Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό μέχρι τα τέλη του ερχόμενου μήνα να επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη ώστε να υπάρξει μία όσο το δυνατόν μεγαλή τόνωση του κομματικού ακροατηρίου του.

Οι κακές δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν παγιωμένη τη διαφορά μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ έχουν «βραχυκυκλώσει» τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναζητά την κατάλληλη ημερομηνία για να προκηρύξει εκλογές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη των κυλιόμενων ερευνών , με στόχο την όσο τον δυνατόν καλύτερη διαχείρηση της, όπως όλα δείχνουν, επερχόμενης ήττας του κυβερνώντος κόμματος.

Μέχρι στιγμής η αδυναμία μείωσης της ψαλίδας έχει εγκλωβίσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει ποντάρει στο ενδεχόμενο η διαφορά να μικρύνει, κάτι όμως που με τα σημερινά δεδομένα δεν συμβαίνει.Αποτελέσμα της κατάστασης αυτής είναι τα ενδεχόμενα να παραμένουν ολα ανοιχτά.

Από την μία οι πολλαπλές κάλπες να γίνουν μέσα στον Μάιο και από την άλλη η προκήρυξη εθνικών εκλογών να πραγματοποιηθεί στο τέλος της τετραετίας, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η προσπάθεια πάντως του κ.Τσίπρα να αλλάξει την ατζέντα των τελευταίων ημερών μέχρι σήμερα είναι ατελέσφορη, καθώς το θέμα του δανεισμού Πολάκη αλλά και οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου κυριάρχησαν, σκεπάζοντας τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για την επιδότηση ενοικίου.

Παρότι η ΝΔ δε δείχνει ιδιαίτερη αγωνία στο να «διαφημίζει» τις θετικές για εκείνην δημοσκοπήσεις, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλό της τον πιθανό εφησυχασμός στο γαλάζιο στρατόπεδο, όλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβάνονται ότι οι τελικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό δε θα αργήσουν να ληφθούν και θα έχουν ως κριτήριο το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή της χώρας.

«...Δυο είναι τα ενδεχόμενα. Ή ο κ. Τσίπρας, πανικόβλητος, θα επιλέξει τελικά να κάνει τις εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όπου και στις 4 κάλπες θα του στείλουμε ένα συντριπτικό μήνυμα: Φύγετε επιτέλους να ανασάνει η Ελλάδα.

Ή θα πάρει το ρίσκο να μην κάνει τις εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές, άρα σε αυτή την περίπτωση οι ευρωεκλογές μετατρέπονται ουσιαστικά σε εθνική κάλπη», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης στην εκδήλωση της γραμματείας οργανωτικού του κόμματος του, αποτυπώνοντας τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επόμενες εβδομάδες και σίγουρα η περίοδος μέχρι το τέλος Μαρτίου θα αποτελέσουν βαρόμετρο για τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, που περιμένει κάποιο σήμα από τις κυλιόμενες έρευνες ώστε να προχωρήσει στον σχεδιασμό του.
.liberal