19 Δεκεμβρίου 2018

Καθυστέρηση και όχι στάση πληρωμών – Εξηγήσεις αλλά και απορίες για τη μη πληρωμή των υπαλλήλων του Δήμου



αναδημοσίευση από το ΣΑΜΙΑΚΟ ΒΗΜΑ


Υπό μορφή ερώτησης, μετά την ολοκλήρωση των 2 θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκε χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το μείζον θέμα που έχει θέσει σε αγωνία τους εργαζόμενους του Δήμου και τις οικογένειές τους, όσον αφορά τη μη καταβολή της μισθοδοσίας τους στις 27 Δεκεμβρίου. Αρχικά υπήρξε θέμα καθυστέρησης για την καταβολή των χρημάτων των συμβασιούχων στην καθαριότητα, όπου θα λάμβαναν στις 8 Δεκεμβρίου τον μισθό Νοεμβρίου, και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η καθυστέρηση θα επεκτείνονταν και στο μόνιμο προσωπικό.



Η ερώτηση ετέθη αρχικά από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, του συνδυασμού «Δράση – Ενότητα – Προοπτική», κ. Δημήτρη Μηλίγκο, ζητώντας να εξηγηθούν 3 σημεία. Αν υπάρχει στάση πληρωμών στον Δήμο, αν η Οικονομική Υπηρεσία, που πρέπει να διατηρεί 3 μισθοδοσίες ως όριο ασφαλείας για τη μισθοδοσία, γιατί δεν το έπραξε και αν η μισθοδοσία προϋπολογίστηκε μέσα στο 2018. Στη συνέχεια ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Κώστας Τζίχας, ρώτησε γιατί δεν ήρθε έγκαιρα το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, συμπληρώνοντας ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου υπάρχουν υποχρεώσεις και φτάσαμε στο παρά πέντε με αποτέλεσμα οι οικογένειες των εργαζομένων να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με τη μη καταβολή των αποδοχών τους στις 27 Δεκεμβρίου.


Στις 10 Ιανουαρίου 2019 θα πληρωθούν οι υπάλληλοι

Για καθυστέρηση πληρωμής και όχι στάση πληρωμών έκανε λόγο ο δήμαρχος Σάμου, ενώ απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Μηλίγκου, ο κ. Δ. Χατζηλούκας, από πλευράς Οικονομικής Υπηρεσίας, εξήγησε ότι αυτό που συνέβη οφείλεται στη διατήρηση των συμβασιούχων υπαλλήλων που διατηρήθηκαν στην εργασία τους, λόγω των δικαστικών αποφάσεων. Επιβαρύνθηκε ο δήμος με 1 εκατομμύριο ευρώ που δεν είχε προϋπολογισθεί. Τόνισε δε ότι η μη καταβολή μισθών προς τους συμβασιούχους θα σήμανε κατάσχεση και θα περιπλεκόταν ακόμη περισσότερο η κατάσταση. Οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά την 10η Ιανουαρίου 2019 και θα περιλαμβάνουν την καθυστερημένη οφειλή της 27ης Δεκεμβρίου 2018 και το ποσό που θα αφορά στον Ιανουάριο.