21 Φεβρουαρίου 2019

Οι εκλογές σταματούν τα νέα ΚΥΤ σε νησιά


Σχέδια επί χάρτου είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν τα νέα hot-spot σε Χίο και Σάμο που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ελέω προεκλογικής περιόδου.
Παρά την αναγκαιότητα να υπάρξουν νέες δομές, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα δύο νησιά αλλά και η κυβέρνηση εμφανίζονται απρόθυμα να συγκρουστούν με τις τοπικές κοινωνίες που βέβαια θεωρούν ότι νέες δομές σημαίνει φιλοξενία περισσότερων ανθρώπων. Μετά τις κινητοποιήσεις στη Σάμο, και στη Χίο οι κάτοικοι δηλώνουν «ετοιμοπόλεμοι» για να μη δημιουργηθεί νέο κέντρο.

Η μεταφορά σε άλλο σημείο του hotspot (ή κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης – ΚΥΤ) της ΒΙΑΛ στη Χίο, η οποία πολλάκις έχει εξαγγελθεί, είναι στην πράξη επιβεβλημένη, εφόσον το υπάρχον βρίσκεται σε έκταση του δήμου και η σχετική μίσθωση έληξε στις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Μάλιστα, ο Δήμος Χίου σε αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για παράταση του χρόνου μίσθωσης της συγκεκριμένης έκτασης έχει ήδη απαντήσει αρνητικά, ζητώντας από το υπουργείο να παραδώσει τη ΒΙΑΛ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση έκτασης στη Χίο για τη μετεγκατάσταση του υπάρχοντος κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης την τελευταία στιγμή (στις 5 Φεβρουαρίου) και δίνοντας πολύ μικρό περιθώριο για κατάθεση σχετικών προτάσεων. Κύκλοι του υπουργείου, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανέφεραν ότι δεν βρέθηκε χώρος και το πιθανότερο είναι να «ενεργοποιηθεί και πάλι η προκήρυξη όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερο κατάλληλες».

Οσον αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας του hotspot στη ΒΙΑΛ, η οποία τυπικά είναι παράνομη, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο δήμος θα δώσει παράταση κάποιων μηνών προκειμένου να μη δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στη Σάμο, ωστόσο, η έκταση για τη δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης χωρητικότητας 1.200-1.500 ατόμων έχει ήδη βρεθεί. Πρόκειται για ιδιωτική έκταση –η οποία πάντως δεν βρίσκεται πολύ μακριά από το Βαθύ– και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί και επισήμως η ενοικίασή της ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των σχετικών εργασιών. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, το νέο hotspot αναμένεται να έχει κατασκευαστεί έως τον Απρίλιο, δεδομένου ότι οι συνθήκες στο υφιστάμενο, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές της πρωτεύουσας, στο Βαθύ, όπου παραμένουν πάνω από 3.500 άνθρωποι σε εγκαταστάσεις που χωρούν μόλις 600 άτομα, είναι τραγικές.

Το ΚΥΤ στο Βαθύ θα σταματήσει να λειτουργεί την ημέρα που θα ανοίξει το καινούργιο, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην έκταση που έχει προβλεφθεί χρειάζεται η δημιουργία δικτύων και υποδομών, δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο κάποιες παλαιές αποθήκες. Ταυτόχρονα, στη Σάμο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση αιτημάτων ασύλου τα οποία έχουν καταθέσει άτομα από την Αφρική, προκειμένου να ολοκληρωθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να υπάρξει αποσυμφόρηση.



καθημερινη