14 Δεκεμβρίου 2018

Θετικό υπό προϋποθέσεις το Ποτάμι στη Συμφωνία των Πρεσπών – Διαφωνούν Αμυράς, Ψαριανός


Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Από το τελικό κείμενο και τη συμπεριφορά και του ίδιου του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα εξαρτηθεί η τελική στάση του Ποταμιού απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.


Στο Ποτάμι ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαφωνούντες οι οποίοι διεμήνυσαν ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τον Γιώργο Αμυρά και τον Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ακολουθήσουν την κομματική γραμμή, έχοντας ήδη πάρει τις αποφάσεις τους.

Στον αντίποδα υπέρ της συμφωνίας προσανατολίζονται οι Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς και βέβαια ο Σπύρος Δανέλλης ο οποίος έχει δηλώσει εξ αρχής ότι θα υπερψηφίσει χωρίς αστερίσκους. Να σημειωθεί ότι ο Σ. Θεοδωράκης, ναι μεν αυτή την στιγμή βρίσκεται πολύ κοντά στο «ναι», όμως, όπως διευκρίνισε, θα περιμένει να δει το τελικό κείμενο που θα έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι σχετικά με τη συνάντηση της Kοινοβουλευτικής Oμάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ανέφερε πως όσον αφορά στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών «επαναβεβαιώθηκε η τοποθέτηση ότι το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της λύσης» και πως «αναμένει τις ακριβείς διατυπώσεις των συνταγματικών τροποποιήσεων που θα ψηφίσει η Βουλή της πΓΔΜ, όπου θα φανεί ο βαθμός προσαρμογής των γειτόνων μας στη νέα πραγματικότητα».

Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης «σύντομα οι Έλληνες θα κληθούμε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση που δεν είναι εύκολη». «Η απόφασή μας θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το πατριωτικό συμφέρον και όχι τα επιμέρους κομματικά συμφέροντα. Η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη της περιοχής είναι άρρηκτα δεμένες με την ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων και αυτή είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις του Ποταμιού».

Τονίζεται, τέλος, ότι η απόφαση του Ποταμιού ποδηγετήθηκε κυρίως από τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν  Ζάεφ.

Στην περίπτωση που οι προϋποθέσεις που θέτει το Ποτάμι υλοποιηθούν, τότε τέσσερις εκ των έξι βουλευτών ενδέχεται να πουν «ναι» και να προστεθούν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται ότι και ο Θ. Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει ότι θα πει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.